Аболь-Фатх Хан Занд: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Haida (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 30: Рядок 30:
| Commons =
| Commons =
}}
}}
'''Аболь-Фатх Хан Занд''' ({{lang-fa|ابوالفتح خان زند}}, а 1755 або 1756—1787) — третій [[Шах]] династії [[Зенди|Зендів]], що правив із 6 березня до 22 серпня 1779.
'''Аболь-Фатх Хан Занд''' ({{lang-fa|ابوالفتح خان زند}}, а 1755 або 1756—1787) — третій [[шах]] [[Іран]]у з династії [[Зенди|Зендів]], що правив із 6 березня до 22 серпня 1779.


== Життєпис ==
== Життєпис ==

Версія за 12:18, 25 липня 2017

Аболь-Фатх Хан Занд
ابوالفتح خان زند

перс. ابوالفتح خان زند
Вакіль од-Даула «Уповноважений держави»
Іран
1779 — 1779
Попередник: Мохаммад Алі Хан Занд
Наступник: Садек Хан Занд
 
Народження: 1755/1756
Малаєр, Хамадан, Іран
Смерть: 1787(1787)
Шираз, Палац Зандів
Поховання: Іран
Країна: Іран
Релігія: Іслам, шиїтського напряму
Рід: Зандів
Батько: Карім Хан Занд

Аболь-Фатх Хан Занд (перс. ابوالفتح خان زند‎, а 1755 або 1756—1787) — третій шах Ірану з династії Зендів, що правив із 6 березня до 22 серпня 1779.

Життєпис

Після смерті Карім Хан Занда, почалась міжусорбна війна двох таборів. Одні підтримували Аболь-Фатха, а інші — його молодшого брата Мохаммада Алі Хан Занда. Обидва були ще дітьми, і були пішаками в грі влади. Брат Карім Хана Закі Хан спробував проголосити власного сина Мохаммада Алі Хана, законним шахом династії Занда, але незабаром після цього, він також зробив Аболь-Фатха спільним правителем Ірану. І Мухаммед Алі і Аболь-Фатх тільки тримали номінальну владу під час їх правління, так як їх дядько був ефективним господарем уряду. Ще один брат Карим Хана, Садек Хан Занд, залишив Шираз, щоб зібрати армію в Кермані, ніби то, на підтримку Аболь-Фатх-хана. А Заки Хан в цей час навіть орпинився у в'язниці Аболь-Фат.

Відразу ж після смерті Керім-хана, князь каджарського племені Ага Мохаммад Хан Каджар підійшов і зайняв своє місто Мазендеран. Адже каджари, як і раніше, домінували на півночі країни. Згодом він прийняв командування свого племені в Астарабаді, і оголосив про свою незалежність від шаха Занда.

Для боротьби з цим рухом, Заки Хан направив іранську армію під командуванням свого племінника Алі-Мореда Хан Занда проти правителів каджарів. Незабаром, Алі-Мореда Хан повстав проти нього і захопив місто Ісфахан. Хоча, Заки Хан збирав високі податки з поміщиків та жорстко розправлявся із неугодними. Це привело до того, що його власна армія збунтувалася і вбила Зак-хана 6 червня 1779, коли він йшов на Ісфахан.

Тим часом, інший дядько Аболь-Фатха Садек Хан повернувся в Шираз з армією. Після отримання звістки про смерть Закі-хана, 19 червня 1779 року він проголосив Аболь-Фатха єдиним офіційним правителем Ірану. Садек тримав реальну владу, в той час як Аболі-Фатх, за великим рахунком, жив собі у задоволення, і не брав ніякої участі в управлінні імперією.

Через два місяці після проголошення Аболь-Фата, 22 серпня 1779 року, Садек Хан був повалений та оголошено нового шаха. Аболь-Фатх був засліплений, або за наказом Садек-хана, або через два роки, коли Шираз впав на Алі-Мореда Хан. Він помер в 1787 році, у віці 32-х років.

Джерела

  • W. William Bayne Fisher; P. Avery; G. R. G. Hambly; C. Melville (10 October 1991). The Cambridge History of Iran. Т. VII. Cambridge University Press. с. 93. ISBN 978-0-521-20095-0. Процитовано 28 July 2013. 
  • Encyclopedia Iranica, «Abu'l-Fath Khan Zand»
  • Rulers of Iran
  • Iranology — History of Iran, Part XIII: Afshar and Zand Dynasties [1]

Примітки