Герб Швеції: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
м робот додав: ca:Escut de Suècia
Рядок 11: Рядок 11:
[[be-x-old:Герб Швэцыі]]
[[be-x-old:Герб Швэцыі]]
[[bs:Grb Švedske]]
[[bs:Grb Švedske]]
[[ca:Escut de Suècia]]
[[cs:Státní znak Švédska]]
[[cs:Státní znak Švédska]]
[[de:Wappen Schwedens]]
[[de:Wappen Schwedens]]

Версія за 16:06, 26 лютого 2009

Великий герб Швеції

Герб Швеції — Як визначено в Акті Швеції про національні герби 1982 року, Швеція має два національні герби - Великий і Малий.

Малий Герб, який використовують частіше, є синім щитом з трьома золотими коронами, дві вгорі, одна внизу. Зверху щит увінчує корона, іноді щит облямовує золотий ланцюг Ордена Серафима (Орден Серафима, заснований у 1748 році, є найпочеснішою нагородою у Швеції). Зображення трьох корон використовувалося як емблема Швеції приблизно з 1336 року, коли три корони були вже відомі як символ "Трьох мудрих королів". Згідно з іншою теорією, король Маґнус Ерікссон (1319- 1364) затвердив емблему трьох корон як символ свого титулу - "Король Швеції, Норвегії та Сканії".

Великий Герб - це герб монарха, який використовують в особливих випадках уряд і ріксдаг. Герб бере початок від 1440-х років, коли служив печаткою короля Карла Кнутссона Бонде і відколи почав використовуватися. Щит на цьому гербі поділений на чотири частини, на ньому зображені три корони і "лев Фолькунґів" (тобто герб королівської династії, яка правила у Швеції від 1250-го по 1364 рік). У центрі міститься герб нинішньої королівської династії. На початку 19 ст. цей герб ухвалив щойно обраний наступником шведського трону французький маршал Жан-Батист Бернадот, який почав правити як король Карл XIV Юган. Герб складається з "мантії Васи", уособлення королівської династії Вас (1523 - 1654), мосту, що символізує князівство Понте-Корво в Італії (дароване Бернадотові імператором Наполеоном 1806 року), Наполеонового орла та семи зірок.