Детермінатив: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
доповнення
доповнення, джерела
Рядок 9: Рядок 9:


== Морфологія ==
== Морфологія ==
'''Детермінатив''' — елемент неясного походження і неясного значення, що приєднується до неразкладаної частини слова (зазвичай до кореня). Термін «детермінатив» у цьому значенні впроводжений Г. Курціусом, поширений переважно в індоєвропеїстиці.
'''Детермінатив''' — елемент неясного походження і неясного значення, що приєднується до нерозкладаної частини слова (зазвичай до кореня). Термін «детермінатив» у цьому значенні впроводжений [[Георг Курціус|Г. Курціусом]], поширений переважно в [[індоєвропеїстика|індоєвропеїстиці]].


Прикладами одного індоєвропейського кореня (''*trems‑'') з різними детермінативами є {{lang-la|trepidus}} («боязливий»), ''tremo'' («дрижу») і {{lang-uk|трепет, труситися}}. Більшість детермінативів — одноелементні консонантні поширювачі (формативи), але з огляду на ларингальне тлумачення праіндоєвропейського мовного стану до них можна віднести і тематичні голосні ''*‑e‑, *‑o‑''.
Прикладами одного індоєвропейського кореня (''*trems‑'') з різними детермінативами є {{lang-la|trepidus}} («боязливий»), ''tremo'' («дрижу») і {{lang-uk|трепет, труситися}}. Більшість детермінативів — одноелементні [[приголосні|консонантні]] поширювачі ([[форматив]]и), але якщо прийняти [[ларингальна теорія|ларингальну теорію]], до них можна віднести і тематичні голосні (наприклад, ''*, *-ŏ, *-ŭ, *-ĭ'').


Детермінатив виконує в слові як словотворчу, так і словозмінну функцію. На відміну від [[суфікс]]ів, детермінативи не беруть участь в [[аблаут]]них чергуваннях.


== Граматика ==
Детермінатив виконує в слові як словотворчу, так і словозмінну функцію. На відміну від суфіксів, детермінативи не беруть участь в аблаутних чергуваннях.
'''Детермінатив''' — у деяких граматичних описах клас (або кілька класів) службових слів, рідше морфем, що сполучуються з ім'ям для вираження кількістних відносин на зразок референції, класифікаційних відносин. До них відносять артиклі, вказіні займенники, класифікатори.


== Див. також ==
== Див. також ==
Рядок 21: Рядок 23:


== Джерела ==
== Джерела ==
* ''Мейе А.'', Введение в сравнительное изучение индоевропейских языков, пер. с франц., М.—Л., 1938
* ''Бенвенист Э.'', Индоевропейское именное словообразование, пер. с франц., {{М.}}, 1955
* ''Гельб И. Е.'', Опыт изучения письма, пер. с англ., {{М.}}, 1982 (лит.).
* М. С. Полинская. [http://tapemark.narod.ru/les/131b.html Детерминатив] // Лингвистический энциклопедический словарь

{{stub}}
{{stub}}



Версія за 16:44, 26 червня 2017

Детермінати́в (лат. determinativus, від determino — «визначаю») — лінгвістичний термін, що вживається в граматології і порівняльно-історичному мовознавстві.

Писемність

Детермінатив, також таксограма або семаграма — ідеограма, що служить для означення граматичних категорій слів у логографічнім письмі. Не має фонетичного відповідника в слові, для запису якого слугує і в мові взагалі. Протиставляється фонетику — знаку, що має матеріальний відповідник у мові (тобто ієрогліфу у вузькому сенсі). Термін «детер­міна­тив» уперше запропанував Ж. Ф. Шампольйон.

Первісно детермінативи були допоміжними знаками для розрізнення омонімів (або омографів), згодом перетворився на знак-класифікатор, що вказує на понятійну групу, приналежність до певної семантичної категорії слів.

Позиція детермінатива до фонетика може бути різною. У клинопису від стоїть перед фонетиком, у єгипетському письмі — після нього, у китайській ієрогліфіці може входити до складу одного ієрогліфа.

Морфологія

Детермінатив — елемент неясного походження і неясного значення, що приєднується до нерозкладаної частини слова (зазвичай до кореня). Термін «детермінатив» у цьому значенні впроводжений Г. Курціусом, поширений переважно в індоєвропеїстиці.

Прикладами одного індоєвропейського кореня (*trems‑) з різними детермінативами є лат. trepidus («боязливий»), tremo («дрижу») і укр. трепет, труситися. Більшість детермінативів — одноелементні консонантні поширювачі (формативи), але якщо прийняти ларингальну теорію, до них можна віднести і тематичні голосні (наприклад, *-ā, *-ŏ, *-ŭ, *-ĭ).

Детермінатив виконує в слові як словотворчу, так і словозмінну функцію. На відміну від суфіксів, детермінативи не беруть участь в аблаутних чергуваннях.

Граматика

Детермінатив — у деяких граматичних описах клас (або кілька класів) службових слів, рідше морфем, що сполучуються з ім'ям для вираження кількістних відносин на зразок референції, класифікаційних відносин. До них відносять артиклі, вказіні займенники, класифікатори.

Див. також

Джерела

  • Мейе А., Введение в сравнительное изучение индоевропейских языков, пер. с франц., М.—Л., 1938
  • Бенвенист Э., Индоевропейское именное словообразование, пер. с франц., М., 1955
  • Гельб И. Е., Опыт изучения письма, пер. с англ., М., 1982 (лит.).
  • М. С. Полинская. Детерминатив // Лингвистический энциклопедический словарь