Карт: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
MobyBot (обговорення | внесок)
м →‎Рульове управління: replaced: біля 4 → близько 4
Рядок 36: Рядок 36:
Через відсутність підвіски картинг вимагає дуже рівного асфальту; практично непомітні горби на трасі призводять до сильної тряски.
Через відсутність підвіски картинг вимагає дуже рівного асфальту; практично непомітні горби на трасі призводять до сильної тряски.
===Рульове управління===
===Рульове управління===
Рульове управління на карті найпростішого типу: рульова колонка з'єднана тягою з керованими колесами. Тому кермо карта надзвичайно жорсткий, з поворотом біля 45 ° у кожну сторону.
Рульове управління на карті найпростішого типу: рульова колонка з'єднана тягою з керованими колесами. Тому кермо карта надзвичайно жорсткий, з поворотом близько 45 ° у кожну сторону.


Інші типи рульового управління в картингу заборонені.
Інші типи рульового управління в картингу заборонені.

Версія за 18:34, 11 грудня 2016

Карт — найпростіший гоночний автомобіль без кузова. Швидкість карта (клас Суперкарт) може досягати 260 км/год. Гонки на картах називають картингом.

Спортивний карт

Історія

Вважається, що картинг придумали військові льотчики у США після Другої світової війни. Вони влаштовували перегони по льотному полю на візках для підвезення авіабомб. Але це хобі було поширене лише у вузьких колах, поки за справу не взявся Арт Інглс (en: Art Ingels), колишній пілот, механік відділення фірми «Kurtis Kraft company» в Глендейлі, Каліфорнія, яка випускала гоночні автомобілі. Він у серпні 1956 р. на автогонках в Помоні представив публіці нескладний карт. Машину назвали візком (англ. cart).

У 1957 р. Білл Роулс, Даффі Лівінгстон і Рой Десброу (англ. Bill Rowles, Duffy Livingstone, Roy Desbrow) створюють компанію Go-Kart Company, що виробляє карти. Справи компанії йшли настільки успішно, що вдалося купити ділянку в 5 акрів, на якому був побудований перший картодром. Одночасно Інглс засновує компанію Ingels-Borelli.

У 1958 р. англійський бізнесмен Мікки Флін замовляє у Go-Kart п'ять картов. Вже в 1960 році у Великобританії налічується понад 100 фірм, що займаються виробництвом картів і комплектуючих. З лютого 1960 р. у Великобританії починає видаватися журнал «Karting».

Конструкція карта

Компонування

Основою карта є рама, зварена із сталевих труб. Матеріал рами повинен бути магнітним. Використання титану та карбону заборонено. [1] На рамі розташовані сидіння, рульове управління і двигун. У спортивних картах двигун зазвичай розташовується праворуч від водія (таким чином, для їзди на такому карті потрібна теплоізоляційна накладка на рукаві комбінезона); в прокатних картах - ззаду, так що можна їздити навіть без захисного одягу, не ризикуючи обпектися. Вага повністю спорядженого спортивного карта 70-90 кг.

Силова установка

Силовою установкою карта є карбюраторний бензиновий двигун повітряного або водяного охолоджування; двотактний на спортивних картах і четирьохтактний на прокатних. Двигун можна переміщати вперед-назад (щоб забезпечити потрібне натягнення ланцюга). Питома потужність спортивного карта може бути вище, ніж у автомобіля. Карти початкового рівня характеризуються потужністю 6-9л.с. Спортивні карти володіють потужністю в 15-40л.с., Що при масі карта з водієм менше 180 кг дає потужність в межах 4-12кг/л.с. У Audi TT - 6,5 кг / к.с., У КАМАЗа - 100кг/л.с. При цьому кількість оборотів в хвилину може досягати 15 000 -17 000 (у двотактних двигунів). За рахунок своєї малої маси найбільш могутні класи можуть розгонитися до 100 км / год за 3-4 секунди. При цьому перевантаження, які відчувають пілотом, дуже великі, тому для вдалого участі в змаганнях потрібна хороша фізична підготовка. Для всіх картов діє обмеження на рівень шуму.

Трансмісія

На картах зустрічаються три варіанти трансмісії:

на спортивних картах нижчих класів (в основному дитячих) роль трансмісії грає ланцюгова передача. Такий карт не може стояти на місці з працюючим мотором; двигун заводиться «з товкача», а старт дається з ходу. на прокатних і деяких спортивних картах автоматичне відцентрове зчеплення і ланцюгова передача. Якщо не натискати одночасно на газ і на гальмо, немає ризику заглушити двигун.

На більшості спортивних картыів: коробка передач із зчепленням. Обертання на задню вісь також передається через ланцюгову передачу. Залежно від класу, дозволяється від двох до шести передач. Зчеплення управляється важелем, розташованим зліва під кермом; важіль перемикання передач розташований праворуч від сидіння.

Диференціал заборонений. Привід тільки на задні колеса.

Ходова частина

Пружної підвіски на карті немає; роль амортизаторів грають шини і рама. Передні колеса, як правило, менше задніх по діаметру. Є кілька типів гуми: сліки, проміжні, дощові та зимові.

Диференціала в карті немає, тому пружність рами розраховується так, що в повороті внутрішнє заднє колесо виявляється в повітрі. Через відсутність підвіски картинг вимагає дуже рівного асфальту; практично непомітні горби на трасі призводять до сильної тряски.

Рульове управління

Рульове управління на карті найпростішого типу: рульова колонка з'єднана тягою з керованими колесами. Тому кермо карта надзвичайно жорсткий, з поворотом близько 45 ° у кожну сторону.

Інші типи рульового управління в картингу заборонені.

Гальмівна система

Залежно від класу, на картах бувають:

  • механічні гальма на задню вісь (зустрічається в дешевих прокатних картах; також дозволено в деяких дитячих класах)
  • гідравлічні гальма на задню вісь (в картах без коробки передач);
  • гідравлічні гальма на всі колеса (у картах з коробкою передач - приводяться в дію педаллю; в бескоробочних класах (kf1/kf2) передній контур виведений на ручку під кермом).

Карбонові гальмівні диски заборонені.

Безпека

Бічні короби, передній і задній бампера захищають гонщика і механізми карта при зіткненні. Ланцюгова передача закрита кожухом, який не дозволяє ланцюга відлетіти убік. Гальмівна тяга дублюється тросиком. У картах з гальмами на всі чотири колеса передній і задній контури діють незалежно, і при відмові одного можна загальмувати другим. Знизу рами розташований полик - пластина, на яку спираються ноги.

Налаштування карта

Для досягнення максимальної швидкості спортивний карт можна настроювати. Можливі такі налаштування: тиск в шинах; установка / зняття стабілізатора поперечної стійкості (в деяких моделях); передавальне число ланцюгової передачі; Сходження рульових коліс; передній кліренс; гальмівної баланс (у картах з гальмами на всі колеса); колія на обох осях; настройка карбюратора; настройка зчеплення (особливо відцентрового); настройка відстані від двигуна до резонатора (задає оптимальний режим стиснення паливної суміші); довжина шатуна (ступінь стиснення).

Джерела