5-й гірський корпус СС: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 25: Рядок 25:


== Історія ==
== Історія ==
Командування цього корпусу було створене 1 липня 1943 в Берліні, планувалося використовувати корпус як штаб антипартизанських частин в Югославії. Підлеглі корпусу дивізії перебували в різних місцях. 7-я добровольча гірська дивізія СС вже боролася з партизанами в Боснії, а 13-я гірська дивізія військ СС закінчувала своє формування у Франції. Для створення корпусних частин були використані деякі підрозділи 7-ї дивізії СС.
Командування корпусу було створене 1 липня 1943 в Берліні, планувалося використовувати корпус як штаб антипартизанських частин в Югославії. Підлеглі корпусу дивізії перебували в різних місцях. [[7-ма добровольча гірська дивізія СС «Принц Ойген»]] вже боролася з партизанами в Боснії, а [[13-та гірська дивізія СС «Ханджар» (1-ша хорватська)|13-я гірська дивізія військ СС]] закінчувала своє формування у Франції. Для створення корпусних частин були використані деякі підрозділи 7-ї дивізії СС.


Влітку 1943 р штаб корпусу прибув до Югославії. Восени 1943 р частині корпусу взяли участь у роззброєнні італійських частин на побережжі далматинця. У жовтні частини корпусу були розміщені гарнізонами по всій Боснії, а в наступному місяці штаб корпусу був розташований в Мостарі. Головним завданням корпусу були анти-партизанські операції. Частини корпусу брали участь практично у всіх великих антипартизанських операціях 1943-1944 рр. в Боснії.
Влітку 1943 р штаб корпусу прибув до Югославії. Восени 1943 року частини корпусу взяли участь у роззброєнні італійських частин на побережжі далматинця. У жовтні частини корпусу були розміщені гарнізонами по всій Боснії, а в наступному місяці штаб корпусу був розташований в Мостарі. Головним завданням корпусу були анти-партизанські операції. Частини корпусу брали участь практично у всіх великих антипартизанських операціях 1943-1944 рр. в Боснії.


У січні 1945 р штаб корпусу і його допоміжні частини почали перекидатися в розташування групи армій «Вісла». Прибувши на Одерський фронт, корпус увійшов до складу 9-ї армії. Разом з цією армією корпус брав участь в оборонних боях на Одері і пізніше в обороні Франкфурта. На 17 березня 1945 року загальна чисельність корпусу становила 18 769 осіб, включаючи 9039 чоловік, що знаходилися в фортеці Франкфурт-на-Одері. Разом з 9-ю армією корпус потрапив в Хальбскій котел. У травні 1945 р на півдні від Берліна частини корпусу склали зброю.
У січні 1945 року штаб корпусу і його допоміжні частини почали перекидатися в розташування [[Група армій «Вісла»|групи армій «Вісла»]]. Прибувши на Одерський фронт, корпус увійшов до складу [[9-та армія (Третій Рейх)|9-ї армії]]. Разом з цією армією корпус брав участь в оборонних боях на Одері і пізніше в обороні Франкфурта. На 17 березня 1945 року загальна чисельність корпусу становила 18 769 осіб, включаючи 9 039 чоловік, що знаходилися в фортеці Франкфурт-на-Одері. Разом з 9-ю армією корпус потрапив в Гальбський котел. У травні 1945 року на півдні від Берліна частини корпусу склали зброю.


== Командири ==
== Командири ==

Версія за 18:20, 21 грудня 2016

5-й добровольчий гірський корпус СС
V. SS-Freiwilligen-Gebirgskorps
На службі 1943-45
Країна Третій Рейх Третій Рейх
Належність Адольф Гітлер
Вид Ваффен-СС
Тип Гірські війська
Чисельність Корпус
Війни/битви Друга світова війна
Командування
Визначні
командувачі
Обергруппенфюрер СС і Генерал Ваффен-СС Артур Флепс

5-й добровольчий гірський корпус СС (нім. V. SS-Freiwilligen-Gebirgskorps) - військове формування, гірський корпус у складі військ Ваффен-СС, що брав участь у бойових діях під час Другої світової війни.

Історія

Командування корпусу було створене 1 липня 1943 в Берліні, планувалося використовувати корпус як штаб антипартизанських частин в Югославії. Підлеглі корпусу дивізії перебували в різних місцях. 7-ма добровольча гірська дивізія СС «Принц Ойген» вже боролася з партизанами в Боснії, а 13-я гірська дивізія військ СС закінчувала своє формування у Франції. Для створення корпусних частин були використані деякі підрозділи 7-ї дивізії СС.

Влітку 1943 р штаб корпусу прибув до Югославії. Восени 1943 року частини корпусу взяли участь у роззброєнні італійських частин на побережжі далматинця. У жовтні частини корпусу були розміщені гарнізонами по всій Боснії, а в наступному місяці штаб корпусу був розташований в Мостарі. Головним завданням корпусу були анти-партизанські операції. Частини корпусу брали участь практично у всіх великих антипартизанських операціях 1943-1944 рр. в Боснії.

У січні 1945 року штаб корпусу і його допоміжні частини почали перекидатися в розташування групи армій «Вісла». Прибувши на Одерський фронт, корпус увійшов до складу 9-ї армії. Разом з цією армією корпус брав участь в оборонних боях на Одері і пізніше в обороні Франкфурта. На 17 березня 1945 року загальна чисельність корпусу становила 18 769 осіб, включаючи 9 039 чоловік, що знаходилися в фортеці Франкфурт-на-Одері. Разом з 9-ю армією корпус потрапив в Гальбський котел. У травні 1945 року на півдні від Берліна частини корпусу склали зброю.

Командири

Джерела