Черненко Платон Петрович (Чорний Ворон): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м http://www.mk.gov.ua/ua/oda/order/?doc_id=14304
Bot Gluck (обговорення | внесок)
м додано →‎Примітки: , replaced: == Джерела == * ⌊⌊⌊⌊1⌋⌋⌋⌋ * ⌊⌊⌊⌊2⌋⌋⌋⌋ * ⌊⌊⌊⌊3⌋⌋⌋⌋ * ⌊⌊⌊⌊4⌋⌋⌋⌋ * ⌊⌊⌊⌊5⌋⌋⌋⌋ {{Bio-stub}} [[Категорія:Перс...
Рядок 38: Рядок 38:
== Вшанування пам'яті ==
== Вшанування пам'яті ==
В місті [[Новий Буг]] існує вулиця Платона Черненка<ref>{{Cite web|url=http://www.mk.gov.ua/ua/oda/order/?doc_id=14304|title=Розпорядження голови — Миколаївська обласна державна адміністрація|website=www.mk.gov.ua|accessdate=2016-07-24}}</ref>.
В місті [[Новий Буг]] існує вулиця Платона Черненка<ref>{{Cite web|url=http://www.mk.gov.ua/ua/oda/order/?doc_id=14304|title=Розпорядження голови — Миколаївська обласна державна адміністрація|website=www.mk.gov.ua|accessdate=2016-07-24}}</ref>.

== Примітки ==
{{reflist}}


== Джерела ==
== Джерела ==

Версія за 05:25, 12 січня 2018

Черне́нко Плато́н Петро́вич (псевдонім Чорний Ворон), (?, Криворіжжя — ?) — військовий діяч часів УНР, повстанський отаман.

Біографічні відомості

Платон Петрович Черненко — отаман Чорний Ворон, народився на Криворіжжі.

Фельдшер загону та Комендант штабу отамана Іванова (до 1921).

У травні — червні 1920 року полк Іванова приєднався до Олександрійської (Степової) дивізії Костя Блакитного. До пізньої осені 1920 р. — разом із загоном Іванов перебував у лавах Степової дивізії. Потім загін приєднався до війська республіки Холодного Яру.

Як комендант штабу, багато зробив для збільшення кількістного складу військового підрозділу. Його ряди весь час зростали. Цьому сприяли й репресії совєтської влади, яка, боролася не стільки з повстанцями, скільки зі всім українським в цілому.

Загін діяв спільно з отаманом Лютим (Ялисеєм Черевиком), пізнише з отаманом Андрієм Гнибідою (Чорновусом) та полковником Костянтином Здобудь-Волею.

У Криворізькому повіті повстанці не тільки наскакували на продзагони, роззброювали міліціонерів, затримували ЧКістів, а й проводили агітаційну роботу. Посилали у навколишні села своїх представників із закликами не здавати продовольчого податку і зі зброєю захищати свої права.

В кінці 1920 — на початку 1921 років ЧК розроблює та починає реалізовувати ряд спецоперацій щодо підриву українського визвольного руху та ліквідації його лідерів. Чекісти вистежили і вбили Іллю Іванова.

Після вбивства отамана, на початку 1922 року, керівництво загону перебрав на себе Платон Черненко (назвавшись — отаман Чорний Ворон).

1922 року під його командою було 200 вершників, що мали на озброєнні 5 кулеметів. За три-чотири дні міг посадити на коні ще 200 чоловік. Діяв у Новоустинівській, Новобузькій волостях та у всьому Криворізькому повіті.

До його загону приєднується Костянтин Здобудь-Воля і вони спільно ведуть підготовку до нового повстання. З цією метою Здобудь-Воля вирушає по півдню України для налагодження зв'язків з іншими отаманами. Зв'язуючою ланкою та координатором цих контактів є Чорний Ворон, що висилає своїх кур'єрів до повстанських отаманів.

В цей же час ЧК розробило та приступило до реалізації спецоперації з остаточної ліквідації українського повстанського руху Холодного Яру та Чорного Лісу, та фізичного знищення повстанських отаманів.

17 серпня 1922 року до Товстої могили, що неподалік с. Варварівки, прибули на Раду отаманів Чорний Ворон (Черненко), Василь Шкляр, Лютий (Ялисей Черевик), Степан Бондаренко, Іван Філоненко, Сергій Клепач, Йосип Коваль, Корній Манько, Олександр Воїнов-Ґонта, Яремчук, Стулій та Кость Здобудь-Воля. Там, за допомогою зрадників, їм було представлено засланих чекістами нових «представників Уряду УНР», Петра Трофименко (що став командувачем, придуманної чекістами «Чорноморської повстанської групи» під псевдонімом «генштабу полковник Гамалія») та «сотника Завірюху» (начальника штабу групи чекістів Терещенка). На жаль, більшість отаманів висловилися за підпорядкування «штабу Гамалії».

Подальша доля отамана Черненка невідома. За деякими даними — йому вдалося зникнути з поля зору ЧК і легалізуватися.

Проте радянська влада й далі воювала з Чорним Вороном. У листопаді 1922 органами ЧК проведено операцію проти бойових петлюрівських частин в Катеринославській, Миколаївській, Кременчуцькій та частині Київської губернії, головна база - в Криворіжжі, де оперував отаман Черненко (Чорний ворон – командир п’ятої дивізії повстанської армії УНР), згідно з донесеннями, дивізію Черненка розбито, заарештовано 90 вояків. (ЦДАГО України, ф. 1, оп. 20, спр. 1109)

Вшанування пам'яті

В місті Новий Буг існує вулиця Платона Черненка[1].

Примітки

  1. Розпорядження голови — Миколаївська обласна державна адміністрація. www.mk.gov.ua. Процитовано 24 липня 2016. 

Джерела