Франческо Фердінандо Альфієрі: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
AlinaGusewa (обговорення | внесок)
AlinaGusewa (обговорення | внесок)
Рядок 65: Рядок 65:
* Переваги між великим і малим
* Переваги між великим і малим
* Вибір між рухом в бойовій позиції і очікуванням
* Вибір між рухом в бойовій позиції і очікуванням

Друга і третя частини трактату Франческо Альфієрі присвячені детальному розгляду таких тем, як:


== Примітки ==
== Примітки ==

Версія за 13:57, 3 червня 2018

Франческо Фердінандо Альфієрі
італ. Francesco Ferdinando Alfieri англ. Francesco Alfieri
Народження 17 століття
-місце Венеція, Венеційська республіка
Громадянство  Венеційська республіка
Школа Іспанська школа фехтування
Стиль Венеціанська школа фехтування
Досягнення
Майстер фехтування,один із засновників Венеціанської школи фехтування
CMNS: Франческо Фердінандо Альфієрі у Вікісховищі

Франчéско Фердінáндо Альфієрі - майстер фехтування XVII століття, представник венеціанської школи фехтування. Альфієрі родом з Падуї[1], на той момент часу це вважалася територією Венеціанської Республіки[2].

Більшість венеціанських і італійських майстрів фехтування в своїх трактатах посилаються на відомого в колах майстрів фехтування Франческо Альфієрі, як на неперевершеного майстра фехтування, в багатьох інших джерелах, трактатах і інших документах за межами Італії і Венеціі також можна знайти різні згадки. Ось що про нього говорить Бласко Флоріо в своєму трактаті «Наука з фехтування шпагою Бласко Флоріо» («La scienza della scherma esposta da Blasco Florio»)[3]:

Ми знаємо Альфієрі як великого вченого, і таким він в нашій пам'яті і залишиться

— Бласко Флоріо

Трактати, написані Франческо Альфієрі:

  • «La Bandiera» («Прапор» або «Прапор»), опублікованій в 1638 році[4].
  • «La Scherma» («Фехтування»), виданий в 1640 році і перевиданий в 1645 році; про фехтування рапірою[5].
  • «La Picca» («Піка»), виданий в 1641 році, доповнення першого трактату[6].
  • «L'arte di ben maneggiare la spada» видано в 1653 році і перевиданий в 1683 р. Трактат російською мовою вийшов під назвою «Мистецтво чудового володіння мечем», включає в себе весь його трактат про фехтування рапірою та додано розділ про використання Spadone (дворучний меч)[7].
Трактат «Мистецтво чудового володіння мечем»[8]. Франческо Альфієрі
  • Древній трактат Франческо Альфієрі 1653 року видання, «L'arte di ben maneggiare la spada»[7] - з італійської мови переведений вченими і майстрами фехтування на російську. Книга вийшла в світ під назвою «Мистецтво чудового володіння мечем»[8]. Переклад зроблений Науково-Дослідницьким Інститутом «Світових традицій військових мистецтв і кримінальних досліджень застосування зброї» при співпраці з Школою іспанського фехтування «Дестреза Ачінеч».

Мистецтво чудового володіння мечем

«L’arte di ben maneggiare la spada»[7]. Francesco Alfieri

Трактат Франческо Альфієрі «Мистецтво чудового володіння мечем» викликав величезний захват серед майстрів фехтування і повагу, тому що це стала одна з популярних книг з фехтування. Навіть в сучасному світі фехтування цей трактат прийнято вважати в області фехтування одним з кращих підручників.

Один з учнів ось так описав трактат його Великого вчителя[7]:

Прочитавши Книгу по Зброї, написану паном Франческо, я отримав величезне задоволення. Я сприйняв основну доктрину і також відчув саме цю тонку грань жваво мого духа. Для мене велика честь отримати всі ці переваги від вивчення Мистецтва Зброї. Я свідчу про те, що V.S. подарував світові мудрість свого видатного розуму. Це лише найменша хвала його гідності, честі і Безсмертної Слави. Таким способом наступні покоління Лицарів можуть вступати в цю смертельну життя. Ця розповідь написана проклятим мовою, який через століття передав всю свою мудрість використання зброї. Цей незвичайний мову - мову серця, в якому вкоренилися всі причини і, таким чином, його Страх йде. Після цього я потрапив в лабіринт прокляття зі злими осудами і безчестям, але в кінцевому підсумку цілу руки V.S. і кожен раз нескінченно дякую Небеса

— Школа 20 червня 1653 , з Чистим серцем, Анонімний Учень

Трактат «Мистецтво чудового володіння мечем» відображає думку і погляд Франческо Альфієрі на Фехтування, автор описав повний основний комплекс способів і методів, переваг, які людина може придбати в бою і в повсякденному житті від вивчення Мистецтва Зброї. Альфієрі, один з не багатьох авторів, описав яким чином мистецтво фехтування можна зробити корисним і, як стати найкращим майстром в цій справі. Цей трактат дійшов до наших днів і передав всю свою мудрість і практику використання зброї. Трактат написаний - мовою серця, як кажуть послідовники Альфієрі, в якому проростають причини і принципи фехтування, відповідно, при застосуванні яких зникає страх і невпевненість в бою[8].

Франческо Альфієрі вважається неперевершеним майстром фехтування, на той момент часу він зібрав всю свою практику і досвід в науці і постарався передати це все в своїй праці, вивів свою нову Змішану Бойову позицію.

Змішана бойова позиція, яку ввів Франческо Альфієрі[8]

Змішана бойова позиція - пропорційна позиція і придатна для того, щоб перейти в контрбоєву позицію проти першої, другої, третьої, четвертої бойових позиціях. Також тут можна використовувати і високу форму позиції, наприклад, щоб відхилити удар в третьої позиції - зовні або у внутрішній частині, тоді потрібно прийняти четверту бойову позицію. Таким чином, противнику ніяк не вдасться звільнитися, що дуже важливо для нанесення удару. У цьому положенні шкідливо виконувати прямі руху, вони можуть виявитися смертельними. Якщо ви не хочете завдавати колючі удари, можете знайти свій спосіб, як змінити форму, і потім далі продовжувати фехтувати. В цьому випадку краще зробити все, щоб зберегти вигідне становище без будь-яких обмежень, також знайти інші зручні моменти, нанести удар разом з випадом в будь-яку ближчу відкриту частину тіла супротивника.

Ця Змішана бойова позиція дозволяла Альфієрі всі поєдинки закінчувати перемогою, тому він вважав за краще більше її використовувати частіше за всіх інших, використовував з метою захисту і для нанесення ударів противнику. Крім цього, автор розглянув основні види зброї, які найбільше використовувалися в той період, розглянув окремо особливості їх використання, принципи і справжнє призначення, свої спостереження і висновки з практики. До розглянутого зброї відносяться: меч, кинджал, спадоне, капа, тарга, брокери, а саме в трактаті порушені такі теми, як[9]:

Перша частина:

  • Базові основи фехтування
  • Про становлення лицаря
  • Про форми мистецтва
  • Способи визначення форми
  • Про час в мистецтві
  • Про бойових позиціях
  • Про переміщення тіла і кроках
  • Про особливості першої і другої бойової позиції
  • Про третю і четверту бойових позиціях і їх переваги
  • Про ухилення і їх різновидах
  • Про хитрощі
  • Як можна збагнути природу і мистецтва противника
  • Що потрібно протиставити удару при нерухомих ногах або в кроці
  • Про контрбоевой позиції
  • Де потрібно знаходитися в бою
  • Способи нанесення удару і природа ударів
  • Як потрібно поводитися з сором'язливими, безрозсудними, флегматиками і холериками
  • Переваги між силою і слабкістю
  • Переваги між великим і малим
  • Вибір між рухом в бойовій позиції і очікуванням

Друга і третя частини трактату Франческо Альфієрі присвячені детальному розгляду таких тем, як:

Примітки