Доугорська Угорщина: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Barow (обговорення | внесок)
Рядок 45: Рядок 45:


== Середньодунайські слов'янські князівства ==
== Середньодунайські слов'янські князівства ==
{{main|Блатенське князівство|Велика Моравія}}
[[Файл:Great moravia svatopluk.png|вгорі|ліворуч|Територія Угорщини у складі Великої Моравії]]
В 839 році [[Блатенське князівство]], яке в 884 році увійшло до складу [[Велика Моравія|Великої Моравії]] (833-907). Приблизно в 869 році просвітник [[Мефодій Солунський|Мефодій]] ставши архієпископом Моравії та Паннонії (з резиденцією у [[Велеград]]і), отримав благословіння від римського папи розповсюджувати богослужіння на слов'янській мові<ref>[http://days.pravoslavie.ru/Life/life1038.htm Равноапостольные Кирилл и Мефодий, учители Словенские]</ref>. Великоморавські прото-міські агломерації - [[Емпорій|емпорії]] (Мікульчице, Старе Место поблизу [[Угерске Градіште]], Поганско під [[Бржецлав]]ом), процвітали обслуговуючи Імперію [[Каролінги|Каролінгів]] в ІХ-Х століттях, проте, практично одночасно зникли після зміни економічної ситуації, викликанної вторгненням угорців в Х столітті, хоча самі вони не були зачеплені бойовими діями<ref>[http://cyberleninka.ru/article/n/afrikanskiy-sposob-proizvodstva-v-velikoy-moravii-zametki-na-polyah-stati-ivo-shtefana ''Алимов Д. Е.'' «„Африканский способ производства“ в Великой Моравии? (заметки на полях статьи Иво Штефана)»] Петербургские славянские и балканские исследования, № 1(11), стр. 183, 2012.</ref>.

== Див. також ==
== Див. також ==
== Примітки ==
== Примітки ==

Версія за 19:12, 23 березня 2017

Доугорська Угорщина – це історія земель середньодунайської рівнини до приходу на цю землю угорців в кінці ІХ століття.

Нижній та середній палеоліт

Територія Угорщини була заселена з кам'яної доби. Найдавнішою знахідкою вважається знахідка галечних знарядь праці, що належали гайдельберзькій людині з з Вертешсьольйош (15 км від Будапешту) віком в 350 тис. років[1]. На стоянці були знайдені докази освоєння вогню давніми людьми у вигляді обгорілих кісток, але без древісного вугілля. В Саму були знайдені рештки Homo erectus[2].

Стоянки давної людини середнього палеоліту знайдені також у північно-східній частині Угорщини в печерах гори Бюкк, південно-західніше Мішкольца. Найбільший інтерес представляє печера Шубалюк. Тут знайдені рештки неандертальської людини та давні знаряддя з кремінню та рогу. Багаторічні археологічні дослідження печер гір Бюкк призвели до знаходження великого давнього вогнища з залишками золи, вугілля, кісток печерного ведмедя та крем’яних знарядь. Радіовуглецевий аналіз вогнища дозволив визначити його вік – біля 130-140 тис. років.

Верхній палеоліт

У верхньому палеоліті на території Угорщини співіснували селетська та ґраветтська культури. Верхньопалеолітичні стоянки зафіксовані на правому березі Дунаю. Знайдені поблизу Ерда та Тати давні артефакти (гострокінечники з кремінню, гарпуни з рогу, вкладиши з халцедону, обсідіану та яшми) в основному відповідають європейським типам палеолітичної техніки. При цьому слід зазначити, що населення Середнього Подунав’я створило і власний тип знарядь (листовидні кременеві гостроконечники солютрейської техніки), які вперше були знайдені в печері Селета[3][4][5].

На північно-західному березі Балатона, в селі Ловаш були знайдені шахти, прилаштовані первісною людиною для добутку вохри (червоної фарби). Хоча добича мінерала в Ловаші велась протягом короткого часу, але була інтенсивною та в масштабах, які значно перевищували потреби в природній фарбі самих мешканців стоянки. Стоянка в Ловаші існувала одночасно з верхньосолютрейською культурою Селета, що дозволяє вважати працю палеолітичної людини продуктивною. Давній колектив не тільки займався збиральництвом або полював, але й добував корисні копалини з метою обміну результатів цієї цілеспрямованої та усвідомленої трудової діяльності на необхідні їм речі та предмети у сусідніх первісних племен.

Мезоліт

Мезолітичні стоянки(8000—3500 рр. до н. е.)[6] на території Угорщини поки не знайдені, хоча численні знахідки окремих кам'яних знарядь свідчать про діяльність людини в цей період. Так, наприклад, копальні з видобутку кремінню середньокам'яної доби знайдені в районі міста Шюмег. В цьому ж місці знайдено біля 200 знарядь з рогу оленя[7]. Останнім часом ситуація невизначеності в досліджені цього періоду, через відсутність комплексних археологічних пам'яток, стала поступово змінюватися. Внаслідок недавніх археологічних знахідок у північній частині Альфельда, поблизу Ясберені та Ястелека, вперше знайдені помітні ознаки мезолітичних поселень[8].

Неоліт

Біля 6200 року до н. е. на територію Угорщини з півдня переселились неолітичні землеробські племена, що належали до старчевської культури. В середьому неоліті у задунайських землях та в Сату-Маре (сучасна Румунія) з'явився західний варіант культури лінійно-стрічкової кераміки, а на сході - східний варіант цієї культури, відомий також як «Альфельдська кераміка». Племена культури лінійно-стрічкової кераміки мешкали разом зі свої худобою в довгих домах, розміром 5-8 х 40 м.

В подальшому ці культури переродились в железовську (Словаччина), сакалхатську та буковогірську культури. Вслід за пізньонеолітичною культурою Тиса з'явились енеолітичні культури Тисаполгар та Бодрогкерестур.

Енеоліт

Моделі чотирьохколісних візків, зроблені з глини, були знайдені в двох похованнях пізньої баденської культури в Будакаласі та Сигетсентмартоні (околиці Будапешта). Їх датують 3300—3100 роками до н. е.

Доримська залізна доба

В період залізної доби безпосередньо перед приходом кельтів на території Угорщини жили паннонці - народ гальштатської культури, що розмовляв ілірійською мовою[9].

В IV столітті до н. е. з заходу прийшли кельти латенської культури скордіски, які зайняли західну частину Середньодунайської землі; зі східної висунулись фракійські племена даків.

Паннонія або антична Угорщина

Територія Угорщини в II столітті: західна частина належала належала Риму, за Дунаєм кочували язиги, з півночі з території Чехії германці робили грабіжницькі рейди на римські володіння

В І столітті з територія західної Угорщини перейшла під владу Риму, а в степах Задунав'я (Пусте) розселилисяязиги. Римська Угорщина отримала назву Паннонії, тут були збудовані міста, в тому числі Аквінкум, що став в 160 році римським провінційним центром[10], та Сопіне. Місцеве населення уявляло собою романізованих кельтів. В 166-180 рр. Паннонія стала ареною Маркоманської війни, через Моравську браму відбулось вторгнення в Угорщину маркоманів та квадів. Біля 260 року в Східній Угорщині з'явились гепіди. В 382 році в Паннонії вперше оселились остготи, що втекли від натиску гунів зі сходу.

Угорщина в епоху Великого переселення народів

В 425 році візантійські імператори дозволили гунам створити в Паннонії плацдарм для війни проти готів[11]. Однак Аттіла в 441 розорив римські міста Паннонії, включно з Аквінкумом[12]. В 454 році гуни зазнали поразки в битві при Недао від гепідів і час їх гегемонії на Середньому Дунаї завершився. Території поділили між собою остготи та гепіди. Тим не менш, в Пусті продовжувало кочувати гунське плем'я садагів[13]. В 472 році остготи покинули Паннонію та пішли в Італію[14].

В 526 році в Паннонію з території Румунії вторглись лангобарди. Вони стали союзниками візантійців в їх боротьбі з остготами короля Тотіли. В 567 році лонгобарди в союзі з аварами знищили королівство гепідів. В 568 році, проживши в Паннонії усього 42 роки,лангобарди на чолі з королем Албойном пішли в Італію з дружинами, дітьми та всім майном[15], де заснували власну державу

Аварська гегемонія (567-805)

Докладніше: Аварський каганат

В 567 році зі сходу на територію Угорщини вдерлись авари під проводом кагана Баяна. За версією Павла Диякона, авари були запрошені лангобардами для боротьби з їх ворогами гепідами. В 582 році вони володіли паннонським Сірмієм (зараз це сербська Воєводина), що викликало конфлікт з Візантією. Територія Угорщини стала ядром великої східноєвропейської держави - Аварського каганату.

В 619 році авари взяли в облогу Константинополь, але імператор Іраклій відкупився від них даниною. Разом з аварами на території Угорщини з'явились слов'яни, які відігравали своєрідну роль нищого стану нової держави. Теоретично авари могли зіграти роль тюркських булгар на Балканах, однак їх держава виявилась набагато менш стійкою. В наслідок повстання слов'ян, піднятого франкським купцем Само, виникла недовговічна держава Само (623-658). В 626 році візантійці нанесли аварам відчутну поразку під стінами своєї столиці. В 632 році від Аварського каганату відпала Велика Булгарія. Однак аварам вдалось вистояти, вони завоювали в 630 році Далмацію[16] та ліквідували державу Само, тим самим відновивши гегемонію над територією Угорщини. Кінець володарюванню аварів поклали франки в 805 році[17].

Середньодунайські слов'янські князівства

Територія Угорщини у складі Великої Моравії
Територія Угорщини у складі Великої Моравії

В 839 році Блатенське князівство, яке в 884 році увійшло до складу Великої Моравії (833-907). Приблизно в 869 році просвітник Мефодій ставши архієпископом Моравії та Паннонії (з резиденцією у Велеграді), отримав благословіння від римського папи розповсюджувати богослужіння на слов'янській мові[18]. Великоморавські прото-міські агломерації - емпорії (Мікульчице, Старе Место поблизу Угерске Градіште, Поганско під Бржецлавом), процвітали обслуговуючи Імперію Каролінгів в ІХ-Х століттях, проте, практично одночасно зникли після зміни економічної ситуації, викликанної вторгненням угорців в Х столітті, хоча самі вони не були зачеплені бойовими діями[19].

Див. також

Примітки

  1. Вертешсьольйош / Vertesszollos
  2. Megrongálta egy 14 éves Samu maradványait. HírTV, February 9, 2009
  3. Вертеш Л. Мустьерские или солютрейские находки нижнего слоя Кишкевейской пещеры. — АЕ, т. 86, 1958, с. 127—131.
  4. Габори М. Солютрейская культура Венгрии. — Acta Archaeologica Academies Scientiarum Hungaricae, t. III, 1953, S. 1—51.
  5. Banner J. Das Tisza — Maros — Körösgebiet bis zur Entwicklung der Bronzezeit. — Szeged, 1942, S. 7—8.
  6. Gabόri M., Gabόri V. Der erste paläolitische Hausgrundriss in Ungarn. — Acta Archaeologica Academies Scientiarum Hungaricae, t. IX, 1958, S. 19.
  7. Vértes L. Eine prähistorische Silexgrube am Magyórosdomb bei Sümeg. — Acta Archaeologica Academies Scientiarum Hungaricae, t. XVI, 1964, S. 187, 191, 201.
  8. Róbert Kertész (2002) Mesolithic Hunter-Gatherers in the Northwestern Part of the Great Hungarian Plain; PRAEHISTORIA vol. 3 (2002)
  9. Фракийско-иллирийские языки
  10. Венгрия. Паннония
  11. Аттила — король гуннов
  12. Аквинк. Форпост цивилизации
  13. Войны древнего Рима: Расцвет и закат Римской империи (Шустов В. Е.)
  14. Упадок рабовладельческого общества на Верхнем Дунае
  15. Павел Диакон. Из «Истории лангобардов»
  16. Аварский каганат
  17. Авары
  18. Равноапостольные Кирилл и Мефодий, учители Словенские
  19. Алимов Д. Е. «„Африканский способ производства“ в Великой Моравии? (заметки на полях статьи Иво Штефана)» Петербургские славянские и балканские исследования, № 1(11), стр. 183, 2012.

Посилання

Джерела