Позначення Баєра: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 16: Рядок 16:
== Посилання ==
== Посилання ==
* [http://server1.wikisky.org/group?locale=RU&id=10 Список об'єктів Байєра на WIKISKY]
* [http://server1.wikisky.org/group?locale=RU&id=10 Список об'єктів Байєра на WIKISKY]

{{без джерел}}


[[Категорія:Астрономічні каталоги]]
[[Категорія:Астрономічні каталоги]]
[[Категорія:Списки зір]]

Версія за 11:08, 9 червня 2017

Позначення Байєра — позначення зір літерами грецького алфавіту, запропоновані Йоганном Байєром в зоряному атласі Uranometria (опублікований в 1603). Широко застосовуються досі для яскравих зір (видимих неозброєним оком), хоча з того часу з'явилися й інші системи позначення, що охоплюють набагато більшу кількість зір.

Принцип позначень Байєра заснований на блиску зір: найяскравіша зоря сузір'я зазвичай позначалася літерою α, друга за яскравістю — β и т. д.

Цього правила, однак, не завжди дотримувався сам Байєр, що іноді користувався іншими критеріями. Так, у випадках, коли зорі сузір'я були приблизно однаковими за яскравістю, він брав до уваги їх відносне розташування. Наприклад, у сузір'ї Велика Ведмедиця зорі астеризму «Ківш» позначені не в порядку яскравості, а в порядку розташування в астеризмі. Інший критерій Байєра — схилення: з двох приблизно однакових за яскравістю зір він віддавав пріоритет більш північній. Так, у сузір'ї Близнят яскравіший Поллукс розташований на південь від Кастора, що дещо поступається йому за блиском, і тому Поллукс позначений як β Близнюків, а Кастор — α Близнюків. У деяких випадках, міркування, якими керувався Байєр, зрозуміти складніше. Так, наприклад, порядок позначень у сузір'ї Великого Пса суттєво відрізняється від розподілу за яскравістю (крім головної зорі сузір'я α CMa — Сіріуса) і здається довільним.

Крім того, деякі зорі в позначеннях Байєра зараз належать до інших сузір'їв. Дві зорі, розташовані на межі сузір'їв, мали подвійні позначення: β ТельцяВізничого) і α АндромедиПегаса).

Кратні зорі позначаються літерами з індексом, наприклад, π 1, π 2, π 3 , π 4 , π 5 і π 6 Оріона.

Позначення зір латинськими літерами не належать до системи позначень Байєра. Зокрема, позначення змінних зір (великими латинськими літерами) були запроваджені значно пізніше.

Див. також

Посилання