Вогнепальна рана: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м додано Категорія:Травми за допомогою HotCat
Qcig (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 36: Рядок 36:
== Посилання ==
== Посилання ==
* [http://www.rkka.ru/docs/med.htm М. М. Єланський Військово-польова хірургія]{{ref-ru}}
* [http://www.rkka.ru/docs/med.htm М. М. Єланський Військово-польова хірургія]{{ref-ru}}
* [http://webmed.com.ua/ua/zdorove_ot_a_do_ya/zabolevaniya/travmy/ognestrelnye_raneniya Вогнепальні поранення]


{{Med-stub}}
{{Med-stub}}

Версія за 16:04, 8 березня 2019

Вогнепальне поранення коліна
Вогнепальне поранення коліна

Вогнепальна рана (лат. Vulnus sclopetarium) — пошкодження тканин і органів з порушенням цілості їх покрову (шкіри, слизової або серозної оболонки), викликане вогнепальним снарядом і характеризується зоною первинного некрозу і змінами, що обумовлюють утворення в навколишніх тканинах осередків вторинного некрозу, а також неминучим первинним мікробним забрудненням, що значно збільшує ризик розвитку ранової інфекції.

Прагнення зберегти вражаючу міць вибухової зброї (насамперед снарядів і мін) та збільшити радіус її дії, незважаючи на сучасні засоби бронезахисту, призвело до появи тяжких, сукупних і багатофакторних вибухових пошкоджень.

Класифікація вогнепальних ран

Осколкові вторинні множинні рани від ІВП (Імпровізований вибуховий пристрій)
  • За характером снарядів, що ранять: кульові, осколкові (осколками неправильної форми; стандартними осколковими елементами (стріловидними, кульковими та ін.).
  • За характером поранення: сліпі, наскрізні, дотичні.
  • Стосовно порожнин тіла: проникаючі, не проникаючі.
  • За кількісною характеристикою: одиночні, множинні.
  • За локалізацією: ізольовані (голови, шиї, грудної клітки, живота, таза, хребта, кінцівок); поєднані (2 анатомічні області або більше).
  • За обтяжливими наслідками, що супроводжуються:
  • За клінічним перебігом раневого процесу: ускладнені, не ускладнені.

Перша допомога

Головними об'єктами лікувального впливу при вогнепальному пораненні є зона первинної руйнації (некрозу) тканин і ділянки вторинного некрозу навколо неї, а також мікробна флора рани. З перших годин після поранення поряд зі знеболюванням і припиненням кровотечі необхідно забезпечити умови для самоочищення рани і обмежити розповсюдження вторинного некробіозу.
Лікування починається з накладання первинної пов'язки. Остання захищає рану від несприятливого впливу зовнішнього середовища і від повторного мікробного забруднення, забезпечує відтік раневого ексудату з частковим видаленням дрібних елементів первинного забруднення. При великих вогнепальних пораненнях необхідна іммобілізація пошкодженого сегменту, що охороняє його від повторної травматизації.
Центральним компонентом лікувального впливу є хірургічна обробка вогнепальної рани. Більшість вогнепальних ран підлягають ранній хірургічній обробці. У залежності від показань розрізняють первинну, повторну і вторинну хірургічну обробку ран.

Див. також

Посилання