Юзеф Пузина: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 24: Рядок 24:
{{Othernames|Пузина}}
{{Othernames|Пузина}}


'''Юзеф Пузина''' (* [[18 квітня]] [[1856]], [[Новий Мартинів]] — [[30 березня]] [[1919]], [[Станків]]) — [[математик]], [[професор]] [[Львівський університет|Львівського університету]]. Походив із давнього українсько-білоруського ополяченого князівського роду [[Пузини|Пузин]].
'''Юзеф Пузина''' ([[18 квітня]] [[1856]], [[Новий Мартинів]] — [[30 березня]] [[1919]], [[Станків]]) — [[математик]], [[професор]] [[Львівський університет|Львівського університету]]. Походив із давнього українсько-білоруського ополяченого князівського роду [[Пузини|Пузин]].


== Біографія ==
== Біографія ==
Рядок 69: Рядок 69:
[[Категорія:Посли Галицького сейму 8-го скликання]]
[[Категорія:Посли Галицького сейму 8-го скликання]]
[[Категорія:Поховані в Стрию]]
[[Категорія:Поховані в Стрию]]
{{DEFAULTSORT:Пузина Юзеф}}

Версія за 14:00, 24 січня 2017

Юзеф Пузина
пол. Józef Puzyna
Народився 18 квітня 1856(1856-04-18)
Новий Мартинів, Королівство Галичина і Володимирія, Австро-Угорська імперія, (тепер - Україна)
Помер 30 березня 1919(1919-03-30) (62 роки)
Станків
Поховання Стрий
Країна Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Діяльність політик, математик
Alma mater Львівський університет
Галузь Математика
Заклад Львівський університет
Посада посол до Галицького сейму[d]
Науковий ступінь професор
Науковий керівник Карл Веєрштрас
Відомі учні Володимир Левицький, Отто Мартін Нікодим
Членство Академія знаньd
Рід Пузини
Батько Włodzimierz Antoni Puzynad

Юзеф Пузина (18 квітня 1856, Новий Мартинів — 30 березня 1919, Станків) — математик, професор Львівського університету. Походив із давнього українсько-білоруського ополяченого князівського роду Пузин.

Біографія

Народився у селі Новий Мартинів (тепер — Галицького району Івано-Франківської області). Навчався у Львівському університеті. Упродовж 33 років, починаючи з 1884 р., викладав математику в Львівському університеті.

Ю. Пузина вперше читав у Львові спеціальні математичні курси. З 1891 р. запровадив практичні заняття з математики. 1893 р. заснував математичний семінар, яким керував до 1918 р.

Основним напрямком наукової діяльності Ю.Пузини була теорія аналітичних функцій.

1905 р. — ректор Львівського університету, 1906 р. — його проректор.

Пузина був одним з нечисленних професорів Львівського університету, у якого не було польського шовінізму стосовно студентів-українців. Він був людиною доступною для молоді, охоче займався із здібними студентами та заохочував їх до наукової праці. Професор Ю. Пузина, колишній учень геніального К. Т. В. Веєрштрасса, працював із студентами і після лекцій, пропонував їм нову літературу та різні теми для наукової роботи.

Автор двотомної монографії «Теорія аналітичних функцій».

1900-1919 рр. був власником земель і патроном церков у селах Станків та Фалиш (тепер  — Стрийський район Львівської області).

Ю. Пузина помер 30 березня 1919 р. у Станкові, у своєму маєтку. Похований у Стрию в могильному склепі, на якому є напис польською мовою:

Тут спочиває Юзеф — князь Подільський Пузина народився 1856 р. — помер 1919 р. Ректор Університету Львівського. Член Академії Краківської. Дідич сіл Станкова, Фалиша, Пили

Цитати

В. Левицький писав в мемуарах: «Йому завдячую те знання математики, яке маю дотепер: завдяки йому пізнав я усі модерні теорії і методи, завдяки йому набрав я замилування до праці та охоти до самостійних дослідів»

Студети

Література

  • Аксіоми для нащадків: Українські імена у світовій науці. Зб. нарисів / Упоряд. і передм. О. К. Романчука. — Львівська істор.-просвіт. організ. «Меморіал», 1992. — 544 с., арк. іл. — ISBN 5-8690-010-6.