Археоптерикс: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Bot Gluck (обговорення | внесок)
м →‎top: виправлення посилань, replaced: [[ворона| → [[ворона сіра|
Рядок 17: Рядок 17:
}}
}}


'''Археопте́рикс''', ''Першоптах'' (Archaeopteryx, грецьк. ἀρχαῖος — «давній», πτέρυξ — «крило») — найдавніший відомий рід вимерлих [[птах]]ів, який належить до [[підклас (біологія)|підкласу]] [[ящерохвості|ящерохвостих]] (хоча, можливо, до птахів не належав, а входив до побічної гілки птахоподібних [[динозавр]]ів). У роді виділяють єдиний вид — Першоптах довгохвостий (''Archaeopteryx lithographica''). Жив у [[юрський період|Юрському періоді]] та в тропічному кліматі, розміром приблизно дорівнював сучасній [[ворона|вороні]]. Формою тіла, будовою кінцівок та наявністю оперення подібний до сучасних птахів, можливо, літав, але за багатьма ознаками був близьким до [[плазуни|плазунів]]. Відкриття археоптерикса було блискучим підтвердженням [[Еволюційна теорія|еволюційного вчення]], свідченням наявності своєрідних перехідних форм між плазунами та птахами. Археоптерикси були розміром з голуба, мали дзьоб з конічними зубами, по три вільні пальці на крилах, двояковгнуті хребці, довгий хвіст з 20—21 хребця, вкритий пір'ям.
'''Археопте́рикс''', ''Першоптах'' (Archaeopteryx, грецьк. ἀρχαῖος — «давній», πτέρυξ — «крило») — найдавніший відомий рід вимерлих [[птах]]ів, який належить до [[підклас (біологія)|підкласу]] [[ящерохвості|ящерохвостих]] (хоча, можливо, до птахів не належав, а входив до побічної гілки птахоподібних [[динозавр]]ів). У роді виділяють єдиний вид — Першоптах довгохвостий (''Archaeopteryx lithographica''). Жив у [[юрський період|Юрському періоді]] та в тропічному кліматі, розміром приблизно дорівнював сучасній [[ворона сіра|вороні]]. Формою тіла, будовою кінцівок та наявністю оперення подібний до сучасних птахів, можливо, літав, але за багатьма ознаками був близьким до [[плазуни|плазунів]]. Відкриття археоптерикса було блискучим підтвердженням [[Еволюційна теорія|еволюційного вчення]], свідченням наявності своєрідних перехідних форм між плазунами та птахами. Археоптерикси були розміром з голуба, мали дзьоб з конічними зубами, по три вільні пальці на крилах, двояковгнуті хребці, довгий хвіст з 20—21 хребця, вкритий пір'ям.


== Історія відкриття ==
== Історія відкриття ==

Версія за 20:20, 26 січня 2018

Археоптерикс
Реконструкція Archaeopteryx lithographica
Реконструкція Archaeopteryx lithographica
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Archaeopterygiformes
Родина: Archaeopterygidae
Huxley, 1871
Рід: Археоптерикс (Archaeopteryx)
Вид: A. lithographica
Archaeopteryx lithographica
Meyer, 1861
Посилання
Вікісховище: Archaeopteryx
Віківиди: Archaeopteryx
EOL: 4433761
Fossilworks: 39240

Археопте́рикс, Першоптах (Archaeopteryx, грецьк. ἀρχαῖος — «давній», πτέρυξ — «крило») — найдавніший відомий рід вимерлих птахів, який належить до підкласу ящерохвостих (хоча, можливо, до птахів не належав, а входив до побічної гілки птахоподібних динозаврів). У роді виділяють єдиний вид — Першоптах довгохвостий (Archaeopteryx lithographica). Жив у Юрському періоді та в тропічному кліматі, розміром приблизно дорівнював сучасній вороні. Формою тіла, будовою кінцівок та наявністю оперення подібний до сучасних птахів, можливо, літав, але за багатьма ознаками був близьким до плазунів. Відкриття археоптерикса було блискучим підтвердженням еволюційного вчення, свідченням наявності своєрідних перехідних форм між плазунами та птахами. Археоптерикси були розміром з голуба, мали дзьоб з конічними зубами, по три вільні пальці на крилах, двояковгнуті хребці, довгий хвіст з 20—21 хребця, вкритий пір'ям.

Історія відкриття

У 1860 році у верхньоюрських сланцях Зольнгофена (Баварія, Німеччина) знайдено відбиток пера археоптерикса, описаний Германом Мейєром. Наступного року там же знайдено неповний скелет з відбитками пір'я, придбаний Британським музеєм і описаний у 1863 Річардом Овеном, який зробив цей екземпляр типовим для виду. Найраніше знайденим екземпляром можна вважати екземпляр з 1855 року біля Ріденбурга, описаний Германом Мейером як Pterodactylus crassipes у 1875 році, перекласифікований Джоном Остромом в 1970-му[1].

На сьогодні знайдено 10 екземплярів археоптерикса.

Вміння літати

Велика подібність до сучасних птахів, наявність сильних крил, асиметричного пір'я і будова мозку, попри відсутність деяких особливостей скелета, вказують на те, що археоптерикс скоріш за все вмів літати. Але в посткраніальному скелеті археоптерикса немає жодних особливостей, необхідних для польту, крім вилочки. Проте вилочка була і в явно не літаючих динозаврів овірапторів. Така неповністю пристосована до польоту конструкція скелета плюс довгий хвіст, який літунам тільки заважав і в птахів атрофувався, значно послаблювали вміння археоптерикса літати. Тому, якщо археоптерикс і вмів літати, а не планерувати, то можна говорити лише про примітивний, недовгий політ.

Місце археоптерикса в теоріях походження птахів

Археоптерикс завжди був у центрі уваги палеонтологів, які вважали його систематичне положення вирішальним для визначення родинних зв'язків між плазунами і птахами. Багато вчених розглядали його як птаха; дехто вважав його проміжною ланкою між плазунами і птахами, або між динозаврами і птахами; дехто, незважаючи на його незвичайну подібність з птахами уналежнює його до тероподів (група динозаврів). Залишки багатьох недавно відкритих птахоподібних динозаврів показують, що ті ознаки, які вважали чисто пташиними, були не тільки в археоптерикса, але й у динозаврів. Крила, пір'я і особливості скелета інших птахоподібних тварин, знайдених нещодавно, зменшують винятковість археоптерикса і зміщують його систематичне положення ближче до плазунів.

Див. також

Примітки

  1. Археоптерикс прародич птахів чи глуха гілка еволюції? Доісторичне розслідування.Детальніше про історію відкриття.
  2. Lutz D. Schmadel. Dictionary of Minor Planet Names. — 5-th Edition. — Berlin, Heidelberg : Springer-Verlag, 2003. — 992 (XVI) с. — ISBN 3-540-00238-3.

Література