Мехмед III: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Мітки: Редагування з мобільного пристрою Редагування через мобільну версію
Немає опису редагування
Мітки: Редагування з мобільного пристрою Редагування через мобільну версію
Рядок 1: Рядок 1:
{{Otheruses|Мехмед}}
{{Otheruses|Мехмед}}
{{особа}}
{{особа}}
'''Мехмед III''' (Мегмед ІІІ; {{lang-ota|محمد ثالث - Mehmed-i slis}}; {{lang-tr|nc Mehmet}}; [[26 травня]] [[1568]] — [[22 грудня]] [[1603]])  — 13-й османський [[султан]], син [[Мурад III|Мурада III]] і [[Сафіє Султан]] Під час правління Мехмеда III починається занепад [[Османська імперія|Османської імперії]].
'''Мехмед III''' (Мегмед ІІІ; {{lang-ota|محمد ثالث - Mehmed-i slis}}; {{lang-tr|nc Mehmet}}; [[26 травня]] [[1566]] — [[22 грудня]] [[1603]])  — 13-й османський [[султан]], син [[Мурад III|Мурада III]] і [[Сафіє Султан]] Під час правління Мехмеда III починається занепад [[Османська імперія|Османської імперії]].


<span> </span>
<span> </span>

Версія за 08:10, 17 серпня 2018

Мехмед III
осман. محمد ثالث
тур. Üçüncü Mehmet
Народився 26 травня 1566
Маніса, Туреччина
Помер 22 грудня 1603(1603-12-22)[1][2] (37 років)
Константинополь
Поховання Tomb of Mehmed IIId
Країна Османська імперія
Діяльність правитель
Знання мов османська[3]
Посада султан Османської імперії[d]
Конфесія іслам
Рід Османи
Батько Мурад III
Мати Сафіє Султан
Брати, сестри Айше Султан, Фахріє Султан, Фатьма султан, Hümaşah Sultand і Mihrimah Sultand
Діти Ахмед I, Мустафа I, Яхія Олександр, Шехзаде Махмуд, Ділруба Султан, Hatice Sultand, Шехзаде Селім, Ayşe Sultand і Beyhan Sultand
Автограф

Мехмед III (Мегмед ІІІ; осман. محمد ثالث - Mehmed-i slis‎; тур. nc Mehmet; 26 травня 1566 — 22 грудня 1603)  — 13-й османський султан, син Мурада III і Сафіє Султан Під час правління Мехмеда III починається занепад Османської імперії.

Біографія

Мехмед III народився в травні 1566 в Стамбулі в сім'ї майбутнього османського султана Мурада III і його наложниці Сафіє-султан.

Вступив на престол у 1595 і відразу ж стратив 19 своїх братів за законом Фатіха, побоюючись змови з їхнього боку. Той же страх став причиною введення Мехмедом згубного звичаю не давати царевичам брати участь в управлінні державою за життя батька (як це робилося до тих пір), а тримати їх під замком у Топкапи, в павільйоні «Кафес» («клітка»).

На початку правління Мехмеда III в Константинополі був затриманий, а потім і безслідно пропав, російський посол Данило Ісленьев. Саме правління султана Мехмеда відзначено повстанням Джелалі в Анатолії, причиною якого стало в основному тяжке становище населення через політику Високої Порти.

У 1593 році починається Тринадцятирічна війна в Угорщині, приводом до якої послужив розгром австрійським військом турецького загону під фортецею Сисак. Успіхи австрійців на Дунаї, а заодно і вдалий виступ проти Османської імперії волоського князя Міхая Хороброго, викликали в Константинополі повстання народу і яничарів. За наполяганням великого візира Дамат Ібрагіма-паші і шейх-уль-ісламу Мехмед III у 1596 році рушив з військом до Угорщини, здобув перемогу в Керестецкой битві, але не зумів нею скористатися і повернувся в Константинополь до свого зніженого життя. У 1600 році після довгих і невдалих переговорів турки прорвали оборонну лінію Габсбургів, взявши стратегічно важливу фортецю Надьканіжа. Над Віднем знову нависла загроза облоги, і 1601 року Габсбурги спробували повернути Надьканижа, але безуспішно, проте австрійській армії вдалося взяти Секешфехервар, який турки повернули в 1602 році.

В азіатських областях, захоплених у персів, відбувалися національно-визвольні повстання, туди ж вторгалися і перси. Внутрішнє управління було засмучене, також як і управління військами. У роки правління Мехмеда III прискорюється занепад Османської імперії, і це виразилося в тому, що фактична влада в Османській державі опинилася в руках валіде-султан.

Помер 22 грудня 1603.

Сім'я

Діти

Сини:

Дочки:

  • дочка (пом. 1628)
  • дочка — була одружена з Тириакі Хасаном-пашою (пом. 1611).
  • дочка — з листопада 1604 року було одружена з Мірахуром Мустафою-пашею (пом. 1610)
  • дочка — з 10 лютого 1612 року було одружена з Махмудом-пашею (пом. 1643), сином Джігалазаде Юсуфа Синана-паші і його другої дружини — дочки Айше Хюмашах-султан.
  • дочка — Повнорідна сестра султана Мустафи I. З 1604 роки була одружена за Кара Давут-пашею (пом. 8 січня 1623), який прославився вбивством онука Мехмеда III — султана Османа II. У шлюбі народився син, якого, за деякими даними, планували зробити султаном, змістивши душевнохворого Мустафу I.
  • дочка — була одружена з Алі-пашею (пом. 1617).

Характер

Мехмед III був розпусний і кровожерливий (особливо жорстоко переслідував християн) проте любив літературу і поезію, якими займався і сам.

Література

Попередник:
Султан Османської імперії
15951603
Наступник:
Мурад III Ахмед I
  1. а б https://pantheon.world/profile/person/Mehmed_III
  2. а б Gran Enciclopèdia CatalanaGrup Enciclopèdia, 1968.
  3. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.