Квакерство: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 11: Рядок 11:
Квакери відомі тим, що вони не приймають насилля в будь-якій формі, а також широкою соціальною діяльністю, спрямованою на утвердження в суспільстві ідеалів [[гуманізм]]у та [[пацифізм]]у.
Квакери відомі тим, що вони не приймають насилля в будь-якій формі, а також широкою соціальною діяльністю, спрямованою на утвердження в суспільстві ідеалів [[гуманізм]]у та [[пацифізм]]у.


Число послідовників квакерства у світі на сьогодні становить близько 360&nbsp;000 осіб.<ref>http://fwccworld.org/find_friends/map.shtml - FWCC's map of quaker meetings and churches; http://www.quakerinfo.org/resources/worldstats.html</ref> Найбільша за чисельністю громада квакерів зосереджена у [[Північна Америка|Північній Америці]] (переважно у [[США]]), також у [[Африка|Африці]] (в [[Кенія|Кенії]]) та [[Європа|Европі]] (у [[Велика Британія|Великій Британії]]).
Число послідовників квакерства у світі на сьогодні становить близько 360&nbsp;000 осіб.<ref>http://fwccworld.org/find_friends/map.shtml - FWCC's map of quaker meetings and churches; http://www.quakerinfo.org/resources/worldstats.html</ref> Найбільша за чисельністю громада квакерів зосереджена у [[Північна Америка|Північній Америці]] (переважно у [[США]]), також у [[Африка|Африці]] (в [[Кенія|Кенії]]) та [[Європа|Європі]] (у [[Велика Британія|Великій Британії]]).


== Примітки ==
== Примітки ==

Версія за 12:20, 18 червня 2018

Англієць Джордж Фокс відіграв велику роль у історії зародження і поширення квакерського руху

Ква́кери, Релігійна Спілка Друзів (англ. Quakers, від дієслова to quake «трястися», «тріпати»; офіційна назва — Релігійна Спілка Друзів (квакерів) англ. Religious Society of Friends) — протестантська конфесія у християнстві, відома своїми пацифістськими настановами і гуманістичним спрямуванням.

Історія

Квакерський рух виник у середовищі радикальних пуритан (дисидентів або нонкомформістів) у роки Англійської революції середині XVII століття.

Спочатку спілка квакерів була відома як Християнська Спілка Друзів Внутрішнього Світу. Назва «квакери» використовувалась спочатку супротивниками цієї течії як образливе прізвисько, та згодом вона стала самоназвою. Про походження назви є декілька версій. Найбільш ймовірна та, за якою засновник цієї течії — Джордж Фокс (George Fox) на засіданні суду закликав суддю «трепетати перед ім'ям Бога», за що той назвав Фокса квакером, тобто дослівно «трепетуном»[1]. Інша версія стверджує, що ранні квакери під час своїх мес здригались при сходженні на них Святого Духа[2]. Третя версія приписує раннім квакерам тверждення з приводу «духовного тріпотіння» від постійного відчуття присутності живого Бога[3].

Датою виникнення квакерства зазвичай вважають 1652 (іноді 1648, коли Дж. Фокс впреше виступив з проповіддю). Відомою квакерською мученицею була Мері Даєр, страчена 1 червня 1660.

Квакери відомі тим, що вони не приймають насилля в будь-якій формі, а також широкою соціальною діяльністю, спрямованою на утвердження в суспільстві ідеалів гуманізму та пацифізму.

Число послідовників квакерства у світі на сьогодні становить близько 360 000 осіб.[4] Найбільша за чисельністю громада квакерів зосереджена у Північній Америці (переважно у США), також у АфриціКенії) та ЄвропіВеликій Британії).

Примітки

  1. Покровский А. И. Квакеры // Христианство. Словарь в 3тт. Т.1. — М.: БРЭ, 1993, стор. 720 (рос.)
  2. Александр Горбенко Краткая история квакеров (рос.)
  3. Пучков П. И. Квакеры // Народы и религии мира. Энциклопедия. — М.: БРЭ, 1999. стор. 749 (рос.)
  4. http://fwccworld.org/find_friends/map.shtml - FWCC's map of quaker meetings and churches; http://www.quakerinfo.org/resources/worldstats.html

Посилання