Платіжна система: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
→‎Література: Додано вміст
Мітки: Редагування з мобільного пристрою Редагування через мобільну версію
Рядок 28: Рядок 28:
== Література ==
== Література ==
* Платіжні системи : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / В. П. Страхарчук; Нац. банк України. - Л., 1998. - 109 c. - Бібліогр.: 26 назв.
* Платіжні системи : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / В. П. Страхарчук; Нац. банк України. - Л., 1998. - 109 c. - Бібліогр.: 26 назв.
* Ризики платіжних систем : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / В. П. Страхарчук; Нац. банк України. Львів. банк. ін-т. - Л., 2003. - 94 c. - Бібліогр.: 104 назви.
{{fin-stub}}
{{fin-stub}}
{{Банківські карти}}
{{Банківські карти}}

Версія за 08:01, 9 травня 2017

Платі́жна систе́ма — платіжна організація, члени платіжної системи та сукупність відносин, що виникають між ними при проведенні переказу коштів. Проведення переказу коштів є обов'язковою функцією, що має виконувати платіжна система.

Основа віртуальної системи оплати — використання грошових замінників. Традиційні платіжні системи мають оборотні документи: чеки, документальні акредитиви. З появою комп'ютерів і електронних комунікацій з'явилися альтернативні електронні платіжні системи: дебетові картки, кредитні картки, електронні перекази коштів, прямі кредити, прямі дебети, інтернет-банкінг та електронна комерція платіжних систем.

Деякі платіжні системи включають в себе кредитні механізми, але по суті, інший аспект оплати. Платіжні системи використовуються замість торгів грошових коштів у внутрішніх і міжнародних угодах і складаються з основних послуг, що надаються банками та іншими фінансовими інститутами.

Платіжні системи можуть бути фізичні або електронні, які мають свої власні процедури та протоколи. Стандартизація дозволила деяким з цих систем і мереж зростати в глобальному масштабі, але все ще є багато продуктів, що орієнтовані на конкретні країни або системи.

Приклади загальних світових платіжних систем — кредитні карти та мережі банкоматів. Конкретні форми платіжних систем також використовуються для врегулювання фінансових операцій для продуктів на фондових ринках, ринках облігацій, валютних ринках, ринках ф'ючерсів, ринках похідних цінних паперів і опціонних ринках. А також для переказу коштів між фінансовими інститутами, як всередині країни з використанням клірингу і в валових розрахунках (RTGS) системи, так і на міжнародному рівні з використанням мережі SWIFT.

Термін електронна оплата може відноситися тільки до електронної комерції — оплати для покупки і продажу товарів або послуг, що пропоновані через Інтернет- або, в широкому сенсі, до будь-якого типу електронного переказу коштів.

Приклади: China UnionPay, MasterCard, PrivatMoney, PayPal, Western Union та ін.

Див. також

Джерело

Посилання

Література

  • Платіжні системи : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / В. П. Страхарчук; Нац. банк України. - Л., 1998. - 109 c. - Бібліогр.: 26 назв.
  • Ризики платіжних систем : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / В. П. Страхарчук; Нац. банк України. Львів. банк. ін-т. - Л., 2003. - 94 c. - Бібліогр.: 104 назви.