Ігнац Франц Платцер: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 30: Рядок 30:
Народився 6 липня, [[1717]] року в місті Пльзень. Батько був скульптором. Син обрав справу батька. Фахову освіту отримав у [[Академія образотворчих мистецтв (Відень)|Віденській академії мистецтв]].
Народився 6 липня, [[1717]] року в місті Пльзень. Батько був скульптором. Син обрав справу батька. Фахову освіту отримав у [[Академія образотворчих мистецтв (Відень)|Віденській академії мистецтв]].


Серед творів австрійського періоду — [[садово-паркова скульптура]] для великого партера [[палац]]у Шенбрунн, Відень. Приблизно [[1750]] року перебрався на працю у другу столицю «лоскутної імперії» Австрії — місто [[Прага|Прагу]]. Імператриця Марія Терезія зробила його надвірним скульптором.
Серед творів австрійського періоду — [[садово-паркова скульптура]] для великого партера [[палац]]у [[Шенбрунн]] (Відень). Приблизно [[1750]] року перебрався на працю у другу столицю «строкатої імперії» Австрії — місто [[Прага|Прагу]]. Імператриця [[Марія Терезія]] зробила його надвірним скульптором.


В Празі мав велику майстерню, де брали замови на створення [[фонтан]]них скульптур (Французький сад, Добриш, [[сад бароко]], замок Ліса-над-Лабем), [[Алегорія|алегоричних]] паркових скульптур, скульптур для [[вівтар]]ів католицьких церков і їх [[фасад]]ів (Страгов монастир, церква св. Миколая, костел Св. Клімента), замови на світську скульптуру для празьких палаців (палац Кінських). Майстерня Платцера проіснувала до 19 ст.
В Празі мав велику майстерню, де брали замови на створення [[фонтан]]них скульптур (Французький сад, Добриш, [[сад бароко]], замок Ліса-над-Лабем), [[Алегорія|алегоричних]] паркових скульптур, скульптур для [[вівтар]]ів католицьких церков та їх [[фасад]]ів (Страгов монастир, церква св. Миколая, костел Св. Климента), замови на світську скульптуру для празьких палаців (палац Кінських). Майстерня Платцера проіснувала до 19 ст.


В місті Прага збережена значна частина творів скульптора Платцера, передана первісно до музею декоративних мистецтв у 19 ст. В 20 столітті ця частина творчого спадку скульптора стала частиною музейних збірок [[Національна галерея (Прага)|Національної галереї (Прага)]].
В місті Прага збережена значна частина творів скульптора Платцера, передана первісно до музею декоративних мистецтв у 19 ст. В 20 столітті ця частина творчого спадку скульптора стала частиною музейних збірок [[Національна галерея (Прага)|Національної галереї (Прага)]].

Версія за 10:43, 19 грудня 2016

Ігнац Франц Платцер
Ignaz Franz Platzer
«Марс», паркова скульптура І. Ф. Платцера (?)
При народженні Ignaz Franz Platzer
Народження 6 липня 1717(1717-07-06)
Пльзень
Смерть 27 вересня 1787(1787-09-27) (70 років)
  Прага
Поховання Malostranský hřbitovd
Національність австрієць
Країна Австрійська імперія і Чехія в її складі
Жанр біблійна і алегорична скульптура
Навчання у Відні
Діяльність скульптор, рисувальник, різьбяр по дереву
Напрямок пізнє бароко і рококо
Роки творчості 1737- 1786
Покровитель імператриця Марія Терезія
Діти Josef Platzerd

CMNS: Ігнац Франц Платцер у Вікісховищі

Ігнац Франц Платцер (нім. Ignaz Franz Platzer 6 липня, 1717, Пльзень — 27 вересня, 1787, Прага) — австро-чеський скульптор доби пізнього бароко і рококо.

Життєпис

Народився 6 липня, 1717 року в місті Пльзень. Батько був скульптором. Син обрав справу батька. Фахову освіту отримав у Віденській академії мистецтв.

Серед творів австрійського періоду — садово-паркова скульптура для великого партера палацу Шенбрунн (Відень). Приблизно 1750 року перебрався на працю у другу столицю «строкатої імперії» Австрії — місто Прагу. Імператриця Марія Терезія зробила його надвірним скульптором.

В Празі мав велику майстерню, де брали замови на створення фонтанних скульптур (Французький сад, Добриш, сад бароко, замок Ліса-над-Лабем), алегоричних паркових скульптур, скульптур для вівтарів католицьких церков та їх фасадів (Страгов монастир, церква св. Миколая, костел Св. Климента), замови на світську скульптуру для празьких палаців (палац Кінських). Майстерня Платцера проіснувала до 19 ст.

В місті Прага збережена значна частина творів скульптора Платцера, передана первісно до музею декоративних мистецтв у 19 ст. В 20 столітті ця частина творчого спадку скульптора стала частиною музейних збірок Національної галереї (Прага).

Скульптор помер в місті Прага.

Вибрані твори

Фонтанна скульптура, Французький парк, Добриш
  • Скульптури «Меркурій», «Геркулес», «Брут», «Лукреція», палац Шенбрунн, Відень
  • Декоративна скульптура «Двобій титанів», Празький Град, внутрішній дворик
  • Декоративна скульптура головного фасаду, палац Кінських, Прага
  • Урна з серцем австрійської імператриці Амалії, церква капуцинів, Відень
  • Скульптури головного вівтаря, церква Св. Миколая, Прага
  • Скульптури вівтаря, Страгов монастир, Прага
  • Св. Ян Непомуцький, декілька варіантів
  • Паркова скульптура, сад бароко, замок Ліса-над-Лабем

Галерея вибраних творів

Фонтанна скульптура річкового бога, Французький парк, Добриш


Див. також

Джерела

  • Oldřich J. Blažíček: Sochařství baroku v Čechách, Plastika 17. a 18. věku, Praha 1958
  • Zdeňka Skořepová, O sochařském díle rodiny Platzerů. Praha 1958.
  • Oldřich J. Blažíček: Tři expozice českého baroku, Umění XVIII, Praha 1970/71
  • Oldřich J. Blažíček: Ignác František Platzer, in: sborník Umění věků, Praha 1956, s.
  • Ottův slovník naučný, heslo Platzer, Ignác. Sv. 19, str. 869.

Ланки