Малоросійський родословник: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Korwinski (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Korwinski (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Рядок 37: Рядок 37:


==Див. також==
==Див. також==
* [[Алфавітний список родів малоросійських шляхетських родів]]
* [[Алфавітний список малоросійських шляхетських родів]]


== Примітки ==
== Примітки ==

Версія за 21:25, 22 березня 2018

«Малоросійський родословник»
обкладинка
обкладинка
Автор Модзалевський В. Л.
Назва мовою оригіналу рос. Малороссийский родословник
Мова російська
Тема генеалогія, геральдика
Жанр Генеалогічний довідник
Видавництво Т-ва Г. Л. Фронцкевича и К°
Видано 19081914

Малоросійський родословник (рос. Малороссийский родословник) — генеалогічна збірка Вадима Модзалевського, що містить понад 200 родовідних розписів українських козацько-старшинських й поміщицьких родів Чернігівщини, котрі походили з козацької верстви. Назва цього родословника безумовно мала цензурування в Російській імперії, де нав'язувалася назва «Малоросія» (див. «Хронологія заборон української мови»), тому це видання тоді вийшло виключно російською мовою.

Основними джерелами Малоросійського родословника були архівні матеріали Департаменту герольдії в Санкт-Петербурзі та особисті приватні архіви. Модзалевський Вадим включив до збірки інформацію про службовий і майновий стан представників родів, а також інші відомості.

У 1908–1914 рр. в м. Києві було надруковано 4 томи зазначеної праці. Матеріали до 5-го тому тривалий час зберігалися у фондах Національної бібліотеки України імені В. Вернадського.

У 2004 р. спільними зусиллями Українського генеалогічного і геральдичного товариства, Інституту історії України НАН України та Інституту рукопису Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського за матеріалами Вадима Модзалевського було здійснено видання вісьмох розписів українських козацько-старшинських родів, зокрема: Тимошенків, Томар, Трощинських, Турковських, Фаїв та Фаїв-Зеневичів, Фененків, Ханенків, Ходолеїв, Ходотів. У наступних 4-му і 5-му випусках були оприлюднені родоводи Холодовичів, Чарнишів, Черняків, Чесноків, Чуйкевичів, Шаул, Шендюхів, Шираїв, Шрамченків, Шуб, Шумів, Яворських, Якимовичів-Кожуховських, Якубовичів.

Геральдичні відомості

У даній збірці окремо в книжці «Малоросійський гербовник» містяться таблиці російських гербів, польських гербів та «малоросійських» (українських) гербів[1].

Див. також

Примітки

  1. Лукомский В. К., Модзалевский В. Л., "Малороссийский гербовник" (с рисунками Егора Нарбута), репринтное издание Черниговского дворянства 1914 г. (Санкт-Петербург), вид. «Либідь», м. Київ, 1993 р. — ISBN 5-325-00320-8 (рос.)

Джерела та література

Посилання