Головна послідовність: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м робот додав: tr:Anakol
м робот додав: th:แถบลำดับหลัก
Рядок 37: Рядок 37:
[[sr:Главни низ]]
[[sr:Главни низ]]
[[sv:Huvudserien]]
[[sv:Huvudserien]]
[[th:แถบลำดับหลัก]]
[[tr:Anakol]]
[[tr:Anakol]]
[[zh:主序星]]
[[zh:主序星]]

Версія за 00:06, 23 листопада 2008

Головна послідовність на діаграмі Герцшпрунга-Ресела представлена широкою діагональною смужкою, що проходить з лівого верхнього до правого нижного кута діаграми.

Головна послідовність є назвою неперервної послідовності зірок на діаграмі Герцшпрунга-Ресела, до складу якої входять зірки джерелом енергії яких є термоядерний синтез гелію з водню.

Діаграма Герцшпрунга-Рессела виражає зв'язок між світністю та температурою (спектральним класом чи показником кольору) зірок. На цій діаграмі близькі за фізичними властивостями зірки займають відособлені області: головну послідовність зірок, послідовності надгігантів, яскравих і слабких гігантів, субгігантів, субкарликів, білих карликів і ін. Головна послідовність діаграми Герцшпрунга-Рессела — діагональна смуга на цій діаграмі, у межах якої знаходиться переважна більшість зірок, перетинає діаграму по діагоналі (від високих до низьких світимостей і температур). Зірки головної послідовності (до них, зокрема, відноситься Сонце) мають однакове джерело енергії термоядерної реакції кисневого циклу. Зірки знаходяться на головній послідовності протягом приблизно 90% усього часу зоряної еволюції. Цим пояснюється переважна концентрація зірок в області головної послідовності.