Літочислення Арди: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 345: Рядок 345:
Курунір часто ходив на схід, але згодом осів у Ізенгарді. Мітрандір дружив з ельфами і багато бродив по західних землях, але ніде не затримувався надовго.
Курунір часто ходив на схід, але згодом осів у Ізенгарді. Мітрандір дружив з ельфами і багато бродив по західних землях, але ніде не затримувався надовго.


Протягом всієї Третьої епохи місцезнаходження Трьох Перснів було відоме лише тим хтоь володів ними. Згодом виявилось, що їх зберігали у найвеличніших Володарів народу Елдарів: Гіл - Галада, Галадріель і Кірдена. Перстень Гіл - Галада було віддано Елронду, а Кірден передав свій Мітрандіру, бо тільки Кірден знав хто такий Сірий Мандрівник, звідки він прийшов і куди має повернутись, адже він зустрічав його в Мітлонді.
Протягом всієї Третьої епохи місцезнаходження Трьох Перснів було відоме лише тим хто володів ними. Згодом виявилось, що їх зберігали у найвеличніших Володарів народу Елдарів: Гіл - Галада, Галадріель і Кірдена. Перстень Гіл - Галада було віддано Елронду, а Кірден передав свій Мітрандіру, бо тільки Кірден знав хто такий Сірий Мандрівник, звідки він прийшов і куди має повернутись, адже він зустрічав його в Мітлонді.


"Візьми - но цей Перстень, Мандрівник, - сказав він тоді, - бо твої труди будуть тяжкими, він допоможе в твоїх турботах. Це - Перстень Вогню, з ним ти зможеш запалювати серця в цьому застигаючому світі. Щодо мене, - моя душа з Морем, і я житиму на сутінкових берегах доки не прийде останній корабель. Я дочекаюсь тебе."
"Візьми - но цей Перстень, Мандрівник, - сказав він тоді, - бо твої труди будуть тяжкими, він допоможе в твоїх турботах. Це - Перстень Вогню, з ним ти зможеш запалювати серця в цьому застигаючому світі. Щодо мене, - моя душа з Морем, і я житиму на сутінкових берегах доки не прийде останній корабель. Я дочекаюсь тебе."

Версія за 10:39, 19 травня 2017

У даній статті перелічуються епохи Арди та події, що у них відбувались.

Початок часів

Створення Еру Ілуватаром духів Айнурів. Спів Великої Музики і дисонанс внесений у нього Мелькором. Другий Спів Великої Музики в який Мелькор також намагався внести своє власне. Третій Спів, що також був спотворений Мелькором і гнів Еру. Айнури побачили у видінні майбутній світ та істот, що мали жити у ньому.

Еру промовив слово "Еа", що дало початок Світу. Частина айнурів приймає тілесну подобу і вступає у Кола Світу, інші - лишаються з Ілуватаром у Чертогах Безчасся.

Валіанська епоха

Події подані у роках Епохи Дерев (1 рік = 9, 532 рокам Сонця). У Валіанську епоху земля була пустельна і ніхто її не населяв, крім айнурів, що розділились на Старших - Валар і Менших - Майар. Валар керували створенням землі, а Майар були їх помічниками.

1 - початок відліку Літочисленння. Валар завершують роботу з формування Чертогів Еа. Варда створює перші зірки.

Перша війна Мелькора та інших Валар. Порушується світобудова: на місці морів Мелькор піднімає сушу, на рівнині створює гори, на місці озер і рік - болота.

1500 - в Арду приходить останній з Валар Тулкас.

Валар починають заново свою роботу, на свій догляд облаштовуючи землі й моря.

Епоха Свічад

В цю епоху Середзем 'я було осяяне світлом Великих Свічад Іллуіна та Ормала, а Валар оселились на острові Альмарен посеред Великого Озера. Пробудилися перші рослини і тварини - настала Перша Весна Арди. Напад Мелькора, що розбив Свічада і знищив Альмарен спричинив затьмарення континенту і кінець Першої Весни Арди. Валар відступають у землю Аман на заході, полишаючи Середзем 'я, що було оповите темрявою.

1 - створення Великих Свічад для освітлення Арди: на півночі - Іллуін; на півдні - Ормал.

Посеред Арди Валар створили острів Альмарен і оселились там. Настала Перша Весна Арди: пробудились перші рослини і тварини.

Шпигуни Мелькора, найголовнішим з яких був великий коваль Майрон (згодом названий Сауроном) доповідають своєму володарю про втому Валар від інтенсивної роботи з облаштування Арди.

3400 - весілля Тулкаса і Несси. Мелькор таємно повертається з Еа разом зі своїми послідовниками і починає створення фортеці Утумно. Мелькор починає нівечити й отруювати землю і живих істот Арди. Валар дізнаються про Мелькора і починають пошуки його фортеці.

3450 - зруйнування Мелькором обох Великих Свічад, що призводить до загибелі острова Альмарен. Кінець Першої Весни Арди. Мелькор відступає в Утумно, поки Валар рятують все, що можуть, від катаклізму викликаного падінням Свічад. Валар створює новий дім у землі Аман огородженому для захисту гірським хребтом Пелори.

3600 - Яванна створює Дерева Валар.

Епоха Дерев

У цю епоху країна Валінор, що розташувалась у серці Аману за Пелорами, була осяяна світлом Дерев Валар. Середзем 'я та інші континенти Арди перебували у темряві осяяній лише зорями. Саме ці зорі були першим, що побачили ельфи (квенді), котрі пробудились у цю епоху на березі озера Куівіенен. Тому частину їх найменували елдарами - зоряним народом і у пізніші часи вони більш за все любили нічне небо осяяне зорями.

1 - початок нової Епохи. Ауле Коваль створив гномів, але йому заборонено пробуджувати їх до строку пробудження Перворождених ельфів; Яванна у відповідь на це замислює створення ентів.

1000 - на раді Валар обговорюють занепокоєність Ороме і Яванни щодо Середзем 'я і швидке прибуття дітей Ілуватара.

1000 - 1050 - Варда розміщує Менельмакар та інші сузір 'я на небі.

1050 - пробудження ельфів на берегах затоки - озера Куівіенен. Майа Меліан іде до Середзем 'я.

1050 - 1085 - Мелькор дізнається про ельфів і починає полювання на них роблячи все це у таємниці; з захоплених ельфів він виводить орків.

1085 - Ороме дізнається про ельфів.

1086 - Ороме повертається у Валінор, і інформує інших Валар про небезпеку що загрожує ельфам, після чого негайно повертається до берегів озера Куівіенен.

1090 - Валар ідуть війною на Мелькора заради ельфів.

1092 - Облога Утумно.

1099 - Мелькора взято у полон, а Утумно зруйновано. Саурон уникає полону і йде до Ангбанда, де продовжує виводити орків та тролів для Мелькора.

1011 - Валар вирішують закликати ельфів переселитись до Аману.

1102 - Ороме прниводить послів елдарів до Аману: Інгве - від ваньярів, Фінве - від нолдорів і Елве - від телерів.

1104 - три посли повертаються і починають переконувати елдарів відповісти на заклик Валар. У них з 'явилось багато послідовників.

1105 - початок Великого Походу: ельфи відправляються до Аману (однак на заклик Валар відгукуються не всі - частина залишилась і стала відома під назвою авари).

1115 - Ельфи досягли Великої Ріки, що згодом була названа Андуїн ; частина телерів під керівництвом Ленве відмовилась від переходу через Андуїн і подальшого походу і йде униз по Ріці, утворивши плем 'я нандорів. Пробудились Праотці гномів та перші енти. Ельфи виявили ентів і навчили їх розмовляти.

1125 - ваньяри та нолдори прибувають до Белеріанду.

1128 - телери прибувають до Белеріанду після зупинки в лісах Еріадору.

1130 - Елве зустрівся з Меліан серед лісів Нан - Елмоту (вони застигають непорушно на багато років); піддані Елве починають його пошуки.

1132 - Улмо втомлюється чекати телерів, що очікують повернення Елве, і переправляє нолдорів і ваньярів через Белегаер на острові Тол - Ерессеа; телери залишаються у Белеріанді; розпочато зведення міста Тіріон на Туні.

1140 - завершено будівництво Тіріону; зведено Міндон Ельдаліева; Інгве і більшість ваньярів покидають Тіріон і переселяються поближче до Манве у Валімар.

1142 - Яванна дарує народу нолдор Біле Дерево - Галатіліон.

1149 - Улмо нарешті повертається до телерів, але багато все ще не бажають іти, оскільки Елве так і не знайдено. Вони утворюють ельфійське плем 'я синдарів (сірих ельфів). Інша частина ельфів залишається на прохання Оссе, і разом з прибулими пізніше ельфами переселяється у Фалас.

1151 - більшість телері перепливає через Велике Море на Тол - Ересеа, що назавжди зупиняється в затоці Елдамар. Вони обирають своїм вождем Олве брата Елве.

1152 - Елве пробуджується від сну і воз 'єднується з синдарами. Він стає відомим як владика Елу Тінгол і оселяється у Доріаті. Майа Меліан стає його дружиною.

1161 - Оссе навчає телері з Тол - Ересеа мистецтву будувати кораблі, завдяки чому вони переправляються через Елдамар у Аман і засновують там місто Альквалонде.

1165 - останній ваньяр покидає Тіріон і оселяється на рівнинах Валінора. Нолдор залишились у Тіріоні під проводом свого вождя Фінве.

1169 - народився Феанор син Фінве і Міріель.

1170 - смерть Міріель Тірінде.

1179 - Руміл винайшов писемність сараті.

1182 - суперечка Валар. Статут Фінве і Міріель.

1185 - Фінве закохується в Індіс з народу ваньярів.

1190 - народився Фінголфін син Фінве та Індіс.

Бл. 1200 - народилась Лутіен донька Тінгола і Меліан.

1230 - народився Фінарфін, син Фінве та Індіс.

1250 - гноми з міст Ногроду та Белегосту зустрічають синдарів; між ними встановлюється торгівля; Феанор розвиває сараті, винаходячи тенгвар; Даерон розробляє рунічний алфавіт - кірт.

Бл. 1280 - орки вперше з 'являються в Белеріанді.

1350 - нандор на чолі з Денетором прибувають до Белеріанду і оселяються в Осіріанді, після чого стають відомими як зелені ельфи або лайквенді. Завершено будівництво чертогів Менегрота - столиці Доріату.

1362 - народилась Галадріель донька Фінарфіна.

1400 - Мелькор, звільнившись від вироку, починає розбещувати деяких нолдорів.

1450 - Феанор завершує створення Сильмарилів.

1490 - Мелькор підбурює нолдор проти Валар і вони починають кувати зброю. Розпочалась ворожнеча між принцами - нолдор Феанором і Фінголфіним. Феанор погрожує Фінголфіну мечем за що Валар проганяють його з Тіріону, його сини, Фінве і багато нолдор слідують за ним у вигнання; будівництво Форменоса.

1492 - Феанор проганяє Мелькора від воріт Форменоса. Мелькор переховується від Валар і об 'єднує сили з Унголіантою.

1495 - Затьмарення Валінора. Мелькор разом з Унголіантою знищує Дерева Валар, вбиває Фінве і викрадає Сильмарили. Феанор стає Верховним Королем нолдор і закликає їх до виходу; Феанор разом з синами виголошують клятву ворогувати з тими хто заволодіє Сильмарилами, після цього більша частина нолдор покидає Валінор; Перше братовбивство - Різанина в Альквалонде.

1496 - Пророцтво Мандоса; Фінарфін і деякі з його Дому повертаються у Валінор.

1497 - Мелькор (або Моргот як назвав його Феанор) повернувся в Ангбанд і намагається захопити Белеріанд; розгортається Перша битва за Белеріанд; король лайквенді Денетор загинув; гавані Фаласу взято в облогу.

Нолдор досягли протоки Гелкараксе; Феанор і його воїнство залишають у Арамані нолдор з дому Фінголфіна і дітей Фінарфіна; нолдор дому Феанора перепливли Белегаер; після чого спалили кораблі; Армія Моргота атакує воїнство Феанора; розгорається Дагор - нуін - Гіліат; Феанор отримав смертельні рани в бою з балрогами і помер; Маедрос став Верховним Королем нолдор, але потрапив у полон до Моргота; Валар сховують Валінор за ланцюгом Зачарованих Островів і піднімають Пелори на величезну висоту. Створено Сонце і Місяць. Майар Аріен - веде лодію Сонця, а Тіліон - лодію Місяця .

1500 - нолдор з домів Фінголфіна та дітей Фінарфіна переходять Гелкараксе і дістаються північно - західного берега Середзем 'я. Перше сходження Місяця.

Перша епоха років Сонця

Після першого сходження Сонця облік часу став вестись за його рухом. 1 рік триває 365 днів, кожен з яких становить 24 години. Перша епоха тривала 590 років. Найважливіші її події відбуваються у краї Белеріанд, що розташовувався на заході Середзем 'я і внаслідок Війни Гніву (крім частини Оссіріанду та Таргеліону) був затоплений водами моря Белегаер. Перша епоха - це час домінування культури елдарів - народів Доріату, Фаласу, а також повстанців з - за моря - нолдорів. Люди, що пробудились зі сходом Сонця і троє племен едайн (ельфодрузів) та східняни народу Бора, котрі дістались Белеріанду, були лише здібними учнями елдарів. Східняни народу Улфанга Чорного стали слугами Мелькора і навчались тільки орківської жорстокості. Першу епоху називали Передначальною (хоча у Четверту епоху Передначальними стали називати усі епохи, що їй передували).

1 - Сходження Сонця. У Гілдоріені на далекому сході Середзем 'я пробуджуються люди.

5 - Фінгон рятує Маедроса і той передає верховну владу над нолдор Фінголфіну, що тепер стає Верховним Королем.

7 - Нолдор Дому Феанора на чолі його синів ідуть у Східний Белеріанд.

20 - Святкування Меред Атердтад (Бенкет Возз 'єднання) у Ейтель - Іврін (Джерело Іврін).

50 - Увісні Улмо повідомляє Тургону і Фінроду про те, що їм належить заснувати таємні обителі.

52 - Фінрод починає будівництво Нарготронду.

60 - Дагор Аргелеб: нолдор перемагають війська Моргота і починають Облогу Ангбанда.

64 - Тургон починає зведення Гондоліна.

65 - Укріплюються гавані Брітомбар і Егларест; зводиться Барад - Німрайс.

67 - Тінгол забороняє використання квенья.

102 - Завершення будівництва Нарготронда; народ Фінрода покидає Гітлум.

116 - Завершено будівництво Гондоліна; народ Тургона таємно починає переселення з Неврасту.

150 - Атака орків на Гітлум з боку затоки Дренгіст. Відбита військами Фінрода.

155 - Глаурунг спустошує Ард -гален, але його проганяють назад до Ангбанду.

310 - Беор приводить Перший Дім Едайн; їх виявляє Фінрод. Вони входять у Естолад; після декількох років Другий Дім Едайн приходить до Таргеліону. За ним приходить Третій Дім і оселяється в Естоладі.

316 - Аредель покидає Гондолін і приходить у Нан - Елмот до Еола.

320 - Едайн починають переселення з Естоладу в Дортоніон, Гітлум і Талат - Дірнен; народження Маегліна.

355 - Смерть Беора.

359 - Народження Гадора.

369 - Частина Едайн на чолі з Берегом повертаються у Еріадор.

375 - Орки атакують Таргеліон; загинуло багато едайн з Другого Дому, але вершники Дому Феанора на чолі з Карантіром врятували їх.

390 - Галет відвела своїх людей з Таргеліону і у 391 році приводить їх на землі південного Тейгліну. Більшість з них згодом іде у Бретіль.

410 - Повернення Аределі разом з Маегліним у Гондолін, загибель Аределі і страта Еола.

416 - Дор - Ломін віддано Дому Мараха.

432 - Народився Берен Ерхаміон.

455 - Моргот прорвав Облогу Ангбанда. Почався Дагор - Браголлах; чаклунське полум 'я, яке вивергнув Тангородрим спалило Ард - гален, перетворивши його на пустелю Анфаугліт; Дортоніон захоплено і перейменовано на Таур - ну - Фуін, люди Барагіра що залишились у ньому ведуть партизанську війну проти слуг Моргота.

456 - Фінголфін викликав Моргота на поєдинок і загинув.

457 - Саурон захопив фортецю Ородрета Мінас - Тіріт і перейменовує Тол - Сіріон на Тол - ін - Гаурхот ("Острів Перевертнів").

458 - Гурін і Гуор покидають народ Галет у Бретілі, після цього Торондор відносить їх у Гондолін.

459 - Гурін і Гуор повертаються з Гондоліна у Дор - Ломін.

460 - Барагір і його 12 супутників зраджені Горлімом Нещасливим і перебиті, але Берену вдалось врятуватись.

462 - Моргот атакує Гітлум, але атаку відбивають Фінгон і Кірден.

463 - Поява перших східнян у Белеріанді, що стають на службу Дому Феанора.

464 - У місяці гваероні (березень) народився Турін. Берен відходить у Доріат, де зустрічає Лутіен.

465 - Берен відправляється у похід за Сильмарилом; він прибуває у Нарготронд, де отримує підтримку Фінрода; Келегорм і Куруфін піднімають повстання і залишають Фінрода без підтримки підданих. Фінрода і Белега полонить Саурон на Тол - ін - Гауроті; Фінрод та його соратники були вбиті вуовкулаками. Лутіен рятує Берена. Келегорм і Куруфін виганяються з Нарготронда; вони нападають на Берена і Лутіен, але зазнають поразки і тікають на схід.

466 - На початку весни народжуєтья Урвен Лалайт сестра Туріна. Берен і Лютіен досягають Ангбанда; вони викрадають Сильмаріл, але його поглинає Кархарот. Після цього вони прибувають в Доріат. Кархарота вдається вбити і відібрати Сильмаріл, але у сутичці гинуть пес Гуан і Берен. Лютіен приходить до Чертогів Мандоса і просить поверх до життя Берена, Манве отримує дозвіл від Еру Ілуватара, після чого Лутіен разом із Береном відроджуються як смертні і оселяються в Оссіріанді.

468 - Маедрос почав збирати Союз ельфів, людей і гномів проти Моргота.

469 - Восени Моргот наслав на Дор - Ломін вітер, що приніс моровицю. Померло дуже багато старих та дітей. Серед них була і Урвен Лалайт.

472 - У середині осені починається Нірнаед - Арноедіад. Моргот здобуває перемогу над ельфами та едайн. Гинуть Фінгон і Гуор, потрапляють у полон Гвіндор і Гурін. Східняни - зрадники оволодівають Гітлумом, через що Морвен відправляє Туріна у Доріат. Тургон стає Верховним Королем нолдор. Народились Туор син Гуора і Ніенор, донька Гуріна, сестра Туріна.

474 - Падіння Фаласу. Кірден зводить Гавані Сіріону.

484 - Турін тікає з Доріату.

489 - Загибель Белега Куталіона.

490 - Турін приходить у Нарготронд.

496 - Розорення Нарготронда. Туор приходить у Гондолін.

498 - Турін бере за дружину Ніенор.

499 - Загибель Глаурунга. Смерть Туріна і Ніенор.

500 - Звільнення Гуріна з полону Моргота; смерть Морвен і Гуріна.

502 - Розорення Менегрота гномами Ногрода. Смерть Тінгола. Берен відбирає у гномів Наугламір.

503 - Друга смерть Берена і Лутіен. Діор стає королем Доріату. Народження Еаренділа сина Туора та Ідріль Келебріндаль дочки Тургона.

509 - Сини Феанора вимагають від Діора повернути Сильмаріл, але той ігнорує їх вимогу. Напад Дому Феанора на Доріат. Загибель Діора, Келегорма, Куруфіна та Карантіра. Донька Діора Ельвінг ткає у Гавані Сіріона з Сильмарілом.

510 - Падіння Гондоліна. Загибель Тургона і Маегліна. Верховним королем нолдор стає Гіл - Галад.

511 - Туор, Ідріль і Еаренділ приходять у Гавані Сіріона.

525 - Еаренділ одружується на Ельвінг.

532 - Народження синів Еаренділа і Ельвінг Елроса і Елронда.

538 - Сини Феанора просять Ельвінг повернути Сильмаріл, але вона відмовляє їм. Дім Феанора нападає на Гавані Сіріона і перемагає. Загибель Амрода і Амроса. Ельвінг кидається з Сильмарілом в море. Маглор бере на виховання покинутих Елронда і Елроса.

542 - Еаренділ і Ельвінг за допомогою Сильмарила досягають Валінора. Еаренділ просить Валар допомогти ельфам і людям; Еаренділ з Сильмарилом піднятий на небо.

545 - 587 - Війна Гніву; Моргот та його орди повержені; Саурон відмовляється постати перед судом Валар і залишається у Середзем 'ї. Маедрос і Маглор викрадають два Сильмаріли, але втративши на них право, отримують опіки рук. Маедрос здійснив самогубство, кинувшись у тріщину з лавою, а Маглор викинув Сильмаріл у море і довго блукав берегом моря, оспівуючи битви з Ворогом.

590 - Моргот викинутий за Стіни Світу. Багато ельфів Середзем 'я оселяються на Тол - Ерессеа. Белеріанд затоплено. Гіл - Галад, Кірден, Галадріель, Келебрімбор і Елронд лишились у Середзем'ї з багатьма нолдор.

Друга епоха

Друга епоха - це час розквіту і падіння королівства Нуменор, що було найвеличнішою з людських держав. Для інших людських народів, що залишились у Середзем 'ї це був темний час. Про події цієї епохи відомо зовсім небагато і дати її можуть бути неточними.

На початку Другої епохи у Середзем 'ї ще жило багато Високих Ельфів. Більшість їх оселились у Ліндоні (колишній Оссіріанд), але чимало синдарів перетнули Сині Гори і оселились у Великому Зеленоліссі та Лауреліндоренані, де виникли королівства лісових ельфів на чолі з Орофером та Амдіром. Трохи пізніше частина нолдорів переселилась до краю Ерегіон біля Імлистих Гір, де у копальнях Кгазад - Дум гноми знайшли міфріл. Королем Ерегіону став Келебрімбор син Куруфіна з дому Феанора.

У Ліндоні правив Верховний Король нолдорів Гіл - Галад, також у країні оселились Кірден Корабельник, що заснував місто Мітлонд, синдар з Доріату (родич Елу Тінгола) Келеборн чиєю дружиною стала Галадріель, дочка Фінарфіна і сестра Фінрода Фелагунда.

Друга епоха тривала 3441 рік ізавершилась падінням Саурона у Війні Останнього Союзу.

1 - засновані Мітлонд та Ліндон.

32 - адани досягли Нуменору.

після 40 - гноми з Еред - Луін (Сині Гори) покинули колишні поселення і переселились до Кгазад - Думу.

442 - смерть першого короля Нуменору Елроса Тар - Мініатара сина Еаренділа.

близько 500 - Саурон починає роботу з встановлення панування над Середзем 'ям.

548 - народилась донька нуменорського короля Тар - Елдаріона Сильмаріень.

600 - перші кораблі нуменорців виходять в Море.

750 - нолдори заселяють Ерегіон.

близько 1000 - Саурон стривожений зростаючою могутністю нуменорців обирає своїм оплотом Мордор і починає зведення Барад - Дура.

1075 - Тар - Анкаліме стає першою правлячою Королевою Нуменору.

1200 - Саурон пропонує ельдарам допомогу в облаштуванні Середзем 'я. Гіл - Галад відмовився від його допомоги, але ковалі Ерегіону погоджуються. Нуменорці засновують свої гавані на узбережжі.

близько 1500 - ельфи - ковалі під керівництвом Саурона досягають досконалості. Вони починають кувати Персні Влади.

близько 1590 - у Ерегіоні відкуто Три Персні.

близько 1600 - Саурон викував Перстень Всевладдя. Келебрімбор проник у його задуми. Саурон завершив зведення Барад - Дура.

1693 - початок війни Саурона та ельфів. Три Персні сховано.

1695 - армія Саурона вдерлася в Еріадор. Гіл - Галад надіслав Елронда в Ерегіон.

1697 - Ерегіон розорено. Келебрімбор загинув. Ворота Кгазад - Думу зачинено. Елронд з загоном нолдор змушений відстурити і укріпитись в Імладрісі.

1699 - Саурон захопив Еріадор.

1700 - Тар - Мінастір направляє в Середзем 'я великий флот, що допомагає Ліндону. Саурон тікає.

1701 - Саурона вигнано з Еріадора. На Західних землях настав мир.

близько 1800 - нуменорці починають експансію на узбережжі. Саурон поширює свою владу на схід. Почалось затінення Нуменору.

2251 - Тар - Атанамір став королем Нуменору. Бунт більшості нуменорців проти валарів і елдарів. З 'явились назгули - примари Персня.

2280 - Умбар стає головною гаванню Нуменору в Середзем 'ї.

2350 - Вірні нуменорці засновують Пеларгір.

2899 - У Нуменорі скіпетр отримує Ар - Адунахор, що забороняє навчати ельфійським мовам.

3175 - Тар - Палантір розкаявся. Однак після його смерті в Нуменорі спалахує громадянська війна.

3255 - Ар - Фаразон Золотий захопив трон в Арменелосі.

3261 - Ар - Фаразон висадився в Умбарі і висунув ультиматум Саурону.

3262 - Саурон здався і в якості полоненого був відвезений на острів.

3262 - 3310 - Саурон розбещує нуменорців. Однак, Вірні не скоряються йому.

3310 - Ар - Фаразон здійснює Велике Озброєння.

3319 - Ар - Фаразон напав на Валінор. Безсмертні Землі покинули кола Арди. Загибель Нуменору.

Еленділ та його сини заздалегідь врятувались.

3320 - засновано Арнор і Гондор. Палантіри поділені між королівствами. Саурон повернувся до Мордору.

3429 - Саурон напав на Гондор, захопив Мінас - Ітіль і спалив Біле Дерево. Ісілдур врятувався по Андуїну і відправляється на північ до Еленділа. Анаріон захищає Мінас - Анор та Осгіліат.

3430 - укладено союз Ельфів та Людей.

3431 - Гіл - Галад та Еленділ ідуть до Імладрісу.

3434 - війська союзників переходять Імлисті Гори. Битва на рівнинах Дагорладу. Загинули королі Великого Зеленолісся Орофер та Лауреліндоренану Амдір. Саурон програє битву. Почалась облога Барад - Дура.

3440 - загинув Анаріон.

3441 - Саурон виходить на поєдинок з Гіл - Галадом та Еленділом і долає їх. Гіл - Галад і Еленділ загинули. Ісілдур здобуває Перстень Всевладдя. Саурон зник. Дев 'ять Привидів також зникають. Друга Епоха завершилась.

Третя епоха

Третя епоха почалась після падіння Саурона у війні Останнього Союзу і завершилась із його остаточним розчиненням у зв'язку зі знищенням Єдиного Персня у жерлі Ородруїна. Третя епоха тривала 3021 рік і її остаточним кінцем став відхід за Море Галадріелі, Елронда, Гендальфа, Більбо та Фродо Беггінса разом із ними 29 вересня 3021 року.

Третя епоха - це час згасання Елдарів. Вони довго жили в мирі, володіючи Трьома Перснями доки Саурон ховався серед пустель сходу, а Перстень Влади загубився у водах Андуїну. Гноми затаїлись у своїх підземеллях, зберігаючи набуті скарби. Однак пробудження балрога та напади вогнедишних крилатих драконів призвели до втрати гномами своїх скарбниць, а самі гноми перетворились на бродячий народ.

Мудрість нуменорців тане, а життя їх скорочується і вони починають змішуватись з меншими людськими народами. Через тисячу років Саурон затьмарює Велике Зеленолісся і в Середзем 'я прибувають істарі - могутні майар, що мають допомагати народам континенту в боротьбі з силами Зла. Однак, істарі заборонялось використовувати уповні свою силу й підкоряти своїй волі Людей чи Ельфів. Всього їх було п 'ятеро, але найбільш могутніми серед них були двоє - Курунір, що став більш відомий як Саруман і Мітрандір, друге ім 'я якого було Гендальф.

Курунір часто ходив на схід, але згодом осів у Ізенгарді. Мітрандір дружив з ельфами і багато бродив по західних землях, але ніде не затримувався надовго.

Протягом всієї Третьої епохи місцезнаходження Трьох Перснів було відоме лише тим хто володів ними. Згодом виявилось, що їх зберігали у найвеличніших Володарів народу Елдарів: Гіл - Галада, Галадріель і Кірдена. Перстень Гіл - Галада було віддано Елронду, а Кірден передав свій Мітрандіру, бо тільки Кірден знав хто такий Сірий Мандрівник, звідки він прийшов і куди має повернутись, адже він зустрічав його в Мітлонді.

"Візьми - но цей Перстень, Мандрівник, - сказав він тоді, - бо твої труди будуть тяжкими, він допоможе в твоїх турботах. Це - Перстень Вогню, з ним ти зможеш запалювати серця в цьому застигаючому світі. Щодо мене, - моя душа з Морем, і я житиму на сутінкових берегах доки не прийде останній корабель. Я дочекаюсь тебе."

2 - Ісілдур саджає у Мінас - Анорі сім 'я Білого Дерева. Він доручає правління Гондором Менельділу. Ісілдур та троє його старших синів гинуть в Ірисній Низовині.

3 - Огтар приносить уламки Нарсіла до Імладрісу.

4 - четвертий син Ісілдура Валанділ стає королем Арнору.

Четверта епоха

Четверта епоха почалась після 3221 року Третьої Епохи. Це час коли у Середзем 'ї утверджуються людські народи, а для інших рас настає згасання. Ельдарів лишилось дуже мало і до кінця епохи останні з них відпливають на Захід. Деякий час у Рівенделлі залишався жити Келеборн та сини Елронда. Лісові ельфи продовжували жити в Ерін - Ласгален (Ліс Великого Зеленолистя), однак Лоріен спорожнів і еланор більше не цвів у ньому. Леголас на чолі багатьох ельфів з королівства його батька оселились в Ітілієні і тривалий час жили в краї.

Гноми Еребору на чолі з Гімлі сином Глоіна оселяються у печерах Агларонд у Гельмовому Ярі, де засновують місто - державу. Вони відливають міфрілові ворота Мінас - Тіріту, замість зруйнованих під час штурму навесні 3019 р. Т. Е.

Хоч Возз 'єднане королівство Арнору і Гондору процвітало ще довгі століття, проте нащадки нуменорців, що заснували його, повільно розчинялись серед менших народів і тривалість їх життя невпинно скорочувалась.

1 (1422 Л. Ш.) - початок нової епохи, але Літочислення Ширу залишилося без змін.

6 (1427) - Сема обрали мером Мічел Дельвінга. Перегрін одружився на Бріліані з Глибокого Розпадку. Король Елесар видав едикт, що забороняв людям з 'являтись у Ширі і оголосив край Вільною Землею під покровительством Скіпетру Півночі.

9 (1430) - у Перегріна народився син Фарамір.

10 (1431) - у Сема народилася дочка Златка.

11 (1432) - Меріадок Пишний стає Господарем Бекланду. Король Еомер та Еовін Ітілієнська надсилають йому багаті дари.

13 (1434) - Перегрін стає Таном. Король Елесар призначає Тана, Господаря Бекланду і Мера Радниками королівства Арнор. Сем вдруге обраний мером.

15 (1436) - Король Елесар приїзджає на північ і деякий час живе у відбудованому Аннумінасі на березі озера Ненуіал. Біля Брендідуінського мосту він зустрічається з друзями і дарує Семові Зорю Дунаданів, а Еланор стає фрейліною Королеви Арвен.

20 (1441) - Сем стає мером утретє.

21 (1442) - Сем, Розі та Еланор приїзджають до Гондору і деякий час живуть там.

22 (1448) - Сем стає мером учетверте.

30 (1451) - Еланор Прекрасна вийшла заміж за Фастреда з Травхольма у Західному Кромі.

31 (1452) - Велінням Короля Елесара Західний Кром відійшов до Ширу. Чимало гобітів переселяється туди.

33 (1454) - у Фастреда та Еланор народжується син Ельфстан Чудовий.

34 (1455) - Сем стає мером уп 'яте. На його прохання Тан призначає Фастреда Сторожем Західного Крому. Фастред і Еланор оселяються у Недовишках на Вежових Пагорбах, де їх нащадки живуть багато поколінь.

41 (1462) - Сем стає мером ушосте.

42 (1463) - Фарамир Тук одружився на Златці, дочці Сема.

48 (1469) - Сем стає мером усьоме і востаннє. У 55 (1476) році, на момент завершення служби йому 96 років.

61 (1482) - помирає Розі. 22 вересня Сем виїзджає з Бег - Енду. Він навідує Еланор і передає їй Багряну Книгу. Напевно від Еланор пішла легенда, що Сем пішов у Сірі Гавані, звідки останнім з Хранителів відправився за Море.

63 (1484) - Король Еомер запрошує Меріадока до себе. Меррі виповнилось 102 роки, але він міцний як і раніше.

Вони з таном Перегріном передають справи синам і залишають Шир, щоб більше не повертатись. Тієї осені

Король Еомер помирає. Перегрін та Меріадок від 'їзджають до Гондору, де мирно завершують свої дні. Вони поховані серед Володарів Гондору.

120 (1541) - Першого березня відійшов Король Елессар. Після його смерті Леголас у Ітілієні будує корабель і йде униз Андуїним і далі - за Море.

Говорять, що разом з ним пішов гном Гімлі. З їх відходом у Середзем 'ї завершується історія Братства Персня.

П 'ята, Шоста і Сьома епохи

Епохи що настали вслід за Четвертою. Про їх хронологічні межі нічого невідомо, окрім зазначень Дж. Р. Р. Толкіна у листі до Рони Бір від 14 жовтня 1958 року:

" Мені видається, що це розрив близько 6000 років, так що ми тепер у кінці П'ятої Епохи, якщо Епохи  були  приблизно тієї ж довжини як і Д. Е. та Т. Е. Але мені здається, що вони скорочувались, насправді ми зараз (у 1958 році) в кінці Шостої епохи або у Сьомій"[1].

Примітки

  1. Толкин, Дж. Р. Р. (2010 - е гг.). Письма - Письмо к Роне Бир № 211 от 14 октября 1958 г.. predanie. ru (рос.).  {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)