Приватна синагога ім. А. Зеленського: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Мітка: редагування коду 2017
Мітка: редагування коду 2017
Рядок 10: Рядок 10:


== Архітектура ==
== Архітектура ==
Архітектура будівлі має вигляд типової культової споруди юдейського віросповідання Середина XIX ст. характерна застосуванням еклектичної архітектури з використанням в зовнішньому оформленні будівель елементів різних історичних стилів. У декорі синагоги Зеленського переважають елементи і форми мавританського стилю. Тут і арочні вікна, обрамлені [[лиштва]]ми з розвиненими підвіконними карнизами, і [[Пілястра|пілястри]] в площині стін в простінках і на кутах, завершення стилізованим [[Антаблемент|антаблементом]]. Входи з трьох сторін будівлі зроблені у вигляді порталів, карниз невеликого виносу спирається на стіни, завершення ліпним орнаментальним фризом.
Архітектура будівлі має вигляд типової культової споруди юдейського віросповідання Середина XIX ст. характерна застосуванням еклектичної архітектури з використанням в зовнішньому оформленні будівель елементів різних історичних стилів. У декорі синагоги Зеленського переважають елементи і форми мавританського стилю. Тут і арочні вікна, обрамлені [[Наличник|лиштвами]] з розвиненими підвіконними карнизами, і [[Пілястра|пілястри]] в площині стін в простінках і на кутах, завершення стилізованим [[Антаблемент|антаблементом]]. Входи з трьох сторін будівлі зроблені у вигляді порталів, карниз невеликого виносу спирається на стіни, завершення ліпним орнаментальним фризом.


== Див. також ==
== Див. також ==

Версія за 09:30, 26 січня 2019

Приватна синагога імені Авраама Мойсейовича Зеленського — була побудована в Полтаві 1879 року на вулиці Мало-Петровській (сучасна Небесної Сотні), 13. Її зведення було присвячено пам'яті купця 1-ї гільдії, єдиного єврея, що був міським головою Полтави, Авраама Зеленського.

Історія

Місцем для будівництва нової синагоги було обрано двір колишнього готелю «Континенталь». Автор проекту наразі не відомий. Будівля синагоги була одноповерховою цегляною спорудою розміром 14х24 метри. Окрім молитовного залу, синагога мала й інші приміщення для виконання обрядів.

У 1930-х роках, після закриття й націоналізації синагоги, в будівлі було створено кооперативне студентське кафе, в якому харчувались студенти чотирьох полтавських вишів: будівельного, педагогічного, сільськогосподарського та медичного. У молитовному залі, на місці біми, був облаштований буфет.

У повоєнні роки в будівлі функціонувала спортивна зала. З боку вулиці Леніна синагогу прикривав одноповерховий пасаж, комплекс дореволюційних і довоєнних магазинів. Від 1945 року в будівлі колишньої синагоги розміщувалось відділення проектного інституту та пошивне ательє військторгу. 1970 року будівлі пасажу й синагоги було знесено, а на їх місці побудовано Будинок побуту, зданий в експлуатацію 1972 року.

Архітектура

Архітектура будівлі має вигляд типової культової споруди юдейського віросповідання Середина XIX ст. характерна застосуванням еклектичної архітектури з використанням в зовнішньому оформленні будівель елементів різних історичних стилів. У декорі синагоги Зеленського переважають елементи і форми мавританського стилю. Тут і арочні вікна, обрамлені лиштвами з розвиненими підвіконними карнизами, і пілястри в площині стін в простінках і на кутах, завершення стилізованим антаблементом. Входи з трьох сторін будівлі зроблені у вигляді порталів, карниз невеликого виносу спирається на стіни, завершення ліпним орнаментальним фризом.

Див. також

Історія євреїв у Полтаві

Джерела