Гренська культура: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Hasgone (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Hasgone (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 9: Рядок 9:




[[Категорія:Кам'яна доба]]
[[Категорія:Середня кам'яна доба]]
[[Категорія:Археологічні культури Східної Європи]]
[[Категорія:Археологічні культури Східної Європи]]

Версія за 07:35, 13 липня 2006

Гренська культура - культура мезоліту Верхнього Подніпров'я, поширена на території Північної і Центральної Білорусі (основні пам'ятки Гренськ, Коромка і інші). Науково датується 12,000-8,000 рр. до РХ (за іншими даними 9,000-4,000 рр. до РХ)

Для кремінного інвентаря пам'яток 1 етапу (9,000-6,000 років до РХ) характерний наявність призматичних нуклеусів, основна заготівка - відщіп. Серед знарядь представлені специфічні гренські наконечники стріл, симетричні і асиметричні, шкрябання і різці на пластинах і відщіпах, пластини і відщепи із зрізаючим ретушшю кінцем, проколи, струги, що рубають знаряддя.

На II етапі (7,000-4,000 років до РХ). розміри знарядь дещо зменшуються, з'являється велика кількість вкладишів, трапеції, мікрорізці.

Г.к. генетично пов'язана з аренсбургськой культурою, міграція якої до Білоруського Полісся може бути віднесена до рубежу плейстоцена - голоцена, на II етапі існування простежується тісний зв'язок з мезолітічеськімі пам'ятками Десни (Пісочний Рів) і ієневською культурою Волго-Окського міжріччя (див. Мезоліт Десни, Мезоліт Литви).