Соґа но Емісі: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 51: Рядок 51:


== Посилання ==
== Посилання ==
* [http://www.tabiken.com/history/doc/K/K315C100.HTM Соґа но Ірука // Історичний веб-словник] {{ref-ja}}
* [http://www.tabiken.com/history/doc/K/K315C100.HTM Соґа но Емісі // Історичний веб-словник] {{ref-ja}}


[[Категорія:Персоналії:Японія]]
[[Категорія:Персоналії:Японія]]

Версія за 15:25, 8 листопада 2008

Соґа но Емісі
蘇我蝦夷
яп. 蘇我蝦夷
Народився 586 (?)
Помер 11 липня 645
Асука, Японія
Країна Японія
Місце проживання Японія
Діяльність політик
Знання мов японська
Титул О-омі
Посада О-омі
Попередник Соґа но Умако
Наступник Соґа но Ірука
Рід Рід Соґа
Батько Соґа но Умако
Мати Futohimed
Родичі Соґа но Умако
донька Мононобе но Морії
Брати, сестри Кавакамі-но-ірацумеd, Tojiko no Iratsumed, Soga no Kuramarod і Soga no Zentokod
Діти Соґа но Ірука

Соґа но Емісі (яп. 蘇我蝦夷, そがのえみし; 586 (?) — 11 липня 645) — японський державний і політичний діяч кінця 6 — 1-ї половини 7 століття періоду Асука, часів правління Імператора Суйко, Імператора Дзьомея та Імператора Коґьоку.

Короткі відомості

Соґа но Емісі був представником аристократичного роду Соґа. Його батько Соґа но Умако займав посаду монаршого радника О-омі при дворі Імператора Японії. Після смерті батька Емісі заступив його на посаді радника та очолив рід Соґа.

Перші згадки про Емісі датуються кінцем правління Імператора-жінки Суйко, проте вирішальну ролі в японських державних справах він став грати після її смерті під час питання успадкування Престолу в 628 році. На пост Імператора було два претенденти — принц Тамура та принц Ямасіро но Ое. Емісі підтримав першого, а опозиціонерів на чолі з аристократом Сакаї но Омімасері, які ратували за іншого, убив. Принц Тамура, залежний від роду Соґа, зійшов на трон під іменем Імператора Дзьомея.

В часі правління наступного Імператора-жінки Коґьоку Емісі перетворився на диктатора Японії, фактичного розпорядником країни. Він використовував людей принца Ямасіро но Ое для побудови власної гробниці і прирівнював себе до Імператора. У 644 син Емісі, Соґа но Ірука напав на садибу принца Ямасіро но Ое і змусив того покінчити самогубством. Ця подія викликала мовчазне обурення японської аристократії і сприяла формуванню таємної антисоґівської коаліції.

10 липня 645 аристократи-заколотники на бенкеті в присутності Імператора вбили свавільного Іруку. Дізнавшись про загибель сина, Емісі спробував зібрати війська, але вони розбіглися. Наступного дня він наклав на себе руки, підпаливши власну резиденцію.

Посилання