Роженко Микола Васильович: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 47: Рядок 47:
* цикл досліджень з вивчення [[Біологічні інвазії |інвазії]] [[Шакал звичайний|шакала]] в Україні та її екологічних закономірностей (1998-2017),
* цикл досліджень з вивчення [[Біологічні інвазії |інвазії]] [[Шакал звичайний|шакала]] в Україні та її екологічних закономірностей (1998-2017),
* член Ради [[Теріологічна школа |Теріологічної школи]] та з 2017 р. — Голова Ради Теріошколи.
* член Ради [[Теріологічна школа |Теріологічної школи]] та з 2017 р. — Голова Ради Теріошколи.

На сайті "Пониззя Дністра" вміщено огляд здобутків, які зроблено М. Роженком, оформлений у формі звіту про діяльність на посаді директона Національного парку <ref>[http://dnisterpark.od.ua/index.php/2015-07-07-19-19-53/113-forum-bilyaivka-27-01-2016 ''Роженко М.'' Звіт щодо проведених заходів на території Нижньодністровського національного природного парку (2014-2015)] // Пониззя Дністра (веб-сайт). 22 січня 2016.</ref> Цей нарис містить величезну кількість фактів та ілюстрацій про наукові та природоохоронні події, заходи і здобутки, проведені Миколою Роженком або за його ініціативою, і супроводжений списком посилань на 57 (!) інших джерел, де висвітлено окремі здобутки науковця.


== найбільш цитовані наукові праці ==
== найбільш цитовані наукові праці ==

Версія за 00:37, 29 листопада 2017

Роженко Микола Васильович
Народився 10 травня 1956 р.
с. Малаївці Окнянського району Одеської обл.
Діяльність зоолог
Alma mater Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Галузь теріологія, зоологія, охорона природи
Заклад Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Науковий ступінь Кандидат біологічних наук
Науковий керівник Анатолій Волох
Відомий завдяки: теріологічні дослідження, охорона природи
Особ. сторінка Пониззя Дністра
профіль в Гугл-Акедемії

Микола Роженко — зоолог, теріолог, кандадат біологічних наук, науковий співробітник Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, один з засновників Нижньодністровського національного природного парку, автор та ведучий сайту «Пониззя Дністра», голова Ради Теріологічної школи.

Біографічні деталі

Протягом 1978—1983 рр. навчався на біологічному факультеті Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова. Спеціалізувався по кафедрі зоології. Із 1983 р. активно займається вивченням природи Дністра.

У 2006 р. захистив кандидатську дисертацію на спецраді при Інституті зоології НАН України, за спеціальністю 03.00.08 — зоологія, під керівництвом проф. Анатолія Волоха. Тема дисертації — «Хижі ссавці Північно-Західного Причорномор'я (фауна, динаміка чисельності та морфологія)».

У 2006—2007 рр., як спеціаліст-теріолог та координатор польових робіт, брав участь у проекті TАСІS, проводив наукові дослідження у пониззі Дністра, які були покладені в основу екологічного обґрунтування створення Нижньодністровського національного природного парку.

Автор багатьох наукових робіт з теріології, що надруковані у вітчизняних та іноземних виданнях, більшість з яких присвячено Дністровській тематиці. За час наукових досліджень у пониззі Дністра було знайдено нові види представників теріофауни для цього регіону. Однією з найважливіших стала реєстрація шакала звичайного (Canis aureus), нового виду фауни України. Вивченню екології та закономірностей розселення в Україні шакала присвячено низку публікацій в українських та міжнародних виданнях.

З першого дня створення Нижньодністровського національного природного парку (з 2008 р.) працював на посаді заступника директора — головного природознавця. Започаткував усі напрямки його діяльності. З 1 грудня 2014 р. по 1 грудня 2015 р. — директор цієї природоохоронної установи.

Наукова сесія в Українському науково-дослідному протичумному інституті імені І. І. Мечникова у м. Одеса (засідання XXIV Теріологічної школи). Микола Роженко — в центрі першого ряду.

найвагоміші здобутки і визнання

На сайті "Пониззя Дністра" вміщено огляд здобутків, які зроблено М. Роженком, оформлений у формі звіту про діяльність на посаді директона Національного парку [1] Цей нарис містить величезну кількість фактів та ілюстрацій про наукові та природоохоронні події, заходи і здобутки, проведені Миколою Роженком або за його ініціативою, і супроводжений списком посилань на 57 (!) інших джерел, де висвітлено окремі здобутки науковця.

найбільш цитовані наукові праці

Згідно з професійним профілем Миколи Роженка в гугл-академії, індекс Гірша дослідника h = 5, а у п'ятірку найбільш цитованих праць увійшли публікації про об'єкти його досліджень — хижих ссавців, однієї з найбільш значущих груп в складі біотичних угруповань:

  • «Появление шакала обыкновенного (Canіs aureus) на юге Украины» (Роженко, Волох, 2000),
  • «Первая встреча … шакала на юго-западе Украины» (Волох и др., 1998),
  • «Хижі ссавці Північно-Західного Причорномор'я: дисертація» (Роженко, 2006),
  • «The golden jackal as a new species in the fauna of Ukraine» (Volokh, Rozhenko, 2010),
  • «Заселение енотовидной собакой Северного Приазовья и Причерноморья» (Роженко, Волох, 1998),
  • «Находки лесной куницы … на юго-западе Украины» (Лобков, Роженко, 1998),
  • «Живлення деяких хижих ссавців у антропогенному ландшафті Причорномор'я» (Роженко, 2006).

громадська діяльність

Микола Васильович — організатор низки екологічних акцій, проведених ним спільно з волонтерами та громадами сіл, прилеглих до Національного парку Нижньодністровський, присвячених визначним екологічним датам, висадці дерев, поширенню знань про унікальні природні куточки краю. Серед інших примітних акцій — і вилучення кілометрів браконьєрських сіток, які спільно з волонтерами були перешиті на маскувальні сітки і передані на фронт.

журналістські матеріали з інтерв'ю Миколи Роженка

Існує велика кількість журналістських репортажів, в яких Микола Васильович висловлює своє бачення природоохоронних потреб регіону. Зокрема, щодо обмеження проявів браконьєрства [2], потреб розвитку природно-заповідного фонду Одещини [3].

Див. також

Джерела

  1. Роженко М. Звіт щодо проведених заходів на території Нижньодністровського національного природного парку (2014-2015) // Пониззя Дністра (веб-сайт). 22 січня 2016.
  2. Два дні з браконьєрами. Щодня із Нижньодністровського нацпарку вивозять 14 тонн риби // 07/11/2017. texty.org.ua
  3. Інтерв'ю з М. Роженко. Жовтень 2017 // Філія ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України". "Одеська регіональна дирекція". 14 жовт. 2017 р.