Тарт: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 33: Рядок 33:


== Опис ==
== Опис ==
Тарт випікається у вигляді звичайного [[Корж (хлібопродукт)|корж]]а, або в спеціальних плоских [[Форма для випічки|формах для випічки]] з рифленим краєм, чи у формах для [[торт]]ів. Як начинка для тарта використовуються [[фрукт]]и, [[овочі]], [[гриби]], [[м'ясо]], [[риба]], які заливають вершково-яєчною масою.
Тарт випікається у вигляді звичайного [[Корж (хлібопродукт)|корж]]а, або в спеціальних плоских [[Форма для випічки|формах для випічки]] з рифленим краєм, чи у формах для [[торт]]ів. Як начинка для тарта використовуються [[фрукт]]и, [[овочі]], [[гриби]], [[м'ясо]], [[риба]], а також можуть використовуватися різноманітні [[соус]]и й [[крем]]и.


Тарти можна запікати в духовках, печах і навіть [[барбекю]]. При використанні останнього способу виходить унікальний неповторний смак страви із нотами димку.
Тарти можна запікати в духовках, печах і навіть [[барбекю]]. При використанні останнього способу виходить унікальний неповторний смак страви із нотами димку.

Версія за 21:16, 15 лютого 2018

Тарт
Тарт з перемішаними фруктами
Тип пиріг
Необхідні компоненти тісто (зазвичай пісочне)
Зазвичай використовувані компоненти фрукти, овочі, гриби, м'ясо, риба, креми
Схожі страви Італія Італія: піца
Нідерланди Нідерланди: флай
Яблучний тарт

Тарт (фр. tarte) — відкритий пиріг з начинкою всередині, що не покрита тістом. Зазвичай тарт виготовляють з пісочного тіста. Начинка може бути солодкою чи пікантною, тому тарт може бути як десертом, так і основною стравою; хоча сьогодні зазвичай виготовляють фруктові тарти, які інколи наповнюють заварним кремом. Тарти, запечені в маленьких формочках, називаються тарталетками. Поняття тарт, пиріг, кіш і флан частково збігаються та не мають дуже суттєвих відмінностей.

Історія

Яблучний тарт

Французьке слово тарт можна перекласти як пиріг чи тарт, бо ці два поняття позначають майже одне й те саме, за виключенням того, що в пирозі верх часто покритий тістом, тоді як у флані й тарті верх відкритий[1].

Вважається, що тарти походять від традиції готування нашарованих страв, або є продуктами середньовічної традиції приготування пирогів. Пісочне тісто вперше почало широко використовуватися з 1550 року, приблизно через 200 років після винайдення пирогів. У той час тарти вважалися престижними й популярними серед еліти, на відміну від звичайних пирогів. Будучи спочатку пікантним з м'ясною начинкою, тарт змінився під тиском нових кулінарних смаків, які призвели до того, що більшість сучасних тартів наповнюють фруктами та заварним кремом[2].

Ранньою версією тарта була італійська кростата, відома принаймні з XV століття. Вона описується як «вільна сільська інтерпретація фруктового тарта»[3].

Опис

Тарт випікається у вигляді звичайного коржа, або в спеціальних плоских формах для випічки з рифленим краєм, чи у формах для тортів. Як начинка для тарта використовуються фрукти, овочі, гриби, м'ясо, риба, а також можуть використовуватися різноманітні соуси й креми.

Тарти можна запікати в духовках, печах і навіть барбекю. При використанні останнього способу виходить унікальний неповторний смак страви із нотами димку.

Галерея

Примітки

  1. Davidson: s.v. 'tart'
  2. Tarts, a History. Joe Pastry. 20 July 2009. Процитовано 19 September 2016.
  3. Corley: 2011. Page 129.

Посилання

  • Corley, Dinah (2011). Gourmet Gifts: 100 Delicious Recipes for Every Occasion to Make Yourself & Wrap with Style. Houghton Mifflin Harcourt. ISBN 9781558324350.
  • Davidson, Alan. The Oxford Companion to Food.