Церква Англії: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Taromsky (обговорення | внесок)
Taromsky (обговорення | внесок)
Рядок 20: Рядок 20:
[[Категорія:Християнство в Англії]]
[[Категорія:Християнство в Англії]]
[[Категорія:Англіканство]]
[[Категорія:Англіканство]]
[[Категорія:Велика Британія]]
[[Категорія:Релігія у Великій Британії]]
[[Категорія:Церкви]]
[[Категорія:Церкви]]
[[Категорія:1534 у християнстві]]
[[Категорія:1534 у християнстві]]

Версія за 18:53, 10 лютого 2018

Реформація
* 95 тез
* Формула згоди
* Контрреформація

Англіка́нська церква (англ. Church of England) — християнська протестантська церква, заснована в 1534 році Генріхом VIII після відмови Папи анулювати шлюб Генріха VIII і Катерини Арагонської що й стало причиною реформації в Англії, як потреба створення окремої, незалежної від Папства, церкви котра б відповідала дотриманню інтересів монарха та держави. Акт про супрематію урочисто заявив, що земна влада над Англіканською церквою належить англійським монархам.

Англіканська церква поширилася у таких країнах як Англія, Північна Ірландія. Англікани, що належать до богословської традиції всесвітньої Церкви, не створили власних догматів або навчання, обов'язкового для всіх Церков країни. У англіканському богослів'ї зберігає силу принцип, згідно з яким не слід визначати те, що Сам Бог не визначив у Священному Писанні, але не слід і відкидати або змінювати нічого, що не суперечить Божому Слову. Як основні джерела англіканського богослов'я й духовності, а також церковного навчання розглядається Біблія, ранньохристиянські форми віросповідання, і так звані «39 статей». Є державною в Англії. Головою Англіканської церкви є англійський король. Усі католицькі догмати та обряди зберігалися, землі й цінності монастирів конфіскувались і переходили у власність короля. З часом на церкву дедалі більше впливали різні протестантські рухи, і на теперішній час вона оформилась у напрямок, майже ідентичний лютеранству, але відкидає лютеранське розуміння євхаристії та пастирського служіння. Усі англіканські Церкви світу становлять Англіканське співтовариство, до нього, зокрема, відноситься єпископальна церква (США).

Найважливіші питання церковного життя підлягають розглядові в парламенті; вища церковна ієрархія має тісні зв'язки з фінансовими колами і земельною аристократією Англії: їй надано різні привілеї аж до членства в палаті лордів.

Див. також

Джерела