Паризький договір: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Створена сторінка: Низка угод, підписаних в різний час в Парижі, отримали назву Паризьких договорів {{Disambig}} * …
 
Немає опису редагування
Рядок 10: Рядок 10:
* [[Паризький мирний договір (1856)]] — від 18 березня між Росією, Францією, Великобританією, Туреччиною, Сардінією, Австрією і Пруссією, що завершив [[Кримська війна|Кримську війну]] 1853—1856 рр.
* [[Паризький мирний договір (1856)]] — від 18 березня між Росією, Францією, Великобританією, Туреччиною, Сардінією, Австрією і Пруссією, що завершив [[Кримська війна|Кримську війну]] 1853—1856 рр.
* [[Версальський мирний договір 1919]] — від 28 червня завершив [[Перша світова війна|Першу світову війну]].
* [[Версальський мирний договір 1919]] — від 28 червня завершив [[Перша світова війна|Першу світову війну]].

[[Категорія:Історія Франції]]

[[bg:Парижки мирен договор]]
[[ca:Tractat de París]]
[[cs:Pařížské dohody, konference a smlouvy]]
[[cy:Cytundeb Paris]]
[[en:Treaty of Paris]]
[[es:Tratado de París]]
[[eu:Parisko Ituna]]
[[fi:Pariisin rauha]]
[[fr:Traité de Paris]]
[[gl:Tratado de París]]
[[he:חוזה פריז]]
[[hu:Párizsi béke]]
[[id:Perjanjian Paris]]
[[it:Trattato di Parigi]]
[[ja:パリ条約]]
[[ka:პარიზის ზავი]]
[[ko:파리 조약]]
[[nl:Verdrag van Parijs]]
[[no:Paris-traktaten]]
[[pl:Traktat paryski#Traktat paryski (1856)]]
[[pt:Tratado de Paris]]
[[ro:Tratatul de la Paris (dezambiguizare)]]
[[ru:Парижский мир]]
[[sl:Pariška mirovna pogodba]]
[[sv:Parisfreden]]
[[tl:Kasunduan sa Paris]]
[[tr:Paris Antlaşması]]
[[zh:巴黎条约]]

Версія за 12:54, 12 березня 2009

Низка угод, підписаних в різний час в Парижі, отримали назву Паризьких договорів

  • Паризький договір (1259) — між англійським і французьким королями про відмову першого від домагань на Нормандію, Мен і інші французькі території, втрачені Англією при Іоанні Безземельному, але збереженні Гієні. Договір став однією з причин Сторічної війни 1337—1453.
  • Паризький мирний договір (1763) — між Великобританією і Португалією, з одного боку, і Францією і Іспанією з іншого, завершив (разом з Губертусбурзьким миром) участь цих країн в Семирічній війні 1756—63.
  • Паризький договір (1783) — низка підписаних в Парижі і Версалі, за посередництва французького короля, договорів, що завершили Американську війну за незалежність.
  • Паризький мирний договір (1801) — від 8 жовтня між Росією і Францією після виходу Росії з 2-ої антинаполеонівської коаліції. Відновив торгівлю на колишніх договорах.
  • Паризький мирний договір (1806) — від 20 липня між Росією і Францією, що завершив російсько-австро-французьку війну 1805 року. Передбачав виведення російських військ з Далмації і французьких військ з Чорногорії, гарантував територіальну цілістність Туреччині. Не був ратифікований через 4-ту антинаполеонівську коаліцію.
  • Паризький мирний договір (1814) — від 30 травня між Францією і 6-ою антинаполеонівською коаліцією (Росія, Великобританія, Австрія і Пруссія; пізніше приєдналися Іспанія, Швеція і Португалія). Відновлював незалежність Голландії, Швейцарії, німецьких князівств і італійських держав; визначав кордони Франції за станом на 1 січня 1792 року.
  • Паризький мирний договір (1815) — від 20 листопада по закінченню війни між Францією і 7-ою антинаполеонівською коаліцією (Росія, Великобританія, Австрія, Пруссія). Кордони Франції поверталися до стану на 1790 рік; на неї накладалася контрибуція в 700 млн. франків. Окупація північного сходу Франції визначалася в 3-5 років.
  • Паризький мирний договір (1856) — від 18 березня між Росією, Францією, Великобританією, Туреччиною, Сардінією, Австрією і Пруссією, що завершив Кримську війну 1853—1856 рр.
  • Версальський мирний договір 1919 — від 28 червня завершив Першу світову війну.