Диполь-антена: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Inna Z (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Inna Z (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
[[File:Dipole receiving antenna animation 6 800x394x150ms.gif|thumb|upright=1.8|Напівхвильова диполь антена приймає радіо сигнал. [[Радіохвилі|Радіохвиля]], що надходить до антени ''([[електричне поле]] якої показане як <span style="color:green;">'''E''', зеленими стрілочками</span>)'' викликає коливання [[Електричний струм|електричного струму]] у елементах антени ''(чорні стрілочки)'', почергово змінюючи заряд від позитивного (+) до негативного (−) на двох частинах антени. Оскільки довжина антени дорівнює половині довжини хвилі при частоті радіо хвилі, напруга (показана ''<span style="color:red;">'''V''', червоним</span>'') і струм в антені утворюють [[Стояча хвиля|стоячу хвилю]]. Це коливання струму передається по [[Стояча хвиля|лінії передачі]] антени на радіоприймач (представлений резистором '''R''').]]

В [[Радіозв'язок|радіо]] і [[Телекомунікації|телекомунікаціях]] '''диполь антена''' або '''вібратор Герца'''<ref name="Winder">
В [[Радіозв'язок|радіо]] і [[Телекомунікації|телекомунікаціях]] '''диполь антена''' або '''вібратор Герца'''<ref name="Winder">
{{cite book
{{cite book

Версія за 00:40, 5 травня 2018

Напівхвильова диполь антена приймає радіо сигнал. Радіохвиля, що надходить до антени (електричне поле якої показане як E, зеленими стрілочками) викликає коливання електричного струму у елементах антени (чорні стрілочки), почергово змінюючи заряд від позитивного (+) до негативного (−) на двох частинах антени. Оскільки довжина антени дорівнює половині довжини хвилі при частоті радіо хвилі, напруга (показана V, червоним) і струм в антені утворюють стоячу хвилю. Це коливання струму передається по лінії передачі антени на радіоприймач (представлений резистором R).

В радіо і телекомунікаціях диполь антена або вібратор Герца[1] — найпростіший і найбільш широко вживаний різновид антен.[2][3] Диполем є будь-який клас антен, яка утворює діаграму сигналу подібну до елементарного електричного диполя.[4] Як правило диполь антена складається з двох однакових провідних елементів,[5] якими можуть бути металеві дроти або прути, які як правило мають подвійну симетрію.[3][6][7] Для створення сигналу передавач подає керований струм на дві половини антени, а у випадку із приймальною антеною вихідний сигнал з двох половин антени подається на радіоприймач. Кожна частина фідера[en], що йде до передавача чи приймача сполучена з одним провідників. Загальновідомим прикладом диполь антени є "дворога" телевізійна антена[en], яку використовують для приймання радіо сигналу телебачення.

Примітки

  1. Winder, Steve; Joseph Carr (2002). Newnes Radio and RF Engineering Pocket Book, 3rd Ed. Newnes. с. 4. ISBN 0080497470.
  2. Der Dipol in Theorie und Praxis, K. Hille (DL1VU)
  3. а б Basu, Dipak (2010). Dictionary of Pure and Applied Physics, 2nd Ed. CRC Press. с. 21. ISBN 1420050222.
  4. Bodnar, Donald (1993). ANSI/IEEE Std 145-1993 IEEE Standard Definitions of Terms for Antennas. New York, NY: The Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc. с. 10. 2.102 dipole antenna. Any one of a class of antennas producing a radiation pattern approximating that of an elementary electric dipole. Syn: doublet antenna.
  5. Dipole Antenna / Aerial tutorial. Resources. Radio-Electronics.com, Adrio Communications, Ltd. 2011. Процитовано 29 квітня 2013.
  6. Rouse, Margaret (2003). Dipole Antenna. Online IT Encyclopedia. TechTarget.com. Процитовано 29 квітня 2013.
  7. Balanis, Constantine A. (2011). Modern Antenna Handbook. John Wiley & Sons. с. 2.3. ISBN 1118209753.