Щетинцеві: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Uawikibot1 (обговорення | внесок)
м Заголовок статті знайдений як посилання
Рядок 11: Рядок 11:
| subordo = [[їжатцевидні]] (Hystricomorpha)
| subordo = [[їжатцевидні]] (Hystricomorpha)
| parvordo = [[Кавієвиді]] ([[Caviomorpha]])
| parvordo = [[Кавієвиді]] ([[Caviomorpha]])
| familia = [[Ехімісові]] (Echimyidae)
| familia = '''Ехімісові''' (Echimyidae)
| familia_authority = [[Джон Едвард Ґрей|Gray]], [[1825]]
| familia_authority = [[Джон Едвард Ґрей|Gray]], [[1825]]
| subdivision_ranks = Підродини
| subdivision_ranks = Підродини

Версія за 08:38, 20 травня 2017

Ехімісові
Hoplomys gymnurus
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Metazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Надряд: Гризуни (Rodentia)
Ряд: Мишоподібні (Muriformes)
Підряд: їжатцевидні (Hystricomorpha)
Парворяд: Кавієвиді (Caviomorpha)
Родина: Ехімісові (Echimyidae)
Gray, 1825
Підродини

Dactylomyinae
Echimyinae
Eumysopinae
Heteropsomyinae

Посилання
Вікісховище: Echimyidae
Віківиди: Echimyidae
EOL: 8690
ITIS: 584583
NCBI: 10161
Fossilworks: 42051

Ехі́місові[1], або Голчасті щури[2] (Echimyidae) — родина гризунів з підряду кавієвиді (Caviomorpha). На даний час родина налічує 24 роди і 89 видів, які широко розповсюджені в Неотропіках від Нікарагуа до Парагваю та південно-східної Бразилії. Голчасті щури населяють ліси або розчищені ділянки лісу, часто біля води, вони є добре розповсюдженими, але більшість родів мало вивчені. Echimyidae — стара група, яка вперше з'явилася в пізньому олігоцені Південної Америки.

Морфологія

Довжина голови й тіла: 105–480 мм, хвіст: 50–430 мм. Деякі види є досить великими гризунами, вагою більше 600 грамів. Мають випуклі очі та округлі вуха. Хвіст, який в деяких видів довший, ніж голова й тіло, легко втрачається, це може бути цінним, для втечі від хижаків. Ноги не вузькоспеціалізовані в більшості видів. У деревних видів (Echimys), проте, пальці подовжені і частково зрощені. Коли тварина піднімається, перші два пальці займають одну сторону гілки в опозиції до решти пальців, які охоплюють гілку з іншого боку. Деревні щури живуть в зоні крони, і, як наслідок, їх екологія та поведінка погано відомі.

Зубна формула: I ; C ; Pm ; M

Всі сучасні роди, за винятком Dactylomys, Thrichomys, Isothrix мають колючу або щетинисту шерсть. Зовнішнім виглядом нагадує щура. Кінцівки середньої довжини. Перший (великий) палець передньої лапи є рудиментарним.

Поведінка

Наскільки відомо, всі члени родини голчастих щурів повністю рослиноїдні. Є види напіврийні, наземні й деревні. Вони можуть рити собі нори або шукати притулок під пнями, колодами, або каменями. Кілька родів живуть у дуплах дерев, і Euryzygomatomys мабуть риючий. Ці гризуни іноді живуть у невеликих групах. Розмноження може відбутися протягом року для більшості Echimyidae. Розмір виводку: 1–7 дитинчат. Новонароджені добре опушені, і їх повіки сформовані. За кілька годин вони активні і спритні і може видавати м'які свистячі звуки. Вони починають їсти тверду їжу через близько 11 днів і залишають матір приблизно за 2 місяців.

Систематика

Типовий рід родини — Echimys.

Джерела

  1. Додаток 1 до Ветеринарних вимог щодо ввезення (пересилання) на митну територію України живих тварин, репродуктивного матеріалу, та продуктів тваринного походження
  2. Зиков, О. Класифікація сучасних плацентарних ссавців (Eutheria): стан і проблеми // Праці Зоол. музею Київ. нац. ун-ту ім. Тараса Шевченка. — 2006. — Вип. 4. — С. 5–20.