Вікіпедія:Критерії значущості/Сайти: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вилучено вміст Додано вміст
Westmclaren (обговорення | внесок)
→‎Критерії популярності для сайтів: Станом на 17 березня 2017 р. Dmoz.org більше не доступний (As of Mar 17, 2017, dmoz.org is no longer available)
м Скасування редагування № 21063112 користувача Westmclaren (обговорення) це ж змінює зміст!
Рядок 17: Рядок 17:
# Сайт удостоєний якого-небудь відомого і незалежного призу або премії від періодичного видання або самостійної організації{{ref|Won_Award}}.
# Сайт удостоєний якого-небудь відомого і незалежного призу або премії від періодичного видання або самостійної організації{{ref|Won_Award}}.
# Вміст неодноразово розповсюджувався або освітлювався іншим відомим сайтом, незалежним від творців цього вмісту (наприклад, як джерело інформації). Сюди включаються часті згадки в онлайн-газетах і журналах, а також в стрічках новин{{ref|Ind_Online}}.
# Вміст неодноразово розповсюджувався або освітлювався іншим відомим сайтом, незалежним від творців цього вмісту (наприклад, як джерело інформації). Сюди включаються часті згадки в онлайн-газетах і журналах, а також в стрічках новин{{ref|Ind_Online}}.
# Наявність сайту в таких авторитетних [[каталог сайтів|каталогах сайтів]], як [http://yaca.yandex.ru/ Яндекс. Каталог]. Але іноді це допомагає, наприклад [http://yaca.yandex.ru/yca/tungrp/ ось] список найавторитетніших сайтів на думку [[Яндекс]]а.
# Наявність сайту в таких авторитетних [[каталог сайтів|каталогах сайтів]], як [http://yaca.yandex.ru/ Яндекс. Каталог] та [[Dmoz]] може слугувати додатковим критерієм якості, але далеко не завжди. Але іноді це допомагає, наприклад [http://yaca.yandex.ru/yca/tungrp/ ось] список найавторитетніших сайтів на думку [[Яндекс]]а.
Стаття про сайт '''обов'язково''' повинна містити доказ того, що сайт задовольняє хоч би одному з вказаних критеріїв, наприклад, у вигляді посилання в розділі «Примітки».
Стаття про сайт '''обов'язково''' повинна містити доказ того, що сайт задовольняє хоч би одному з вказаних критеріїв, наприклад, у вигляді посилання в розділі «Примітки».



Версія за 10:32, 12 вересня 2017

Тематичні критерії значущості

Дана сторінка містить узагальнені рекомендації для користувачів Вікіпедії про те, вартує чи ні створювати окрему статтю про певний веб-сайт чи веб-проект. Поняття веб-сайту або веб-проекту включає (але не обмежується): інтернет-сторінки, блоги, форуми, онлайн-журнали, флеш-мультфільми, портали та хостинг-провайдерів. Будь-який вміст, який самостійно розповсюджується по Інтернету, вважається, в рамках даної довідки, веб-проектом[1].

Багато вікіпедистів дуже не люблять, коли Вікіпедію використовують для реклами, крім того, офіційна політика Вікіпедії свідчить, що статті Вікіпедії не можуть бути використані для реклами — або реклама в статті повинна бути прибрана, щоб задовольняти вимогам нейтральної точки зору, або сама стаття повинна бути видалена[2].

Більшість учасників Вікіпедії також переконані, що Вікіпедія — це не інтернет-каталог, і що вона не повинна бути сайтом, що існує для посилань на інші сайти і категоризації цих посилань. Поза сумнівом, Вікіпедія не повинна бути сховищем посилань, зображень або файлів. Статті, які містять виключно зовнішнє посилання з коротким описом вмісту сайту, повинні або видалятися, або розширюватися з дотриманням нейтральної точки зору.

У випадку, якщо такі статті стали кандидатами на вилучення, під час обговорення на сторінці Вікіпедія:Статті-кандидати на вилучення учасники повинні керуватися критеріями значущості сайтів і їх популярності.

Критерії популярності для сайтів

Інтернет-проект[3] можна вважати відомим, якщо він задовольняє хоч би одному з приведених нижче критеріїв:

  1. Про сайт повинні бути декілька нетривіальних публікацій, чиє джерело незалежне від сайту. Сюди включаються:
    • Публікація в засобах масової інформації прес-релізів або реклами вмісту сайту[4].
    • Звичайний огляд у ЗМІ. Наприклад, газетна стаття, що містить інтернет-адресу, характеристику матеріалів на сайті і його короткий огляд. Під ЗМІ мається на увазі будь-яке надійне джерело інформації: сюди включаються статті в популярних журналах, газетах, книгах, телерепортажі і друкарські матеріали споживчих асоціацій[5].
  2. Сайт удостоєний якого-небудь відомого і незалежного призу або премії від періодичного видання або самостійної організації[6].
  3. Вміст неодноразово розповсюджувався або освітлювався іншим відомим сайтом, незалежним від творців цього вмісту (наприклад, як джерело інформації). Сюди включаються часті згадки в онлайн-газетах і журналах, а також в стрічках новин[7].
  4. Наявність сайту в таких авторитетних каталогах сайтів, як Яндекс. Каталог та Dmoz може слугувати додатковим критерієм якості, але далеко не завжди. Але іноді це допомагає, наприклад ось список найавторитетніших сайтів на думку Яндекса.

Стаття про сайт обов'язково повинна містити доказ того, що сайт задовольняє хоч би одному з вказаних критеріїв, наприклад, у вигляді посилання в розділі «Примітки».

Статистика

Число користувачів проекту або кількість пошукових запитів самі по собі не можуть і не повинні служити підставою для ухвалення рішення про збереження або видалення статті про сайт. Вікіпедія — не книга рекордів Гінеса, і стаття про допис в живому журналі, що отримав ніби-то рекордне число коментарів, буде справедливо вилучений, оскільки сам допис не мав ніякої цінності. Статистичні дані можуть притягуватися тільки як додаткове свідоцтво для визначення популярності і значущості сайту.

Сайт або проект Результати «Яндекса» Користувачі
Вікіпедія 185 766 741 794
Масяня (флеш-мультик) 1 043 646
Сфера (онлайн-гра) 153 385 60 000
NNM.ru 355 187 40 000
Живий журнал 1 167 640 10 521 000

Про значущість

Критерії значущості та популярності не завжди співпадають. Сайти (так само, як і журнали або книги) з вузькою спеціалізацією, адресовані професіоналам в тій або іншій області, можуть і не користуватися популярністю за межами відносного вузького кола, проте значення такого сайту для тієї галузі творчості або знання, якій він присвячений, може бути достатньо велике.

Стаття про сайт, що не задовольняє критерію популярності, повинна містити повноцінне роз'яснення його значущості: чим саме цей сайт відрізняється від інших інтернет-проектів аналогічної тематики та змісту й чому ця відмінність істотна для розвитку інтернету або певної галузі науки чи культури.

Див. також

Примітки

  1.   Навіть якщо вміст веб-проекту розповсюджуватиметься в матеріальній формі, будь то компакт-диск, dvd або книга, воно також підпадатиме під дію даної довідки, якщо головним джерелом як і раніше залишиться Інтернет.
  2.   Статті про сайти, які, згідно даній довідці, не можуть бути залишені, не повинні вилучатися — з них слід робити перенаправлення на тему або предмет, якому присвячений даний сайт або його розділ.
  3.   Назва статті про сайт фірми зазвичай повинна бути перенаправленням на саму фірму, організацію або особу, яка містить цей сайт. Так, наприклад, стаття rbc.ru повинна містити перенаправлення на статтю РосБизнесКонсалтинг. Якщо ж фірма, організація або особа більше відомо по доменному імені свого сайту, а не навпаки, то та стаття про сайт повинна представлятися у формі доменного імені. Наприклад lenta.ru.
  4.   При цьому у випадку, якщо така публікація є саморекламою і непрямою рекламою, то це не є підставою для створення енциклопедичної статті. Автором публікації повинен бути хтось, що не має відношення до даного сайту, компанії або продукту (див. Вікіпедія:Автобіографії).
  5.   Наприклад, блог dirty.ru неодноразово згадувався в російськомовному друці. Йому були присвячені статті у виданнях Компьютерра та Большой Город
  6.   Приклади таких нагород — Eisner Awards bloggies Webby Awards РОТОР. Для більшої упевненості бажано, щоб сайт неодноразово удостоювався таких премій.
  7.   Як правило, такий сайт задовольнятиме і першому критерію. Такі згадки в ОНЛАЙН-ЗМІ не повинні бути тривіальними. Наприклад, окремої статті заслуговує блог людини, що передавала репортажі із затопленого нового Орлеану.