Бейт-Шеан: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м додано Категорія:Біблійні місця за допомогою HotCat
м додано Категорія:Міста Ханаану за допомогою HotCat
Рядок 86: Рядок 86:
[[Категорія:Населені пункти за алфавітом]]
[[Категорія:Населені пункти за алфавітом]]
[[Категорія:Біблійні місця]]
[[Категорія:Біблійні місця]]
[[Категорія:Міста Ханаану]]

Версія за 15:32, 25 листопада 2018

Бейт-Шеан
івр. בית שאן
Герб
герб
Вид з Бейт-Шеану в керунку ріки Йордан
Вид з Бейт-Шеану в керунку ріки Йордан
Вид з Бейт-Шеану в керунку ріки Йордан
Основні дані
32°30′00″ пн. ш. 35°30′00″ сх. д. / 32.50000° пн. ш. 35.50000° сх. д. / 32.50000; 35.50000
Країна Ізраїль
Регіон Північний округ
Засновано 4000 до н. е.[1]
Площа 7,33 км²
Населення 16,2 тис.чол. (2005)
Висота НРМ −125 м
Міста-побратими Клівленд, Тараскон
GeoNames 295435
Поштові індекси 19150
Міська влада
Вебсайт bet-shean.org.il
Мапа
Мапа


CMNS: Бейт-Шеан у Вікісховищі

Бейт-Шеан, Бет-Шеан, Скифополіс, Скитополіс, Бісан (івр. בית שאן‎ — Бефсан, Вефсан; грец. Σκυθόπολις — Скифополіс, араб. 'بيسان‎ — Бісан араб. بيت‎ або араб. شان‎ — «дім спокою») — місто в Північному окрузі сучасного Ізраїлю. Місто розташоване в Йорданській долині приблизно в 25 км на південь від озера Кінерет. Населення — 17 332 осіб (2016 р.)[2].

Спочатку це поселення було заселене народами моря.

Бейт-Шеан згадується в Біблії — на стінах Бейт-Шеану філістимляни повісили тіло юдейського царя Саула. Єгипет втратив владу над цим регіоном після пожежі, що сталася близько 1150 до н. е..

Стародавня назва цього міста (грец. Σκυθόπολις) — Скитополіс (Скифополь)[3], оскільки тут існувало поселення скіфів, які в 7 столітті до н. е. спустошили Палестину. Частина тут осіла, про що згадував Геродот[4] (Пліній Старший в I ст. згадуючи це поселення як Ніса-Сктфополь вважав скифів супутниками Діоніса[5], а це поселення міфічним місцем народження бога Діоніса). Скитополіс — одне з міст Десятимістя (десять елліністичних міст, об'єднаних римським полководцем Помпеєм в окрему адміністративну одиницю).

Скифополь займав центральне положення в мережі римських доріг, що вели від Скифополя в Аравію через Пеллу й Герасу, в Дамаск та в порт Птолемаїда (Ако).

Це місто було повністю зруйноване під час ассирійського завоювання Північно-Ізраїльського царства Тіглатпаласаром III близько 732 року до н. е..

У 359 році н. е. в місті відбувся Скифопольський процес[ru] над обвинуваченими в злочинах проти імператора Констанція II.

У ранньовізантийський період в місті проживали 4 етноконфесійні групи: християни, язичники, євреї, самаритяни.

У VI ст. в цьому місті мешкав Кирило Скифопольський[ru] — один з найважливіших письменників чернечої традиції Палестини.

Значення міста зросло на початку V століття, коли римська провінція Палестина була розділена на три окремі провінції, і Скифополь став столицею Палестини II (до 409 р.). Місто вже згадується як метрополія в кодексі Феодосія. Провінція охоплювала території Галілеї і північній Самарії навколо Тиверіадського озера, включаючи Зайордання (Трансіорданія).

Справжньою катастрофою для Скифополя стало один із землетрусів VIII століття, що зруйнував місто. Саме тоді впали значні ділянки колонад, розкопані археологами. Що можна побачити сьогодні, відвідавши територію заповідника.

Галерея

Примітки

Посилання