Старший прапорщик: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 81: Рядок 81:
[[Категорія:Військові звання СРСР]]
[[Категорія:Військові звання СРСР]]
[[Категорія:Військові звання України]]
[[Категорія:Військові звання України]]
[[Категорія:Військові звання Росії]]

Версія за 17:48, 24 вересня 2017

Погон старшого прапорщика Збройних сил України
Сухопутні війська ЗСУ до 2016 р.
Повітряні сили ЗСУ
Сухопутні війська ЗСУ від 2016 р.[1]

Ста́рший пра́порщик (від старослов'янського пра́пор) — військове звання молодшого командного (унтер-офіцерського) складу в армії багатьох країн.

Станом на 2013 — старший прапорщик — військове звання в арміях України, Росії і в арміях ряду держав, по рангу вище за прапорщика, але нижче за офіцерського звання — молодший лейтенант.

Історія

12 січня 1981 року в Радянській Армії, берегових частинах і авіації ВМФ, прикордонних і внутрішніх військах ЗС СРСР введено військове звання старший прапорщик.

На кораблях, судах, в берегових частинах бойового забезпечення ВМФ і морських частинах прикордонних військ — старший мічман. Після розпаду СРСР дані звання збережені в Збройних Силах України, Російської Федерації та в більшості республік на пострадянському просторі.

Перед військовим званням військовослужбовця, що проходить військову службу в гвардійській військовій частині, на гвардійському кораблі, додається слово «гвардії».

До військового звання громадянина, який перебуває в запасі або перебуває у відставці, додаються відповідно слова «запасу» або «у відставці».

Знаки розрізнення старшого прапорщика

Молодше звання
Прапорщик
Старший прапорщик Старше звання
Молодший лейтенант

Див. також

Примітки

  1. Нові знаки розрізнення військових звань військовиків Збройних Сил України. Архів оригіналу за 21 вересня 2017. Процитовано 6 березня 2017.(укр.)

Посилання