Еліптична галактика: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Зображення:M32_hst_big.jpg замінене на Зображення:M32_from_Hubble.jpg за вказівкою користувача CommonsDelinker. Причина: File renamed: [[:...
м ɪ перейменував сторінку з Еліптичні галактики на Еліптична галактика поверх перенаправлення
(Немає відмінностей)

Версія за 11:41, 25 липня 2017

карликова еліптична галактика М32 (NGC 221)

Еліпти́чні гала́ктики — галактики, контури яких мають більш-менш еліпсоподібну форму. Їх яскравість плавно зменшується від центра до периферії. Еліптичні галактики позначають літерою E, після чого ставлять число (n = 0 — 7), яке характеризує міру стиснення видимої проекції галактики на площину спостереження (а не реальну форму галактики, яку може бути важко встановити). Число n визначають зі співвідношення n=10 (a-b)/a, де a і b — велика і мала піввісь зображення, що спостерігається. Для круглого зображення n = 0. Зображення зі стисненням n > 7 не спостерігали[1]. Стиснення еліптичних галактик свідчить про те, що вони обертаються.

Середній спектральний клас еліптичних галактик — G4. Основне населення — зорі пізніх спектральних класів. Більшість еліптичних галактик практично не мають у своєму складі міжзоряного газу, тому зореутворення там майже не відбувається. Населення цих галактик — старі зорі, подібні до Сонця або менш масивні[1].

Частка еліптичних галактик у загальній кількості становить ~25%. За розмірами ці галактики дуже різноманітні — серед них трапляються як велетенські з масою 1013 мас Сонця, так і карликові — 10 5 мас Сонця[1].

Карликові еліптичні галактики

Еліптичні галактики, світність яких не перевищує 108 L, вважають карликовими. Їх позначають dE (від англ. dwarf — карлик). Принципових відмінностей від еліптичних галактик високої світності вони не мають[2].

Джерела

  1. а б в Галактики карликові // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 91. — ISBN 966-613-263-X.
  2. Карликові еліптичні галактики // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 206. — ISBN 966-613-263-X.