Вільний Ідель-Урал: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 47: Рядок 47:
===Національна політика===
===Національна політика===


Рух бореться за реалізацію права народів Ідель-Уралу на повний цикл шкільної та університетської освіти державними мовами Республік Ідель-Уралу. Державні мови є обов'язковими для вивчення у навчальних закладах всіх форм власності: з першого та до останнього класу. У представницьких органах влади слід запровадити квотний принцип формування, згідно якого більшість мандатів завжди гарантовано залишатиметься за представниками корінних народів.
Рух бореться за реалізацію права народів Ідель-Уралу на повний цикл шкільної та університетської освіти державними мовами Республік Ідель-Уралу. Державні мови є обов'язковими для вивчення у навчальних закладах всіх форм власності: з першого та до останнього класу.<ref>{{Cite news|url=https://hromadske.radio/podcasts/kyiv-donbas/rossyya-unychtozhaet-yazyky-korennyh-narodov-aktyvyst|title=Россия уничтожает языки коренных народов, - активист {{!}} Громадське радіо|language=uk-UA|work=Громадське радіо|accessdate=2018-10-14}}</ref> У представницьких органах влади слід запровадити квотний принцип формування, згідно якого більшість мандатів завжди гарантовано залишатиметься за представниками корінних народів.


На території Республік Ідель-Уралу слід забезпечити культурну автономію корінним народам, створити умови для реалізації їх культурних та соціальних прав, - насамперед права на освіту рідною мовою, права створювати власні товариства та ЗМІ.
На території Республік Ідель-Уралу слід забезпечити культурну автономію корінним народам, створити умови для реалізації їх культурних та соціальних прав, - насамперед права на освіту рідною мовою, права створювати власні товариства та ЗМІ.
Рядок 80: Рядок 80:


=== Підтримка політв'язнів ===
=== Підтримка політв'язнів ===
16 травня 2018 р. «Вільний Ідель-Урал» пікетував Посольство Російської Федерації в Україні. Учасники акції озвучили дві вимоги: припинити переслідування активістів національних рухів та звільнити з тюрми татарського в’язня Даніса Сафаргалі – засновника Асоціації корінних народів РФ, відомого правозахисника, який був засуджений до 3 років позбавлення волі. Російський суд інкримінував Сафаргалі вчинення злочинів за частиною 2 статті 115 («Умисне нанесення легкої шкоди здоров´ю з хуліганських мотивів») та частиною 2 статті 213 («Хуліганство групою осіб за попередньою змовою») КК РФ. 27 жовтня 2016 року щодо нього порушено ще одну карну справу за частиною 1 статті 282 КК РФ («Розпалювання ненависті та ворожнечі з використанням мережі «Інтернет») за критичні публікації про російську владу.<ref>{{Cite web|url=https://www.rferl.org/a/russia-tatarstan-ngo-memorial-declares-activist-political-prisoner/28703203.html|title=Memorial Recognizes Tatar Activist On Trial As Political Prisoner|website=RadioFreeEurope/RadioLiberty|language=en|accessdate=2018-10-14}}</ref> Приводом для арешту правозахисника стала бійка, під час якої Даніс намагався захистити від нападників свою вагітну дружину.
16 травня 2018 р. «Вільний Ідель-Урал» пікетував Посольство Російської Федерації в Україні. Учасники акції озвучили дві вимоги: припинити переслідування активістів національних рухів та звільнити з тюрми татарського в’язня Даніса Сафаргалі – засновника Асоціації корінних народів РФ, відомого правозахисника, який був засуджений до 3 років позбавлення волі.<ref>{{Cite web|url=https://memohrc.org/ru/news/memorial-priznal-politzaklyuchennym-aktivista-tatarskogo-nacionalnogo-dvizheniya-danisa|title=«Мемориал» признал политзаключенным активиста татарского национального движения Даниса Сафаргали {{!}} Правозащитный центр «Мемориал»|website=memohrc.org|accessdate=2018-10-14}}</ref> Російський суд інкримінував Сафаргалі вчинення злочинів за частиною 2 статті 115 («Умисне нанесення легкої шкоди здоров´ю з хуліганських мотивів») та частиною 2 статті 213 («Хуліганство групою осіб за попередньою змовою») КК РФ. 27 жовтня 2016 року щодо нього порушено ще одну карну справу за частиною 1 статті 282 КК РФ («Розпалювання ненависті та ворожнечі з використанням мережі «Інтернет») за критичні публікації про російську владу.<ref>{{Cite web|url=https://www.rferl.org/a/russia-tatarstan-ngo-memorial-declares-activist-political-prisoner/28703203.html|title=Memorial Recognizes Tatar Activist On Trial As Political Prisoner|website=RadioFreeEurope/RadioLiberty|language=en|accessdate=2018-10-14}}</ref> Приводом для арешту правозахисника стала бійка, під час якої Даніс намагався захистити від нападників свою вагітну дружину.


<gallery widths="300" heights="280">
<gallery widths="300" heights="280">
Рядок 93: Рядок 93:
"Вільний Ідель-Урал" здійснює моніторинг ситуації із дотримання прав людини в Ерзяно-Мокшанії, Чувашії, Марій Ел, Татарстану, Удмуртії і Башкортостані. Про всі факти порушень, як і про мету та завдання Руху, активісти намагаються поінформувати міжнародну спільноту. У країнах розселення діаспор народів Ідель-Уралу проводяться різного роду просвітницькі акції, що мають на меті привернути увагу іноземців до проблем визвольного руху.
"Вільний Ідель-Урал" здійснює моніторинг ситуації із дотримання прав людини в Ерзяно-Мокшанії, Чувашії, Марій Ел, Татарстану, Удмуртії і Башкортостані. Про всі факти порушень, як і про мету та завдання Руху, активісти намагаються поінформувати міжнародну спільноту. У країнах розселення діаспор народів Ідель-Уралу проводяться різного роду просвітницькі акції, що мають на меті привернути увагу іноземців до проблем визвольного руху.


Наприклад, 26 травня 2018 р. громадський рух "Вільний Ідель-Урал" провів акцію біля стадіону "[[Національний спортивний комплекс «Олімпійський»|Олімпійський]]", на якому проходив фінальний матч Ліги чемпіонів між англійським "[[Ліверпуль (футбольний клуб)|Ліверпулем]]" та іспанським "[[Реал Мадрид|Реалом]]". Активісти "Вільного Ідель-Уралу" розгорнули на вході до стадіону банер "Kremlim kills native nations!" ([[Англійська мова|англ]]. "Кремль знищує корінні народи!") та поширювали серед уболівальників буклети англійською та українською мовами про політичну ситуацію в Республіках Ідель-Уралу. Волонтери спілкувались із іноземцями про репресії у республіках Поволжя, про відсутність справедливого судочинства та свавілля силових структур, про заборону обов'язкового вивчення національних мов у школах, про необхідність міжнародного тиску на Кремль тощо.<ref>{{Cite web|url=https://siver.com.ua/news/britancjam_ta_ispancjam_rozpovili_pro_politichnu_situaciju_v_idel_urali/2018-06-01-22296|title=Британцям та іспанцям розповіли про політичну ситуацію в Ідель-Уралі - Всеукраїнський незалежний медійний простір "Сіверщина"|website=siver.com.ua|accessdate=2018-08-17}}</ref>
Наприклад, 26 травня 2018 р. громадський рух "Вільний Ідель-Урал" провів акцію біля стадіону "[[Національний спортивний комплекс «Олімпійський»|Олімпійський]]", на якому проходив фінальний матч Ліги чемпіонів між англійським "[[Ліверпуль (футбольний клуб)|Ліверпулем]]" та іспанським "[[Реал Мадрид|Реалом]]". Активісти "Вільного Ідель-Уралу" розгорнули на вході до стадіону банер "Kremlim kills native nations!" ([[Англійська мова|англ]]. "Кремль знищує корінні народи!") та поширювали серед уболівальників буклети англійською та українською мовами про політичну ситуацію в Республіках Ідель-Уралу.<ref>{{Cite web|url=https://www.azatliq.org/a/29254900.html|title=Киевта "Кремль асаба халыкларны юк итә" дигән чара узды|website=Азатлык Радиосы|language=tt|accessdate=2018-10-14}}</ref> Волонтери спілкувались із іноземцями про репресії у республіках Поволжя, про відсутність справедливого судочинства та свавілля силових структур, про заборону обов'язкового вивчення національних мов у школах, про необхідність міжнародного тиску на Кремль тощо.<ref>{{Cite web|url=https://siver.com.ua/news/britancjam_ta_ispancjam_rozpovili_pro_politichnu_situaciju_v_idel_urali/2018-06-01-22296|title=Британцям та іспанцям розповіли про політичну ситуацію в Ідель-Уралі - Всеукраїнський незалежний медійний простір "Сіверщина"|website=siver.com.ua|accessdate=2018-08-17}}</ref>


==Критика Руху==
==Критика Руху==

Версія за 21:04, 14 жовтня 2018

Свободный Идель-Урал
(Free Idel-Ural)
Девіз Наш общий дом – Идель-Урал!
Идел-Урал – безнең уртак йортыбыз!
Минек кудомок – Идель-Урал!
Минь марстонь кудоньке – Идель-Уралсь!
Дата заснування 2018
Тип Громадський рух
Голова Рафіс Кашапов, Сиресь Боляєнь
Офіційний сайт facebook.com/Free.IdelUral/

Вільний Ідель-Урал (рос. Свободный Идель-Урал, татар. Азат Идел-Урал, ерз. Олячив Рав-Уралонь) — громадський рух народів Поволжя, що має на меті здобуття незалежності республіками Мордовія, Чувашія, Марій Ел, Татарстан, Удмуртія, Башкортостан та створення інтеграційного об'єднання цих шести республік зі спільним кордоном, економічним простором та колективною системою безпеки.

Історія

26 грудня 2017 року з російської колонії вийшов на волю один з лідерів татарського національного руху Рафіс Кашапов, заарештований 28 грудня 2014 року і засуджений у вересні 2015 року до 3 років колонії за критику анексії Криму.[1][2][3] На початку лютого 2018 р. він виїхав до України, де невдовзі зустрів однодумця: уродженця Мордовії ерзянина Сиреся Боляєня, військового на пенсії.[4]

21 березня Рафіс Кашапов, Сиресь Боляєнь та невелика група їхніх однодумців провели у Києві прес-конференцію, на якій заявили про створення громадського руху "Вільний Ідель-Урал".[5]

Перші 5 місяців своєї діяльності організація не виступала з відверто сепаратиських позицій, а декларувала свою боротьбу за відновлення республіками Поволжя реального суверенітету. Однак, після ухвалення Державною думою закону про порядок вивчення рідних мов у загальноосвітніх навчальних закладах, згідно якого державні мови республік вилучили з обов'язкової частини навчальних програм, "Вільний Ідель-Урал" змінив мету своєї діяльності.[6]

25 липня 2018 р. "Вільний Ідель-Урал" заявив, що прагне до побудови у майбутньому незалежних національних демократичних держав: Ерзяно-Мокшанії, Чувашії, Марій Ел, Татарстану, Удмуртії і Башкортостану. При цьому Рух наголосив, що дотримується ненасильницьких методів спротиву. Вже за кілька днів російські ЗМІ повідомили, що проти співзасновника Руху Рафіса Кашапова порушено нову кримінальну справу за публікацію в інтернеті матеріалів, що розпалюють ворожнечу за ознаками раси, національності, мови, приналежності до релігії.[7][8][9]

Ідеологія

"Вільний Ідель-Урал" позиціонує себе як масовий громадсько-політичний рух, заснований на засадах демократизму і гуманізму. Мета — побудова у майбутньому незалежних національних демократичних держав: Ерзяно-Мокшанії, Чувашії, Марій Ел, Татарстану, Удмуртії і Башкортостану. Головними цілями організації є боротьба за реалізацію соціальних, культурних і релігійних прав народів ерзя, мокша, чувашів, марі, татар, удмуртів та башкир.[10]

Статус Республік Ідель-Уралу

Засновники руху "Вільний Ідель-Урал" зліва направо: Сиресь Боляєнь (ерзя), Ростислав Мартинюк (українець, член київського товариства "Ерзянь Вал"), Рафіс Кашапов (татарин), Ільмір Імаєв (татарин). Київ, 21 березня 2018 р.

Організація ставить перед собою за мету побудову незалежних національних демократичних держав: Ерзяно-Мокшанії, Чувашії, Марій Ел, Татарстану, Удмуртії і Башкортостану. "Вільний Ідель-Урал" заявляє, що прагне згуртувати ці національні республіки в єдине інтеграційне об'єднання (на зразок Європейського Союзу). Рух декларує, що кожна республіка самостійно реалізовуватиме свою внутрішню і зовнішню політику, але всі разом забезпечуватимуть себе колективною безпекою, спільно охоронятимуть зовнішній кордон, матимуть єдиний митний простір та грошову одиницю тощо.[11]

Водночас "Вільний Ідель-Урал" презентував програму, де окреслив власні цілі і завдання до моменту набуття Республіками Ідель-Уралу державної самостійності. Зокрема, на етапі перебування 6 репсублік у складі РФ, Рух виступає за побудову відносин між республіками і федеральним центром на договірних засадах. Республіки Ідель-Уралу повинні володіти правом вето щодо розгляду тих питань, які торкаються їхніх інтересів, а також самостійно вступати у зносини з іншими державами та міжнародними організаціями. У конституціях Республік Ідеь-Уралу слід визначити статус громадянина та ухвалити закони про громадянство.[12]

"Вільний Ідель-Урал" закликає уряди та громадян республік Поволжя відмовитись від ідеї перегляду кордонів між республіками.[13] Одним з проектів руху стала розробка політичної карти Ідель-Уралу, що була презентована у Львові 23 вересня 2018 року в рамках "Форуму видавців". Один із співзасновників "Вільного Ідель-Уралу" Боляєнь Сиресь зазначив, що хоча етнічні землі башкир, татар, чувашів, марі, ерзі та мокші поширюються далеко за межі сучасних республік - перегляд кордонів, особливо кордонів між республіками, матиме катастрофічні наслідки для національних рухів Ідель-Уралу. На думку Боляєня Сиреся сам факт наявності республік, з визнаними адміністративними кордонами - це великий здобуток національних рухів, що слугуватиме відправною точкою в процесі здобуття незалежності від РФ. [14]

Військо та служба в армії

Файл:Політична карта Ідель-Уралу.jpg
Політична карта Ідель-Уралу. 2018 р.

На території Республік Ідель-Уралу необхідно створити спеціальні територіальні військові формування, у яких проходитимуть обов'язкову військову службу громадяни Республік Ідель-Уралу, незалежно від їх національності. Військову або поліцейську службу, терміном один рік, повинен відбути кожен громадянин віком від 18 до 30 років. Кожен громадянин, який пройшов таку службу, набуває право володіти та носити зброю. Продаж зброї дозволений лише громадянам віком від 21 року і лише у державних магазинах.

Рух виступає проти несення обов'язкової військової служби громадянами Республік Ідель-Уралу за межами цих республік.

"Вільний Ідель-Урал" добивається проголошення Республік Ідель-Уралу зоною вільною від ядерної зброї. Рух виступає за виведення з території Республік Ідель-Уралу зброї масового ураження і скорочення кількості звичайного озброєння.

Національна політика

Рух бореться за реалізацію права народів Ідель-Уралу на повний цикл шкільної та університетської освіти державними мовами Республік Ідель-Уралу. Державні мови є обов'язковими для вивчення у навчальних закладах всіх форм власності: з першого та до останнього класу.[15] У представницьких органах влади слід запровадити квотний принцип формування, згідно якого більшість мандатів завжди гарантовано залишатиметься за представниками корінних народів.

На території Республік Ідель-Уралу слід забезпечити культурну автономію корінним народам, створити умови для реалізації їх культурних та соціальних прав, - насамперед права на освіту рідною мовою, права створювати власні товариства та ЗМІ.

У діловодстві та державному управлінні слід використовувати державні мови, а у зносинах між суб'єктами РФ - російську мову. У сфері соціального обслуговування слід забезпечити використання державних мов Республік Ідель-Уралу.

Населеним пунктам та об'єктам топоніміки слід повернути їх автентичні назви, що були замінені чи спотворені в результаті колоніальної політики.

Діяльність

Основними напрямками роботи "Вільного Ідель-Уралу" є просвітницька та правозахисна діяльність. Активісти проводять мітинги та пікети під дипломатичними представництвами Російської Федерації в європейських державах з метою привернення уваги до проблем корінних народів Поволжя. Рух фінансово підтримує родини політичних в'язнів, які відбувають покарання в Росії, а також доносить інформацію до світової громадськості про становище ерзянського, мокшанського, чуваського, марійського, татарського, удмуртського та башкирського народів в Ідель-Уралі.

"Вільний Ідель-Урал" здійснює радіомовлення ерзянською мовою в інтернеті: кілька разів на місяць виходять огляди новин світової політики, економіки, спорту та культури. Також щомісяця у мережі з'являється програма “Торпингень блокнот” (ерз. "Військовий нотатник"), у якій висвітлюються події військових конфліктів, обговорюється новинки військово-промислового комплексу та розповідається про військову історію народу ерзя.[16]

Захист мов

Першими масовими акціями руху стали публічні заходи на підтримку ерзянської, мокшанської, чуваської, марійської, татарської, удмуртської та башкирської мов. У квітні 2018 р., з ініціативи руху, стартувала міжнародна адвокаційна кампанія "Захистимо мови Ідель-Уралу!" під час якої активісти в Ідель-Уралі та за його межами, фотографувались у публічних місцях із плакатами на підтримку рідної мови. Фото поширювались у соціальних мережах із закликом проявляти мовну стійкість і чинити опір русифікації.[17]

Завершенням кампанії стало проведення 28 квітня 2018 р. одночасних пікетів дипломатичних представництв Російської Федерації у різних державах світу. Акції відбулись під гаслом «Захистимо мови Ідель-Уралу!», і мали на меті привернути увагу світової громадськості до проблеми політики русифікації, яку проводить Москва над народами Ідель-Уралу: ерзя, мокша, марі, чувашами, удмуртами, татарами і башкирами.

Організатори акції пояснили пікети дипломатичних представництв РФ наступним чином.[18]

Татари – друга за чисельністю нація в Російській Федерації. Ми міцно тримаємось власних традицій, релігії та мови. Ми хочемо залишатися собою, бути татарами. Однак наші прагнення не поділяє Москва, що намагається перетворити всі нації РФ на росіян та стерти нашу ідентичність. Свіжий приклад – агресивне витіснення національних мов зі шкільної освіти. Наші школи у примусовому порядку переводять на російську мову викладання, а неросійським сім’ям глузливо пропонують писати заяви з проханням дозволити вивчати рідну мову на своїй рідній землі. Громадських активістів, які намагаються протистояти русифікації освіти, жорстко пресує поліція та ФСБ. Якщо багатомільйонна татарська нація переживає такі важкі часи – уявіть реальне становище інших народів Ідель-Уралу, наприклад удмуртів.

— пояснив співзасновник руху «Вільний Ідель-Урал», колишній політв’язень з Татарстану Рафіс Кашапов.

Москва поводиться з народами Ідель-Уралу так само, як адміністрація ГУЛАГу з в’язнями. Нас переслідують і тероризують, контролюють кожен прояв громадської активності, водночас для цивілізованого світу Кремль постійно повторює, що «їм все можна». Мовляв, їм ніхто не забороняє говорити рідною мовою чи співати своїх пісень – головне, щоб робили це тихо і прав не качали. Навіть існують спеціально надресировані художні колективи. Ці колективи показують пресі у назначені владою дати. Однак ніхто не показує ерзянських бізнесменів, зірок шоу-бізнесу чи впливових політиків – бо їх немає. Росія не може запропонувати нашим народам розвитку. Нам пропонують тільки клітку.

— розповів співзасновник руху «Вільний Ідель-Урал», ерзянський поет Сиресь Боляєнь.

Активісти Руху з різних куточків світу активно коментують мовну політику РФ, зокрема обмеження вивчення державних мов у школах Республік Ідель-Уралу.[19][20] У серпні 2018 р. співзасновник "Вільного Ідель-Уралу" Сиресь Боляєнь провів у Києві прес-конференцію для українських журналістів, на якій розкритикував політику русифікації шкільної освіти в Поволжі. Активіст зазначив, що в сучасній Росії вивчення національної мови примусово зводиться до рівня показухи і літературщини, коли мову певного етносу використовують лише для демонстрації удаваного рівноправ’я націй. Він провів аналогію з українською "шароварщиною", яка заохочувалася, зокрема, в СРСР, і полягала у тому, що національним меншинам дозволяли співати і віршувати своєю мовою, але не дозволяли нею творити політику, тим більше політику, яка не корелюється з імперською. В Росії, як і в СРСР представників, інших етносів переконують у пріоритетності російської мови як передової, і водночас намагаються переконати у вторинності національних мов. Наприклад, для підтримки національної ерзянської мови місцеві громади поки що проводять певну роботу, але це робиться у багатьох випадках показово, на свято, раз на рік, і така ситуація складається і з багатьма іншими мовами корінних народів Російської Федерації.[21]

Підтримка політв'язнів

16 травня 2018 р. «Вільний Ідель-Урал» пікетував Посольство Російської Федерації в Україні. Учасники акції озвучили дві вимоги: припинити переслідування активістів національних рухів та звільнити з тюрми татарського в’язня Даніса Сафаргалі – засновника Асоціації корінних народів РФ, відомого правозахисника, який був засуджений до 3 років позбавлення волі.[22] Російський суд інкримінував Сафаргалі вчинення злочинів за частиною 2 статті 115 («Умисне нанесення легкої шкоди здоров´ю з хуліганських мотивів») та частиною 2 статті 213 («Хуліганство групою осіб за попередньою змовою») КК РФ. 27 жовтня 2016 року щодо нього порушено ще одну карну справу за частиною 1 статті 282 КК РФ («Розпалювання ненависті та ворожнечі з використанням мережі «Інтернет») за критичні публікації про російську владу.[23] Приводом для арешту правозахисника стала бійка, під час якої Даніс намагався захистити від нападників свою вагітну дружину.

Пікетувальники принесли банер з портретом політв´язня і гаслом «Free Danis Safargali! Beliefs are not a crime!» (англ. «Свободу Данісу Сафаргалі! Переконання - це не злочин!»). Активісти вигукували гасла "Даниска ирек!" (тат. "Свободу Данісу!") і "Свободу Сафаргалі!". Протягом акції співробітники посольства так і не вийшли до активістів.

Інформування міжнародної спільноти

"Вільний Ідель-Урал" здійснює моніторинг ситуації із дотримання прав людини в Ерзяно-Мокшанії, Чувашії, Марій Ел, Татарстану, Удмуртії і Башкортостані. Про всі факти порушень, як і про мету та завдання Руху, активісти намагаються поінформувати міжнародну спільноту. У країнах розселення діаспор народів Ідель-Уралу проводяться різного роду просвітницькі акції, що мають на меті привернути увагу іноземців до проблем визвольного руху.

Наприклад, 26 травня 2018 р. громадський рух "Вільний Ідель-Урал" провів акцію біля стадіону "Олімпійський", на якому проходив фінальний матч Ліги чемпіонів між англійським "Ліверпулем" та іспанським "Реалом". Активісти "Вільного Ідель-Уралу" розгорнули на вході до стадіону банер "Kremlim kills native nations!" (англ. "Кремль знищує корінні народи!") та поширювали серед уболівальників буклети англійською та українською мовами про політичну ситуацію в Республіках Ідель-Уралу.[24] Волонтери спілкувались із іноземцями про репресії у республіках Поволжя, про відсутність справедливого судочинства та свавілля силових структур, про заборону обов'язкового вивчення національних мов у школах, про необхідність міжнародного тиску на Кремль тощо.[25]

Критика Руху

Низка російських блогерів і журналістів звинуватили "Вільний Ідель-Урал" у співпраці із спецслужба США та України. Крім того від опонентів Руху часто лунають звинувачення на адресу радіо "Свобода", мовляв проект "Idel.Реалии" тісно пов'язаний із сепаратиською організацією "Вільний Ідель-Урал".[26][27] Гострій критиці прибічники Володимира Путіна піддають і лідерів Руху. Так Сиреся Боляєня звинувачують у найманстві та участі в російсько-українській війні на боці України. Боляєнь не заперечує того факту, що дійсно воював проти росіян на Донбасі, однак заявляє, що не є найманцем, а пішов служити в українську армію добровільно.[28]

Примітки

  1. Төркиядән кайтуга Кашаповны ФСБ кулга алган. Азатлык Радиосы (татар.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  2. "Дәүләт Рәфис Кашапов кебекләрдән курка". Азатлык Радиосы (татар.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  3. Рәфис Кашапов: "Бәләкәй төрмәдән зур төрмәгә чыктым". Азатлык Радиосы (татар.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  4. Ерзянські підпільники. У Києві активісти з Поволжя та Уралу започаткували рух за незалежність своїх республік. ТЕКСТИ (англ.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  5. ГР "Вільний Ідель-Урал" буде добиватися суверенітету кількох російських республік.
  6. мещеряков, вадим. "Свободный Идель-Урал" заявил о намерении "построить независимые национальные демократические государства". RFE/RL (рос.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  7. Представник «Ідель-Урал»: русифікаторський мовний закон в РФ — це агонія Імперії. 01.08.2018.
  8. Рәфис Кашапов эзләүгә игълан ителгән. Азатлык Радиосы (татар.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  9. В Челнах завели очередное уголовное дело на Рафиса Кашапова. chelny-biz.ru (рос.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  10. Проект программы общественного движения «Свободный Идель-Урал».
  11. "Азат Идел-Урал" хәрәкәте үз сәяси програмы турында фикер алышуга чакыра. Азатлык Радиосы (татар.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  12. Идель Урал (2 серпня 2018), Маємо право захищатися всіма доступними методами, процитовано 14 жовтня 2018
  13. Рәфис Кашапов: "Эшне дөнья кимәлендә алып бару кирәк". Азатлык Радиосы (татар.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  14. Львовта Идел-Уралның сәяси харитасын тәкъдим иттеләр. Азатлык Радиосы (татар.). Процитовано 30 вересня 2018.
  15. Россия уничтожает языки коренных народов, - активист | Громадське радіо. Громадське радіо (uk-UA) . Процитовано 14 жовтня 2018.
  16. Торпингень Блокнот #1 (англ.), процитовано 17 серпня 2018
  17. Русия халыклары хокукларын якларга чакырып өч илдә пикетлар узачак. Азатлык Радиосы (татар.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  18. Представники корінних народів Поволжя пікетували посольства РФ по всьому світу.
  19. "Азат Идел-Урал" хәрәкәте көнбатыш фильмнарын татарчага тәрҗемә итүне сорый. Азатлык Радиосы (татар.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  20. Рәфис Кашапов: "Әгәр телне сакламасак, безнең киләчәк юк". Азатлык Радиосы (татар.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  21. Сиресь Боляєнь: Чим далі від російської мови, тим більше миру (укр.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  22. «Мемориал» признал политзаключенным активиста татарского национального движения Даниса Сафаргали | Правозащитный центр «Мемориал». memohrc.org. Процитовано 14 жовтня 2018.
  23. Memorial Recognizes Tatar Activist On Trial As Political Prisoner. RadioFreeEurope/RadioLiberty (англ.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  24. Киевта "Кремль асаба халыкларны юк итә" дигән чара узды. Азатлык Радиосы (татар.). Процитовано 14 жовтня 2018.
  25. Британцям та іспанцям розповіли про політичну ситуацію в Ідель-Уралі - Всеукраїнський незалежний медійний простір "Сіверщина". siver.com.ua. Процитовано 17 серпня 2018.
  26. Методы гибридной войны: Украина - плацдарм войны с Россией. nk.org.ua (рос.). Процитовано 17 серпня 2018.
  27. Киев поддерживает национал-сепаратистов в Поволжье. ruskline.ru (рос.). Процитовано 17 серпня 2018.
  28. деркач, анвар. "Россия утратила свой шанс стать великой страной". RFE/RL (рос.). Процитовано 17 серпня 2018.