Райффайзен Банк (Україна): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
оновлення
Рядок 114: Рядок 114:
|-
|-
|}
|}

Чпстина акцій перебувають у вільному обігу на фондофій біржі [[Фондова біржа ПФТС|ПФТС]] і є складовою частиною розрахунку [[Індекс ПФТС|індексу ПФТС]].


== Статутний капітал ==
== Статутний капітал ==

Версія за 11:34, 17 лютого 2017

ПАТ «Райффайзен Банк Аваль»
Тип Публічне акціонерне товариство
Ліцензія НБУ № 10 від 05.10.2011[1]
Діяльність Комерційний банк
Спеціалізація Фінансові послуги
Девіз Віримо в Україну!
Засновано 1992 (32 роки)
Попередні назви Акціонерний поштово-пенсійний банк «Аваль» (до 25 вересня 2006)
Головний офіс Київ, вул. Лєскова, 9
Ключові особи Володимир Лавренчук (Голова Правління)
Власний капітал 10,072 млрд грн (1.01.2017)[2]
Активи 55,999 млрд грн (1.01.2017)[2]
Чистий прибуток 3,820 млрд грн (2016)[2]
Материнська компанія Raiffeisen Bank International
Власник(и) Raiffeisen Bank International: 68,27%
ЄБРР: 30% (01.07.2016)[3]
Сайт aval.ua

«Райффа́йзен Ба́нк Ава́ль» — найбільших український банк з іноземним капіталом. На 68% належить австрійському Raiffeisen Bank International, активно працює в роздріб і в секторі малого та середнього бізнесу.

Загальні активи банку станом на 1 січня 2017 року становили майже 56 млрд грн, за їх розмірами Райффайзен Аваль займає четверте місце серед усіх діючих банків України. На роздрібному банківському ринку Райффайзен займає третє місце. Мережа обслуговування банку на початок 2017 року нараховувала 510 відділень та 2789 банкоматів. Банком емітовано 4,8 млн. платіжних карток, також Райффайзен Банк Аваль володіє однією з найбільших мереж POS-терміналів чисельністю понад 19 тисяч одиниць.[4].

Головний офіс Райффайзен Банку Аваль розташований у Києві. У 2016 році чистий прибуток банку становив 3,8 мільярда гривень, за їх розмірами він очолив рейтинг найприбутковіших банків в Україні. У попередньму 2015 році він мав збитки на 1,4 мільярда грн.[2] Райффайзен Банк Аваль займає одні з найвищих місць в рейтингах найстійкіших банків в Україні.[5][6][7]

Історія

Публічне акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль» (скорочена назва — АТ «Райффайзен Банк Аваль») зареєстровано 27 березня 1992 року (до 25 вересня 2006 року — Акціонерний поштово-пенсійний банк «Аваль»). Із жовтня 2005 року банк став частиною банківської групи Райффайзен Інтернаціональ Банк-Холдинг АГ, Австрія (із жовтня 2010 р. — Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ. Станом на 1 січня 2015 року РБІ володів 96,4% акцій українського банку).

Широкий перелік стандартних та новітніх банківських послуг надаються більш ніж 3 млн. клієнтам Райффайзен Банку Аваль через загальнонаціональну мережу, до якої станом на 1 січня 2015 року входили 674 відділень у великих містах, обласних та районних центрах, окремих селищах у всіх регіонах України.

Вагомі успіхи банку традиційно визнають і в Україні, і за її межами впливові видання та експерти, рейтингові компанії, партнери та клієнти.

Зокрема, у 2012 році Райффайзен Банк Аваль удруге визнано найкращим банком в Україні у межах дослідження Eurasian Bank Survey 2012, яке проводиться виданням Business New Europe (bne).

Його названо також найкращим недержавним банком України у межах рейтингу «30 найнадійніших установ банківського сектору», складеного журналом «Кореспондент» та інвестиційною компанією Dragon Capital.

У рамках регулярних досліджень компанії GfK Ukraine Райффайзен Банк Аваль у 2012 році отримав найвищу оцінку репутації серед українських банків, відзначався як лідер за рівнем задоволеності клієнтів та за привабливістю для потенційних клієнтів, а також був визнаний найкращим у наданні послуг корпоративним клієнтам.

Банк зберіг за собою перше місце серед українських банків із західним капіталом у репутаційному рейтингу «Goodwill-фактор», який регулярно у минулому році складали компанія NOKs fishes та журнал «Власть денег».

Міжнародна платіжна система Visa відзначила Райффайзен Банк Аваль як «Банк високої платіжної культури та якісного клієнтського портфеля», а також визнала найкращим банком із продажу комерційних продуктів Visa у 2012 році в Україні.

У травні 2015 році Європейський банк реконструкції та розвитку вкотре відзначив Райффайзен Банк Аваль як найактивніший банк-емітент в Україні за програмою сприяння торгівлі (TFP) за результатами роботи в 2014 році.

Хронологія

Відділення «Райффайзен банку Аваль» у Луцьку (2008)
Відділення в Івано-Франківську (2008)
Відділення у м. Глухів, Сумська область (2010)

1992 р. — НБУ зареєстрував АКБ «Аваль».
1993 р. — 12 регіональних підрозділів банку почали свою роботу.
1994 р. — НБУ зареєстрував банк як АППБ «Аваль».
1995 р. — Банк отримав акредитацію для реалізації проектів Європейського банку реконструкції та розвитку.
1996 р. — Розпочав роботу власний процесинговий центр банку — Український процесінговий центр. Банк став членом міжнародних платіжних систем Visa та Europay.
1997 р. — Компанія Western Union визнала «Аваль» найкращим партнером у Східній Європі.
1999 р. — Банк став учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
2000 р. — Western Union визнала банк «Аваль» найбільш творчо орієнтованим агентом системи.
2001 р. — Банк першим в Україні запровадив виплату пенсій із використанням пластикової картки «Онікс-Пенсійний». Впроваджено власну систему термінових грошових переказів по Україні «Аваль-Експрес».
2002 р. — Статутний капітал досяг рекордної для української банківської системи позначки — 500 млн грн. Банк увійшов до TOP-100 банків Центральної і Східної Європи за рейтингом Standard & Poor's.
2003 р. — Журнал Euromoney назвав «Аваль» найкращим банком України. Банк розмістив власний випуск облігацій на суму 80 млн грн.
2004 р. — Статутний капітал банку досяг рекордної суми в 1 млрд грн. ЄБРР визнав «Аваль» одним із найбільших і динамічних банків у ЦСЄ. Банк очолив рейтинг TOP-100 «Інвестгазети» в номінації «Найбільші банки за розміром чистих активів за 2003 рік».
2005 р. — ЄБРР визнав «Аваль» одним із найактивніших банків у регіоні Південно-Східної Європи та країнах колишнього СРСР. 93,5 % акцій банку придбано групою Райффайзен Інтернаціональ.
2006 р. — АППБ «Аваль» перейменовано на ВАТ «Райффайзен Банк Аваль». Журнал Euromoney визнав банк «Найкращим банком в Україні», ЄБРР — «Найактивнішим банком у сфері торгового фінансування в Україні в 2006 році» в рамках програми сприяння торгівлі «TFP».
2007 р. — Активи банку перевищили 40 млрд грн. Власний капітал банку збільшено на 1,5 млрд грн. шляхом розміщення 23-ї емісії акцій. Журнал The Banker назвав Райффайзен Банк Аваль «Банком року» в Україні. Бренд банку в рамках Всеукраїнської рейтингової програми «Гвардія брендів» визнано найдорожчим серед усіх банків України.
2008 р. — Власний капітал банку збільшено на 1,4 млрд грн. за результатами розміщення акцій 24-ї емісії.
2009 р. — Юридичну назву банку змінено на Публічне акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль» (скорочено — АТ «Райффайзен Банк Аваль»). Вкотре став найдорожчим банківським брендом в Україні — в рамках рейтингу BrandFinance Global Banking 500, опублікованого виданням The Banker. «Найкращий банк в Україні» за версією Euromoney.
2010 р. — За результатами 25-ї емісії акцій банку, його капітал збільшено на 932,54 млн грн., у тому числі статутний капітал — на 582,84 млн грн., до понад 3 млрд грн. Банк відзначено як «Найкращий банк в Україні», за версією журналу Euromoney.
2011 р. — Журнал Euromoney вкотре назвав банк найкращим в Україні.
2012 р. — Отримано чергові нагороди у межах Міжнародного фестивалю-конкурсу «Вибір року» – в номінаціях «Банк року з найкращим рівнем обслуговування» та «Пакет банківських послуг року».

Діяльність

Ко-брендингова платіжна картка FISHKA від Райффайзен банку Аваль

Райффайзен Банк Аваль є провідним банком України, що пропонує приватним клієнтам широкий перелік банківських послуг, зокрема — розміщення коштів на поточних і депозитних рахунках, платіжні картки міжнародних систем MasterCard International та Visa International (у тому числі — кредитні), грошові перекази в національній та іноземній валютах, споживче кредитування та багато інших.

Банк активно співпрацює з представниками малого та середнього бізнесу (річний обсяг реалізації до 5 млн євро), надаючи їм повний перелік послуг для максимально ефективного розвитку бізнесу.

Загальна кількість клієнтів банку на початок 2013 року — близько 3 млн.

Банк має ефективну структуру управління, побудовану на чіткому розподілі на бізнес-лінії та вертикалі підтримки (інформаційні технології та операційна підтримка, контролінг, безпека та інші), створені на рівні Центрального офісу та в регіонах. Як і всі міжнародні банки, Райффайзен Банк Аваль має чітке розмежування функцій фронт-офісу та бек-офісу, що підвищує якість обслуговування клієнтів та сприяє зменшенню ризиків.

Мережа

Банкомат Райффайзен Банку Аваль у м. Верховина, Івано-Франківська область (2012)

Широкий перелік стандартних та новітніх банківських послуг надаються клієнтам Райффайзен Банку Аваль через загальнонаціональну мережу, до якої станом на на кінець 2013 року входили 798 діючих підрозділи, а саме:[8]

  • 711 повнофункціональних відділення, що надають повний перелік стандартних банківських послуг приватним особам та клієнтам мікробізнесу, малого, середнього й корпоративного бізнесу;
  • 85 комісійних відділень, що обслуговують приватних клієнтів, здійснюючи касові операції;
  • 2 відділення, що обслуговують VIP-клієнтів.

Переважна більшість відділень Райффайзен Банку Аваль є повнофункціональними, тобто вони надають повний перелік стандартних банківських послуг приватним та корпоративним клієнтам, а також малому та мікробізнесу. Окрім того, у мережі банку працюють комісійні відділення на території Державної митної служби України та у представництвах/магазинах компанії «МТС Україна» — корпоративного клієнта банку.

Мережа самообслуговування банку на кінець 2013 року складалася з:

  • 2972 банкоматів із послугою видачі готівки;
  • 492 центрів самообслуговування, в мережі яких працюють 492 інформаційних кіосків та 453 банкоматів cash in/cash out для здійснення платежів, погашення кредитів, поповнення депозитів та надання клієнтам інших послуг;
  • 15 667 POS-терміналів для проведення безготівкових розрахунків у торговельних точках.

Структура власності

Станом на 1 липня 2016 року структура власності є наступною:[3]

Власник Акцій Частка власності
Raiffeisen Bank International AG 68,27%
Європейський банк реконструкції та розвитку 30,00%
Інші (кожен з часткою не більше 0,1%) 1,73%

Чпстина акцій перебувають у вільному обігу на фондофій біржі ПФТС і є складовою частиною розрахунку індексу ПФТС.

Статутний капітал

Зареєстрований статутний капітал банку станом на 31 грудня 2012 року становить 3 002 774 908 гривень. За 20 років свого існування банк здійснив випуск 25 емісій простих іменних акцій обсягом 29 977 749 080 штук та одну емісію привілейованих акцій обсягом 50 000 000 штук номінальною вартістю 0,10 грн. кожна, з яких сформовано статутний капітал банку.

Керівництво банку

Рейтинги та нагороди

«Best bank in Ukraine — 2010» («Найкращий банк в Україні −2010») в рейтингу Awards for Excellence 2010 міжнародного журналу фінансових ринків Euromoney (Великобританія).

«Найкращий банк в Україні — 2010» в рейтингу «Найкращий банк у Центральній та Східній Європі/СНД у 2010 році» міжнародного видання Business New Europe (bne).

«Найкращі банківські послуги» за підсумками 2010 року у межах щорічної премії Best of Kyiv за результатами опитування читачів тижневика Kyiv Post.

«Найкраща депозитна програма для фізичних осіб» в рамках Міжнародного фестивалю-конкурсу «Вибір року — 2010».

Райффайзен Банк Аваль відзначено в двох номінаціях II Національного конкурсу «Банк року — 2010» журналу «Банкиръ»: як «Банк з високим рівнем відкритості та прозорості бізнесу» та «Найкращий банк для студентства».

Інформаційний центр Райффайзен Банку Аваль став найкращим call-центром середніх розмірів на теренах СНД за підсумками конкурсу "CCG CallCenter Awards «Кришталева Гарнітура-2010».

Репутація банку отримала найвищу оцінку у 2010 році за результатами регулярного дослідження іміджу найбільших українських фінансових установ, яке здійснює компанія GfK Ukraine.

Найбільшою довірою серед українців користується Райффайзен Банк Аваль і за результатами онлайн-голосування, проведеного серед відвідувачів інтернет-порталу delo.ua.

Соціальна відповідальність

Як і кожна комерційна організація, Райффайзен Банк Аваль прагне досягти максимальної ефективності, отримувати прибутки, виплачувати дивіденди акціонерам тощо. Разом із тим, його діяльність має і соціальну складову, яка визначається належною якістю його продуктів і послуг, прозорістю діяльності, високим рівнем безпеки, хорошими умовами праці для персоналу, благодійною та спонсорською діяльністю. Бізнес банку є соціально відповідальним перед споживачами, персоналом, партнерами та суспільством.

Материнська компанія банку в Австрії — Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ — впроваджує свої стандарти ведення соціально відповідального бізнесу в усіх дочірніх банках у Центральній та Східній Європі, у тому числі й у Райффайзен Банку Аваль. Ділові стосунки та бізнес-етика регламентуються у банку власним Кодексом поведінки працівників.

Основний акцент у благодійній діяльності банку — це підтримка дитячих закладів для сиріт та дітей із проблемних сімей, а також дитячих лікувальних закладів. Крім того, банк активно підтримує проекти, спрямовані на розвиток культури та духовності українців.

Інвестуючи в соціальні проекти, Райффайзен Банк Аваль робить свій посильний внесок у підвищення добробуту українських громадян, впровадження новітніх технологій, розвиток освіти, культури, мистецтва.

У Райффайзен Банку Аваль набирає обертів проект фінансової грамотності для молоді України. Дівчат та юнаків віком від 14 до 18 років банк запрошує брати участь у безкоштовних тренінгах-семінарах «Кошти з розумом для юних дорослих». Метою проекту є підвищення обізнаності школярів та студентів щодо фінансових продуктів та послуг.

Участь у професійних організаціях та установах

У 2012 році Райффайзен Банк Аваль брав активну участь у роботі різних професійних об'єднань, асоціацій та організацій, а також продовжував співпрацювати з міжнародними фінансовими інститутами, зокрема Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міжнародною фінансовою корпорацією (МФК).

Райффайзен Банк Аваль є членом таких організацій, як:

Згідно з вимогами чинного законодавства України, банк є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, заснованого в 1998 році з метою захисту інтересів вкладників.

Див. також

Примітки

  1. Довідник діючих банківських установ: АТ "Райффайзен Банк Аваль". НБУ. Процитовано 17 лютого 2017. 
  2. а б в г Джерело: НБУ, станом на 01.01.2017
  3. а б Структури власності банків України: АТ "Райффайзен Банк Аваль". НБУ. 1 березня 2016. Процитовано 17 лютого 2017. 
  4. Дані у розрізі банків щодо кількості платіжних карток, платіжних пристроїв та кількості підприємств торгівлі/сфери послуг, станом на 01.01.2017 Національний банк України
  5. (рос.) Рейтинг устойчивости банков по итогам 4 квартала 2016 minfin.com.ua
  6. Рейтинг життєздатності українських банків-2016 forbes.net.ua, 21 вересня 2016
  7. «Банки, що заслуговують на довіру» — рейтинг Dragon Capital, 28.11.2016
  8. Річний звіт за 2013 рік

Посилання