Дадаїзм: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 51: Рядок 51:


==Представники дадаїзму==
==Представники дадаїзму==
*Ханс Арп (Hans Arp, 1886-1966), Німеччина, Швейцарія і Франція
*[[Ганс Арп]] (Hans Arp, 1886-1966), Німеччина, Швейцарія і Франція
*Марсель Дюшан (1887-1968), Франція
*[[Марсель Дюшан]] (1887-1968), Франція
*[[Макс Ернст]] (1891-1976), Німеччина та США
*[[Макс Ернст]] (1891-1976), Німеччина та США
*Отто Фрейндліх (1878-1943), Німеччина, Франція
*Отто Фрейндліх (1878-1943), Німеччина, Франція
*Філіп Супо (1897-1990), Франція
*[[Філіпп Супо]] (1897-1990), Франція
*Трістан Тцара (1896-1963), Румунія, Франція
*[[Трістан Тцара]] (1896-1963), Румунія, Франція
*Хуго Баль (1886-1927), Німеччина, Швейцарія
*Хуго Баль (1886-1927), Німеччина, Швейцарія
*Рауль Хаусманн (Raoul Hausmann, 1886-1971), Німеччина
*Рауль Хаусманн (Raoul Hausmann, 1886-1971), Німеччина
*Курт Швіттерс (1887-1948), Німеччина
*Курт Швіттерс (1887-1948), Німеччина
*Франсіс Пикабиа (1879-1953), Франція
*Франсіс Пікабія (1879-1953), Франція
*Ман Рей (Man Ray, 1890-1976), Франція, США
*Ман Рей (Man Ray, 1890-1976), Франція, США
*Марсель Янко (1895-1984), Румунія, Ізраїль
*Марсель Янко (1895-1984), Румунія, Ізраїль
Рядок 66: Рядок 66:
*Татцумі Хіджіката (1928-1985), Японія
*Татцумі Хіджіката (1928-1985), Японія
*Кацуо Воно (р.1906), Японія
*Кацуо Воно (р.1906), Японія

* [[Ганс Арп]]
* [[Марсель Дюшан]]
* [[Філіпп Супо]]
* [[Трістан Тцара]]


== Див. також ==
== Див. також ==

Версія за 16:33, 26 жовтня 2017

Один з прикладів дадаїзму у живопису

Дадаїзм — (фр. dadaïsme - від dada — дитячий дерев'яний коник; перен.: незв'язний дитячий лепет) — авангардистська літературна течія (1914— 1924 pp.), яка виникла в Швейцарії. Її засновники — Трістан Тцара, Р. Гюльзенбек, Г. Баль, Г. Арп. Автором назви течії був румунський поет Трістан Тцара (псевдонім С. Розенштока), який слово «dada» знайшов у словнику Ларруса. Мовою негритянського племені Кру воно означало «хвіст священної корови», а італійського — «дерев'яний коник» і «годувальниця».

Історія

Дадаїзм був свого роду протестом проти ідеологій, політичних структур, раціональної логіки, логоцентризму, моральних норм. Дадаїсти у своїх заявах висловлювалися, що вони проти всіляких принципів. Гуго Баль писав вірші, в яких відмовлявся від мови, возвеличував ономатопею, робив спроби змінити фонетику мови. Він заявляв: «Я не хочу слів, які винайдені іншими. —... Я хочу здійснювати свої власні безглузді вчинки, хочу мати для цього відповідні голосні та приголосні. Чому дерево після дощу не могло б називатися плюплющем або плюплюбашем? І чому воно взагалі має якось називатися? Слово, слово, весь біль зосередився в ньому, слово, панове,.. — найважливіша суспільна проблема».

Дадаїсти, як і футуристи, не сприймали мистецькі принципи. Трістан Тцара у 1918 писав у «Маніфесті», що «потрібно виконати роботу руйнування і заперечення», утвердити атмосферу «агресивного божевілля». Ці заяви супроводжували лозунги типу: «мистецтво — це несерйозно», «дада нічого не означає». Трістан Тцара вважав, що дадаїстські вірші можна творити будь-яким набором слів, вирізаних з газет і книг. Вірші читалися під супровід музики, яку творили звуки каструль, свистків і дзвінків.

«Вільна гра уяви, — відзначає Ю. Ковалів, — мала відбуватися поза контролем свідомості, актуалізувати парадокси, нонсенси, пародію, набувати вигляду автоматичного письма, за допомогою якого з хаотичного потоку абсурдного буття вихоплювались окремі, не пов'язані між собою елементи, які «переплавлювались» у непередбачувану симультанну сполуку... Світ, на переконання дадаїстів, мусить сприйматися як щойно відкритий, ніби вловлюватися очима дитини, тому їм властива інфантильність як принцип. Вони не лише послідовно уникали правил композиції чи сюжетотворення, не лише позбавляли семантику усталених значень, а й використовували позахудожні засоби для вираження власних художніх форм (колажі з клаптів шпалер чи фрагментів друкованої продукції), техніка ready made, предметні комбінації, елементи стихійної словотворчості, посилення какофонії у музиці та поезії».

Дадаїсти влаштовували скандальні видовища, вечори «гімнастичної», «сатиричної», «хімічної» поезії, танці в мішках «під бурмотіння молодих ведмедів». Для дадаїстів бунт, гра — самоціль. «Пісня коників» Трістана Тцари дає уяву про суть дадаїзму:

пісня в серці дадаїста
дуду дуже дадаїста
аж стомила двигуна
даданого дадана
ліфт із королем носився
з автонімом престарим
десницею спокусився
відкусив і пап і рим
ліфт
мав люфт
серцем ліфт знедадаївся
їжте ж шоколад
мийте мізків вроду
дада
дад
попивайте воду

(Переклад О. Мокровольського)

Дадаїзм сприяв розвитку сюрреалізму й театру абсурду.

У 1970-их сформувалася такі модифікації неодадаїзму, як хепенінг, енвайронмент, «новий реалізм».

Дадаїзм в образотворчому мистецтві

В образотворчому мистецтві найбільш поширеною формою творчості дадаїстів був колаж - технічний прийом створення твору з певним чином скомпонованих і наклеєних на плоску основу (полотно, картон, папір) шматочків різноманітних матеріалів: паперу, тканини і т. д. У дадаїзм можна виділити три гілки розвитку колажу: цюрихський "випадковий" колаж, берлінський маніфестаціонний колаж і кельнської-ганноверський поетичний колаж.

Колаж в Цюриху

В Цюриху дадаїсти робили упор на випадковість колажу, довільність комбінування елементів. Наприклад, Ханс Арп створював свої колажі, у випадковому порядку висипаючи на лист картону чотирикутники з кольорового паперу і приклеюючи їх так, як вони лягли. Трістан Тцара пропонував розрізати газету на слова і наосліп діставати їх з сумки, щоб скласти вірш (таким чином, використання колажну принципу не є прерогативою тільки образотворчого мистецтва, але мігрує в поезію). Про випадковості в поетичних творах Арпа літературознавець Клаус Шуман писав: "Вона [випадковість] вивільняє сили, які свідомо використовуються антихудожньою і повинні головним чином звести ad absurdum все, що зазвичай асоціюється з мистецтвом: естетичну форму, закони композиції, розмір і стиль". "Створені по законам випадку "колажі Арпа скупі у формальному відношенні, тяжіють до абстракції і змістовно замкнуті на процес свого створення.

Колаж в Берліні

Колаж берлінських дадаїстів багатоскладовий, візуально насичений і часто носить яскраво виражений політичний, протестний заряд. Художник Георг Гросс стверджував, що колаж дає можливість виразити в зоровій формі те, що було б заборонено цензурою, будь воно сказано словами. У берлінському колажі активно використовуються фрагменти фотографій, і художники наполягають на терміні " фотомонтаж ", щоб підкреслити відмінність своїх робіт від" живописного " кубістського колажу. Себе вони називають "фотомонтажниками", проводячи паралель з робітниками промислових підприємств і знижуючи пафос фігури творця.

Головна відмінність берлінського дадаїзму від цюрихського було сформульовано художником Раулем Хаусманн наступним чином: "У Швейцарії дада був радше "артистичної грою", в той час як Берлін змушений був безпосередньо виступати проти конфліктів, викликаних війною і пізніше поширенням більшовизму ". Перша світова війна, не стосувалось Швейцарії, принесла в Берлін голод і смуту. Зречення від престолу кайзера Вільгельма II, Листопадова революція, в ході якої Берлін став ареною вуличних боїв між різними політичними групами, вбивство комуністів Карла Лібкнехта і Рози Люксембург, встановлення Веймарської республіки - ось той киплячий котел подій, що сталися протягом усього двох років (1918 - 1919), в якому варилися учасники берлінського Клубу Дада: Хюльзенбек, Хаусман, Гросс, Віланд Херцфельде і його брат Джон Хартфілд, Ханна Хех, Йоганнес Баадер. Вся група відстоювала радикально ліві погляди, виступала лютим супротивником буржуазної республіки Еберта та Шейдермана, проте тільки двоє: Херцфельде і Хартфілд - вступили в Комуністичну партію Німеччини, створену в 1918.

Підтримуючи ідею радикальних змін у політиці, група наполягала і на радикальних змінах у мистецтві: на зміну індивідуалістичному мистецтву, замкнутому у вежі зі слонової кістки, мало прийти відкрите дійсності мистецтво, в якому художник "ліквідує в собі свої власні, найособистіші тенденції". Все індивідуальне визнавалося хибним, навмисним, піднесеним. Була артикульована необхідність відмовитися від цієї брехні на користь справжньої об'єктивності, необхідність дати голос самої реальності, і для цього якнайкраще підходила колажна техніка. В результаті застосування її до фотографії, визнаної дададїстами за її достовірність і неупередженість "виправданою подібною формою передачі інформації", народжується фотомонтаж - мистецтво, в якому фотографічний матеріал переживає метаморфозу, що показує, як в процесі руйнування дійсність чудесним чином відроджується в новому продукті. Фотомонтаж також вважається формою передачі інформації, але більш складної і змістовної, так як на відміну від фотографії, що являє собою один кадр, колаж може вмістити безліч кадрів, не розгорнутих у часі, як у кіно, а вписаних в простір. Будучи здатним впливати моментально і прямо, не вимагаючи "відчуття", цей метод, як пише Рауль Хаусман, "володів пропагандистської силою, експлуатувати яку у їх [художників] сучасників не вистачало сміливості".

Колаж в Ганновері і Кельні

Третя інтенція - наділення колажу властивостями поетичного твору - реалізується в кельнських творах Макса Ернста, а також у Мерц-картинах Курта Швіттерс, який працював у Ганновері. Хоча стиль цих художників несхожі, їх ріднить те, що обидва розуміють колаж як явище, близьке поезії. Так, Курт Швіттерс писав: "У поезії наче протиставляються слова, тут же [в Мерц-колажі або асамбляжі] Faktor [11] протиставляється Faktor'у, матеріал - матеріалу " [12]. У свою чергу Макс Ернст визначає колаж наступним чином: "... техніка колажу є систематична експлуатація випадкового або штучно спровокованого з'єднання двох або більше чужорідних реальностей в явно невідповідному для них середовищі, і іскра поезії, яка спалахує при наближенні цих реальностей".

Представники дадаїзму

  • Ганс Арп (Hans Arp, 1886-1966), Німеччина, Швейцарія і Франція
  • Марсель Дюшан (1887-1968), Франція
  • Макс Ернст (1891-1976), Німеччина та США
  • Отто Фрейндліх (1878-1943), Німеччина, Франція
  • Філіпп Супо (1897-1990), Франція
  • Трістан Тцара (1896-1963), Румунія, Франція
  • Хуго Баль (1886-1927), Німеччина, Швейцарія
  • Рауль Хаусманн (Raoul Hausmann, 1886-1971), Німеччина
  • Курт Швіттерс (1887-1948), Німеччина
  • Франсіс Пікабія (1879-1953), Франція
  • Ман Рей (Man Ray, 1890-1976), Франція, США
  • Марсель Янко (1895-1984), Румунія, Ізраїль
  • Поль Елюар (1895-1952)
  • Татцумі Хіджіката (1928-1985), Японія
  • Кацуо Воно (р.1906), Японія

Див. також

Джерела

  • Ференц Н.С. Основи літературознавства: Підручник - К.: Знання, 2011. - 432 с.