Олімпіакос (Нікосія): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 94: Рядок 94:


=== Повернення до вищого дивізіону ===
=== Повернення до вищого дивізіону ===
У сезоні 2011/12 років відбулося декілька змін в «Олімпіакосі», зокрема новий тренер клубу, який раніше працював у «Ксанті», грек Нікос Пападопулос для зміцнення оборони вирішив запросити до команди гравців, які раніше виступали в Греції. Декілька змін було внесено й до атакувальної лінії команди, а деякі передсезонні результати засвідчили погіршення гри команди в нападі, в порівнянні з минулим сезоном, особливо після відходу найкращого бомбардира клубу. Пападопулос та керівництво клубу в кінці лютого 2012 року за взаємною згодою сторін вирішили припинити співпрацю, під його керівництвом «Олімпіакос» вийшов до 1/4 фіналу, але в чемпіонаті посів четверте місце з кінця турнірної таблиці, незважаючи на надійнішу гру в захисті, клуб втратив свій атакуючий стиль та пресинг з тотальним володінням м'яча, й часто після першого пропущеного м'яча програвали зустріч.

Никодимус Папавасиліу знову став головним тренером клубу, після того як Саввас та Папавасиліу домовилися про зменшення заробітньої плати тренера. Також було оголошено й про скорочення клубного бюджету, в зв'язку з тим у команді зможуть залишитися лише декілька гравців з минулорічного складу. Команда розпочала сезон з показником -3 у графі набрані очки через невідповідність критеріям УЄФА по фінансовому fair play. Після 2-ох матчів національного чемпіонату Папаваиліу отримав пропозицію про перехід до клубу [[Аполлон (Лімасол)|«Аполлон» (Лімасол)]], тому Олімпіакос та тренер вирішив розірвати контракт за обопільною згодою сторін.

Ренос Деметріадес, колишній захисник нікосійського «Олімпіакоса», став новим головним тренером команди. На чолі з Деметріадесом «Олімпіакос» першу частину сезону команда трималася в середині турнірної таблиці й навіть могла поборотися за місця в її верхній частині, незважаючи на втрату ключових гравців під час січневого трансферного вікна, у другій частині сезону мала гарні шанси для збереження свого місця у верхній частині таблиці, допоки несподівано клуб не втратив домашній стадіон, саме ця втрата змусила клуб боротися за збереження свого місця у вищому дивізіоні, крім того Деметріадес був замінений на Маріуса Константіну.

=== Економічні проблеми ===


== Досягнення ==
== Досягнення ==

Версія за 18:47, 18 січня 2017

«Олімпіакос»
Повна назва Олімпіакос
Лефкосіас
Прізвисько Зелено-Чорні,
(грец. Μαυροπράσινοι)
Такталас
Засновано 1931
Населений пункт Нікосія, Кіпр Кіпр
Стадіон «Макаріо»
Вміщує 16 000
Президент Кіпр Костас Серафім
Головний тренер Кіпр Хрісіс Міхаіл
Ліга Другий дивізіон Кіпру
2015/16 4-те
Домашня
Виїзна

Олімпіакос Лефкосіас або просто «Олімпіакос» (грец. Ολυμπιακός Λευκωσίας) — професіональний грецький кіпріотський футбольний клуб з міста Нікосія, зараз виступає в Другому дивізіоні чемпіонату Кіпру. Клуб було засновано в 1931 році. Один з засновників Футбольної асоціації Кіпру. Клубні кольори — чорні та зелені. Домашній стадіон Олімпіакоса, «Нью ГСП», вміщує 23 400 сидячих місць. Головне прізвисько клубу, «мавропрасіні», означає «чорно-зелені», крім нього використовється ще й Тактакалас, один з кварталів Нікосії, в якому знаходиться штаб-квартира клубу.

«Олімпіакос» (Нікосія) тричі става переможцем чемпіонату Кіпру, одного разу — кубку Кіпру та одного разу суперкубку Кіпру.

Раніше клуб мав футбольне поле з легкоатлетичними доріжками, а також секції з баскетболу, волейболу, їзди на велосипеді, настільного тенісу, важкої атлетики та міні-футбольну команду. Окрім цього, раніше клуб мав оркестр, хор та навіть власний літній табір, саме останнє й пояснює присутність на клубній емблемі намету.

Історія

Золоте десятиліття

Період з 1962 по 1972 рокм увійшов у історію Олімпіакоса як «Золоте десятиліття», оскільки клуб був переможцем Чемпіонату Кіпру тричі, ще тричі клуб займав друге місце, в той е час як став єдиним футбольним клубом Кіпру, який тричі брав участь в Першому дивізіоні грецького чемпіонату.

Цей період розпочався сезоном 1961/62 років, коли «Олімпіакос» вперше в історії клубу вийшов фіналу Кубку. Незважаючи на це, команда не змогла виграти цей трофей, оскільки він поступився «Анортосісу» з рахунком 2:5.

Незважаючи на те, що фундамент майбутніх успіхів вже було закладено, проте в сезоні 1964/65 років, Гіоргос Палеціос, найстарший футболіст Олімпіакоса, який віддав клубу 18 років власної кар'єри та тривалий час був незмінним капітаном команди, погодився керувати командою, при цьому відмовився від заробітної плати за свою роботу. Палеціос розпочав зміни в складі команди, й почав поступово залучати до команди молодих й талановитих гравців: Кеттеніса, Лімбуріса та Аргіру. Завдяки юнацькому запалу, команді вдалося посісти друге місце в національному чемпіонаті, проте того ж сезону найкращим бомбардиром чемпіонату став Костакіс Перідіс, який відзначився 21-им голом.

В сезоні 1965/66 років клуб знову посів друге місце, набравши 49 очок й відстав лише на 1 очко від переможця чемпіонату, «Омонії». Найкращим бомбардиром чемпіонату знову став гравець «Олімпіакоса», Панікос Ефтиміадес забив 23 м'ячі.

У сезоні 1966/67 років «Олімпіакос» домінував у кіпріотському чемпіонаті, на чолі з головним тренером Памбосом Авраамідісом, команда зайняла перше місце й виграв чемпіонат з 55-ма набраними очками, випередивши АПОЕЛ, який в останній грі сезону розбив Аріс Лімассол з величезний рахунком 17:1. Доля чемпіонського титулу вирішилася в останньому турі за різницею забитих та пропущених м'ячів, незважабчи на розгромну перемогу АПОЕЛа, «Олімпіакос» все ж мав найкращу різницю забитих та пропущених м'ячів.

В 1967 році «Олімпіакос» зустрівся з переможцем національного кубку «Аполлон» (Лімассол), якого переміг з рахунком 1:0 й став володарем Щита Паккоса (в той час цей Щит був Суперкубком Кіпру).

Тренер Роб Бредлі в 1971 році

В сезоні 1968/69 років «Олімпіакос» з англійським тренером Еріком Бруксом знову став переможцем національного чемпіонату, набравши, як і «Омонія», 52 очки. Тим не менше «Олімпіакос» мав найкращу різницю забитих м'ячів. Найкращим бомбардиром чемпіонату знову став Панікос Ефтиміадес (17 голів).

Втретє переможцем чемпіонату клуб став у сезоні 1970/71 років, коли командою керував інший англійський тренер, Роб Бредлі, з яким «Олімпіакос» набрав 31 очко, в той час як срібний призер чемпіонату, «Дігеніс Морфу», набрав лише 27. Титул найкращого бомбардира чемпіонату цього розділили аж 3 гравці, кожен з яких відзначився по 11 разів, серед них був і Панікос Ефтиміадес.

У сезоні 1972/73 років «Олімпіакос» фінішував другим, а в сезоні 1974/75 років фінішував на третьому місці.

В 1971 році «Олімпіакос» став переможцем кубку Палігенезіас, який організовувала Кіпрська федерація футболу (КОП), перегравши «Неа Саламіна Фамагуста». В це золоте десятиліття «Олімпіакос» тренували: Памбос Авраамідіс, Гіоргос Палеціос, Такіс Папексаніу, Ерік Брукс та Роб Бредлі.

Найкращими гравцями цього десятиліття були: Андреас Філотас, Варнавас Хірістофі, Нікос Теохарідіс, Демос Флуренцу, Гіоргос Хаджиконстантінос, Дімітріакіс Аргіру, Янніс Ксіполітас, Саввакіс Константіну, Міхалакіс Аргіру, Сотіріакіс Георгіу, Лакіс Авраамідіс, Маркос Марку, Андреас Ніколау (Лімпойріс), Васіліс Фрагкіску (Каціс), Дімітріадіс, Тасос Лука, Андреас Ассіотіс, Гіоргос Кеттеніс, Панікос Ефтиміадес, Костакіс Піерідіс, Харламбос Партасідіс, Гіаннос Павлу, Такіс Папеттас, Кокос Міхаел, Нікос Маілос, Міхаліс Ставру, Гіоргос Арістедіу, Кулліс Іліадіс, Лакіс Мацідіс, Панайотіс Продрому, Гіанніс Серафеїм.

Грецький досвід

«Олімпіакос» став першою кіпрською футбольною командою, яка брала участь у Всегрецькому чемпіонаті, в сезоні 1967/68 років, а також ще двічі, в 1969/70 та в 1971/72 роках, таким чином він став єдиним кіпрським клубом, який тричі приймав участь в першому дивізіоні національного чемпіонату Греції. «Олімпіакос» також брав участь у всіх трьої європейських клубних змаганнях.

Європейський досвід

У Кубку європейських чемпіонів 1967 року клуб зустрівся з ФК «Сараєво» (Югославія). У першій грі команди зіграли в нічию з рахунком 2:2, а в другому матчі «Олімпіакос» поступився з рахунком 1:3.

Також в Кубку європейських чемпіонів, «Олімпіакос» (Нікосія) грав проти мадридського «Реала» в 1969 році, програвши обидва матчі з рахунком 0:8 та 1:6. Дещо пізніше «Олімпіакос» виступав у тому ж турнірі в 1971 році, в якому зустрівся з нідерландським «Феєнордом» і програв обидва матчі з рахунком 0:8 та 0:9.

У Кубку кубків, Олімпіакос взяв участь один раз в 1977 році грав проти румунської Університатя (Крайова), а в 1973 році «Олімпіакос» грав проти німецької команди «Штутгарт», у Кубку УЄФА.

Всі ці матчі «Олімпіакос» змушений був грати далеко від дому, оскільки в той час жоден кіпрський стадіон не відповідав стандартам УЄФА.

Кубкові досягнення

У 1977 році «Олімпіакос» (Нікосія) переміг «Алкі» (Ларнака) з рахунком 2:0 й став володарем Кубку Кіпру. У 1991 році «Олімпіакос» поступився у фіналі кубку Кіпру з рахунком 0:1 «Омонії». Це була їх остання участь в фіналах Кубку Кіпру.

Черговий успіх

«Олімпіакос» (Нікосія) також грав у Кубку УЄФА (після завершення чемпіонату Кіпру на другому місці) в сезоні 2001/02 років проти угорської команди «Дунауйварош» (нічия 2:2 в Нікосії та виїзна перемога з рахунком 4:2, перша для клубу в єврокубках) й вийшов до наступного раунду турніру, в якому поступився бельгійському «Брюгге» й припинив боротьбу в турнірі.

Нещодавнє вибування

В 2007 році через величезні борги клубу, «Олімпіакос» продав телевізійні права на свої домашні поєдинки до 2016 року дуже поспішно й за мізерні кошти (контракт був розрахований на 9 сезонів), проте навіть ці кошти не дозволили клубу покрити свої борги, до того ж команда мала досить скромні фінансові надходження від продажу квитків та залучення спонсорських коштів. У сезоні 2007/08 років фінансова криза завадила «Олімпіакосу» створити сильну команду, через що вперше в своїй історії вона фінішувала в нижній частині турнірної таблиці. До того ж втретє в своїй історії команда вилетіла до нижчого дивізіону. В обох попередніх випадках, сезонах 1983/84 та 1997/98 років. «Олімпіакос» затримувався в ньому лише на один сезон й вже в якості переможця Другого дивізіону чемпіонату Кіпра повертався до еліти національного чемпіонату.

Клуб зробив все ж спробу реорганізації та швидкого повернення до вищого дивізіону національного чемпіонату. У сезоні 2008/09 років «Олімпіакос» посів 4-те місце в чемпіонаті, клубу не вистачило лише 1 очка, щоб повернутися до вищого дивізіону.

У сезоні 2009/10 років багаторічний воротар «Олімпіакоса» Петрос Савва став новим президентом клубу. На посаду головного тренера команди Савва знову запросив колишнього півзахисника «Олімпіакоса», Андроса Кулумбріса. Проте по закінченні першого кола чемпіонату через невдалу гру команди в обороні Кулумбріса було звільнено з посади головного тренера, незважаючи на те, що по завершенні першого кола «Олімпіакос» перебував на 3-му місці.

Протягом наступних 7-ми матчів командою керував Саша Йованич, під керівництвом якого «Олімпіакос» здобув лише 2 перемоги й команда опустилася на 5-те місце, через такі дуже невдалі результати його й було звільнено з займаної посади, після чого до клубу запросили колишнього півзахисника та тренера клубу, Никодимуса Папавасиліу.

Під керівництвом Папавасиліу команда продемонструвала набагато кращу гру й пробилася до серії плей-оф за право виходу до вищого дивізіону чемпіонату Кіпру, оскільки регулярну частину сезону команда завершила на 3-му місці. За підсумками плей-оф «Олімпіакос» зберіг 3-тє місце й отримав путівку до вищого дивізіону, але незважаючи на перемогу в плей-оф по завершенні сезону контракт з Никодимусом Папавасиліу не було продовжено.

Повернення до вищого дивізіону

У сезоні 2011/12 років відбулося декілька змін в «Олімпіакосі», зокрема новий тренер клубу, який раніше працював у «Ксанті», грек Нікос Пападопулос для зміцнення оборони вирішив запросити до команди гравців, які раніше виступали в Греції. Декілька змін було внесено й до атакувальної лінії команди, а деякі передсезонні результати засвідчили погіршення гри команди в нападі, в порівнянні з минулим сезоном, особливо після відходу найкращого бомбардира клубу. Пападопулос та керівництво клубу в кінці лютого 2012 року за взаємною згодою сторін вирішили припинити співпрацю, під його керівництвом «Олімпіакос» вийшов до 1/4 фіналу, але в чемпіонаті посів четверте місце з кінця турнірної таблиці, незважаючи на надійнішу гру в захисті, клуб втратив свій атакуючий стиль та пресинг з тотальним володінням м'яча, й часто після першого пропущеного м'яча програвали зустріч.

Никодимус Папавасиліу знову став головним тренером клубу, після того як Саввас та Папавасиліу домовилися про зменшення заробітньої плати тренера. Також було оголошено й про скорочення клубного бюджету, в зв'язку з тим у команді зможуть залишитися лише декілька гравців з минулорічного складу. Команда розпочала сезон з показником -3 у графі набрані очки через невідповідність критеріям УЄФА по фінансовому fair play. Після 2-ох матчів національного чемпіонату Папаваиліу отримав пропозицію про перехід до клубу «Аполлон» (Лімасол), тому Олімпіакос та тренер вирішив розірвати контракт за обопільною згодою сторін.

Ренос Деметріадес, колишній захисник нікосійського «Олімпіакоса», став новим головним тренером команди. На чолі з Деметріадесом «Олімпіакос» першу частину сезону команда трималася в середині турнірної таблиці й навіть могла поборотися за місця в її верхній частині, незважаючи на втрату ключових гравців під час січневого трансферного вікна, у другій частині сезону мала гарні шанси для збереження свого місця у верхній частині таблиці, допоки несподівано клуб не втратив домашній стадіон, саме ця втрата змусила клуб боротися за збереження свого місця у вищому дивізіоні, крім того Деметріадес був замінений на Маріуса Константіну.

Економічні проблеми

Досягнення

Склад команди

Станом на 6 січня 2017
Поз. Нац. Гравець
1 ВР Албанія Іслі Хіді
4 ЗХ Кіпр Ангелос Поуїуккас
5 ЗХ Кіпр Ангелос Ціакліс
6 ПЗ Кіпр Кіріякос Полікарпу Капітан
7 НП Кіпр Павлос Христодулу
8 ПЗ Португалія Луїш Мігел Рібейру Тейшейра
9 НП Португалія Ромеу Торреш
10 ПЗ Португалія Елдер Каштру
11 ПЗ Кіпр Маріос Пехліваніс
13 ПЗ Кіпр Янніс Серафеїм
15 ВР Кіпр Панайотіс Панайоту в оренді з Аполлон (Лімасол)
16 ЗХ Греція Ангелос Папастеріанос
17 НП Кіпр Константінос Кулумбріс
Поз. Нац. Гравець
19 ЗХ Кіпр Константінос Авлонітіс
21 НП Кіпр Созос Папахарламбус
23 ЗХ Кіпр Константінос Самарас
25 ЗХ Кіпр Андреас Хрістофідес
27 ПЗ Кіпр Евгеніос Антоніу
28 ЗХ Кіпр Константінас Сотіріу
30 ПЗ Кіпр Янніс Пахіпіліс
32 ПЗ Кіпр Андреас Ассіотіс
70 ЗХ Кіпр Андреас Андреу
75 ЗХ Кіпр Гавриїл Єролему
78 НП Кіпр Маріос Нярху
91 НП Кіпр Хрисовалантіс Капарціс

Тренерський штаб

 
Тренер Посада
Головний тренер Кіпр Хрісіс Міхаел
Асистент тренера Кіпр Маріос Елія
Тренер воротарів Кіпр Гіоргос Какуліс
Тренер з фіз. підготовки Кіпр Харіс Фалас

Відомі тренери

  • Ізраїль Елі Фухс (1968–69)
  • Румунія Константін Кернаяну (1983–85)
  • Грузія Давид Кіпіані (1992–93)
  • Ірландія Ронні Велан (2000–02)
  • Кіпр Сербія Светозар Шапурич (липень 2002 – червень 2003)
  • Греція Бабіс Теннес (2003)
  • Греція Гіоргос Фоірос (2003–04)
  • Болгарія Кіпр Ніколай Костов (2004–05), (2006–07)
  • Кіпр Німеччина Райнер Рауфманн (травень 2005 – листопад 2005)
  • Німеччина Дітгельм Фернер (2005–06)
  • Аргентина Греція Хуан Рамон Роша (2007–08)
  • Уругвай Хорхе Барріос (2008)
  • Кіпр Никодимос Папавасіліу (2008–09), (листопад 2009 – червень 2010), (лютий 2012 – вересень 2012)
  • Сербія Кіпр Саша Йованович (2010)
  • Кіпр Памбос Хрістодулу (липень 2010 – березень 2011)
  • Греція Нікос Пападопулос (серпень 2011 – лютий 2012)
  • Кіпр Ренос Деметріадес (вересень 2012 – лютий 2013)
  • Кіпр Маріос Константіну (лютий 2013 – чеврвень 2013)
  • Кіпр Костас Серафім (червень 2013 – грудень 2013)
  • Кіпр Саввас Параскева (грудень 2013 – квітень 2014)
  • Сербія Кіпр Горан Петковський (липень 2014 – серпень 2015)
  • Кіпр Хрісіс Міхаел (вересень 2015 – липень 2016)
  • Кіпр Саввас Параскева (серпень 2016 –листопад 2016)
  • Кіпр Хрісіс Міхаел (листопад 2016 –)

Джерела