Буле: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Перенаправлено на Рада п'ятисот
 
Maur (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Буле''' ({{lang-grc|βουλή}} — буквально «рада») — міська рада в [[Стародавня Греція|давньогрецьких]] [[поліс]]ах.
#Redirect [[Рада п'ятисот]]

Спочатку буле складалися з представників родової знаті (в [[Коринф]]і — з представників одного роду, [[Бакхіади|Бакхіадів]]). Згодом в багатьох містах членів буле почали обирати на певний термін, зазвичай за допомогою жереба. Споруда для засідань буле називалась [[Булевтерій|булевтерієм]].

Буле зосереджували в своїх руках виконавчі і судові повноваження. В деяких містах їм належали і законодавчі функції, хоча найчастіше вони готували рішення для [[народні збори|народних зборів]].

В [[Стародавні Афіни|Стародавніх Афінах]] рада з представників родової знаті іменувалася [[ареопаг]]ом, а назву «буле» застосовували до [[Рада чотирьохсот|Ради чотирьохсот]], створеної [[Солон]]ом, та [[Рада п'ятисот|Ради п'ятисот]], що змінила Раду чотирьохсот після реформ [[Клісфен]]а.

== Див. також ==
* [[Булевтерій]]
* [[Притан]]
* [[Пританія]]
* [[Філа]]

== Джерела ==
* [http://dic.academic.ru/dic.nsf/brokgauz_efron/17269/%D0%91%D1%83%D0%BB%D0%B5 Енциклопедичний словник Брокгауза та Єфрона]

[[Категорія:Давньогрецьке право]]

Версія за 09:09, 4 квітня 2017

Буле (дав.-гр. βουλή — буквально «рада») — міська рада в давньогрецьких полісах.

Спочатку буле складалися з представників родової знаті (в Коринфі — з представників одного роду, Бакхіадів). Згодом в багатьох містах членів буле почали обирати на певний термін, зазвичай за допомогою жереба. Споруда для засідань буле називалась булевтерієм.

Буле зосереджували в своїх руках виконавчі і судові повноваження. В деяких містах їм належали і законодавчі функції, хоча найчастіше вони готували рішення для народних зборів.

В Стародавніх Афінах рада з представників родової знаті іменувалася ареопагом, а назву «буле» застосовували до Ради чотирьохсот, створеної Солоном, та Ради п'ятисот, що змінила Раду чотирьохсот після реформ Клісфена.

Див. також

Джерела