Писар Пістряк (персонаж): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
нова сторінка
 
м →‎Образ: стиль
Рядок 3: Рядок 3:
== Образ ==
== Образ ==


Писар Пістряк — образ зухвалого [[шахрай|шахрая]], підступного і мстивого в стосунках з іншими. Втілення зібраних в одній особі найогидніших рис [[козацька старшина|козацької старшини]].
Писар Пістряк — один з центральних героїв, що втілює образ негативного героя - зухвалого [[шахрай|шахрая]], підступного і мстивого. Втілення зібраних в одній особі негативних рис [[козацька старшина|козацької старшини]].


== Характеристика ==
== Характеристика ==

Версія за 14:52, 12 червня 2017

Писар Пістряк - вигаданий персонаж, один з центральних героїв сатирико-фантастичної повісті Г. Квітки-Основ'яненка "Конотопська відьма".

Образ

Писар Пістряк — один з центральних героїв, що втілює образ негативного героя - зухвалого шахрая, підступного і мстивого. Втілення зібраних в одній особі негативних рис козацької старшини.

Характеристика

Пістряк — п'яниця такий, що у нього аж руки трясуться, але уміло використовує своє службове становище у власних інтересах. Службові справи в нього є засобом для шахрайства.

Сотник Забрьоха про Писаря Пістряка:

«…він у нас чоловік з ученою головою, говоре так, що і з десятьма простими головами не розжуєш».
«…Бо вже на вигадки завзятий був…»

Писар пишається своєю вченістю. Але вченість його надзвичайно обмежена: він і читати в церкві може тільки тоді, коли «небагато закладок», а говорить хоч і «не по-простому, усе з писання», але все не до пуття.

Жорстокий Пістряк до селян — чинить різні свавілля: глумиться над селянами, вимагаючи від них хабарів, зловживає своїм становищем, веде розпутне життя. Жінок, які відвернулися від нього або не давали хабарів, Пістряк вважає за відьом. Так було втоплено кілька ні в чому не повинних жінок.

Він на кожному кроці обдурює сотника і радіє, що це легко вдається. У своїх діях і вчинках Пістряк хитріший і підступніший, ніж сотник. Пістряк задумав скинути Забрьоху з сотенства і посісти його місце. Він радить недоумкуватому і довірливому сотнику не йти з козаками в похід, як того вимагав наказ, а зайнятися «невідкладнішою» справою — знайти відьму, що «вкрала дощ». Темний Забрьоха наївно потрапляє в хитру Пістрякову пастку і наказує топити жінок. У результаті Забрьоха втрачає посаду, але і Пістряк не став сотником, більше того — швидко втратив своє місце, бо надумав «орудувати» новим «начальником». Зрадливий Пістряк навіть подарунок, що лагодив Забрьосі на весілля, поніс до нового сотника, щоб «підбитись» до того.

Мова Писаря Пістряка

Мова Пістряка - колоритна, насичена старослов’янізмами й канцеляризмами. Намагається де потрібно і де не потрібно показати свою "вченість", як перевагу над іншими. Чимось нагадує Пана Возного з п'єси Івана Котляревського "Наталка Полтавка".

Риси характеру Пістряка

  • дурисвіт і крутій;
  • шахрай і п'яниця;
  • хитрий і підступний;
  • паразит, користолюбний, хабарник;
  • «освіченість — стара дяківська наука»;
  • використовує службове становище у власних інтересах для особистої сваволі й збагачення;
  • жорстокий і бездушний.

Джерела

  1. «КОНОТОПСЬКА ВІДЬМА» ХАРАКТЕРИСТИКА ПІСТРЯКА / DOVIDKA.BIZ.UA
  2. Образи сотника Забрьохи та писаря Пістряка в повісті "Конотопська відьма"
  3. Найкращі учнівські твори: Образи сотника Забрьохи та писаря Пістряка в повісті «Конотопська відьма»