Українське радіо: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
категоризація
Рядок 321: Рядок 321:
{{Державні телевізійні та радіомовні компанії України}}
{{Державні телевізійні та радіомовні компанії України}}


[[Категорія:Національна суспільна телерадіокомпанія України]]
[[Категорія:Державні підприємства України]]
[[Категорія:Державні підприємства України]]
[[Категорія:Радіомовлення в Україні]]
[[Категорія:Радіомовлення в Україні]]

Версія за 19:45, 25 березня 2019

UA: Українське радіо
Логотип
Логотип
Країна Україна Україна
Територія Україна
СупутникAstra 4A
Моваукраїнська (внутрішнє мовлення), англійська, німецька, румунська (закордонне мовлення)
Вперше в ефірі16 листопада 1924
Форматсуспільне радіо
АдресаУкраїна, 01001, м. Київ, вулиця Хрещатик, 26
Телефон: +38 (044) 239-63-33
Вебсторінкаnrcu.gov.ua/ua

UA: Українське радіо — перший канал радіо суспільного мовника НСТУ. За форматом — інформаційна розмовна радіостанція.

З 1924 по 2017 рік Українське радіо було державним радіомовником. До складу Національної суспільної телерадіокомпанії України також входять UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура та Всесвітня служба радіомовлення України. Починаючи з 2017 року, всі чотири радіоканали Українського радіо є частиною мовлення Національної суспільної телерадіокомпанії України. Щодня о 12:10 та 17:10 вмикається на частоті 105 FM регіональна редакція радіо "Голос Києва". Ця радіохвиля освітлює події в Києві та Київській області.

Історія

Докладніше: Історія виникнення радіо

16 листопада 1924 о 19:00 в Харкові — тодішній столиці УРСР — вийшла в ефір перша вітчизняна радіопередача. З гучномовців пролунало: «Алло, алло, алло! Говорить Харків, говорить Харків, говорить Харків!»[1]. На честь початку мовлення Українського радіо 1994 року 16 листопада в Україні проголошено Днем працівників радіо, телебачення та зв'язку

Програми українською мовою були спочатку обмежені щодо часу і за змістом — понад 70 % складали політосвіта та агітація. Це були «радіогазети», а також доповіді, бесіди, останні новини, повідомлення зі з'їздів та нарад. Лише згодом програми радіостанцій в УРСР доповнили музичні, літературно-драматичні, програми для дітей і молоді.

Десять років Українське радіо мовило з Харкова. До Києва — 1934 року, коли сюди перемістили столицю Українскої РСР — перебрався разом з усіма владними органами і Всеукраїнський комітет радіофікації і радіомовлення при Раднаркомі УРСР. Перші будівлі радіокомітету та радіотеатру не збереглися — їх разом з багатьма іншими спорудами на центральній вулиці столиці — Хрещатику — та її околицях підірвали радянські війська 1941 року під час відступу.

У роки Другої світової війни Українське радіо жодного разу не припиняло свою роботу. Спершу довелося повернутися до Харкова, потім — до Сталінграда, згодом до Саратова, звідки велися регулярні передачі українською мовою.

Будівництво київського телерадіоцентру на Хрещатику, 26 розпочалося 1949 року. Причому, це був перший телерадіоцентр повністю оснащений вітчизняним обладнанням. 6 листопада 1951-го з тамтешніх студії вийшла перша передача, трансляція якої стала можливою завдяки високій залізній телевежі, збудованій поряд з будинком.

Такі радіоведучі як Петро Бойко, Андрій Євенко, Ігор Мурашко, Микола Погрібний, Олена Коваленко, Іван Рябоштан, Ольга Копотун, Світлана Горлова, Тамара Стратієнко своїм мистецтвом захоплювали мільйони співвітчизників, пропагували слухачам якісну українську мову.

Демонтували телевежу лише в середині 1970-х. А в 1990-х телебачення переїхало на Сирець, тож на Хрещатику залишилося тільки радіо.

За часів Радянського Союзу мовленням на каналах УР займався Державний комітет по телебаченню і радіомовленню УРСР. Напочатку 1990-х років комітет був перетворений на Державну телерадіомовну компанію України. У 1995 році з Державної телерадіомовної компанії України була виділена Національна радіокомпанія України. Після ухвалення Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» Національна радіокомпанія України увійшла до складу Національної суспільної телерадіокомпанії України (зареєстрована як юридична особа у січні 2017 року)[2].

Нині Українське радіо — це чотири радіоканали суспільного мовлення, які виходять в ефір 24 години на добу 7 днів на тиждень. Програми виходять на хвилях Першого каналу, Радіо «Промінь», Радіо «Культура» та Всесвітньої служби радіомовлення.

З червня 2017 року Українське радіо очолює Хоркін Дмитро Миколайович[3].

Перехід у формат Суспільного мовлення

План розвитку національного телерадіоінформаційного простору[4] передбачає, що Національна рада телебачення і радіомовлення спільно з НСТУ здійснює аналіз проліцензованого радіочастотного ресурсу НСТУ, задіяного для потреб радіомовлення, з метою впорядкування мереж УР-1, УР-2, УР-3 та ефективного використання радіочастотного ресурсу. Таким чином, частоти колишніх окремих обласних радістанцій стали частиною об'єднаної мережі Першого каналу Українського радіо, в рамках якої отримали близько 4-х години мовлення на добу. Станом на квітень 2016 року мережа Першого каналу Українського радіо охоплювала 134 міста[5]. З квітня 2017 року унаслідок перерозподілу ліцензій на радіомовлення НСТУ другий канал суспільного радіо «Промінь» розпочав мовлення на семи додаткових УКХ-частотах, а третій канал суспільного радіо «Культура» — на п'яти УКХ-частотах у Волинській, Рівненській, Одеській, Житомирській, Івано-Франківській та Чернігівській областях[6].

Дмитро Хоркін, перший Генеральний продюсер Українського радіо після утворення Суспільного мовлення

Після перемоги на конкурсі команди Зураба Аласанії, генеральним продюсером радіо НСТУ в червні 2017 став Дмитро Хоркін[7]. Під його керівництвом перший сезон UA:Українське радіо у форматі суспільного мовлення розпочався у вересні 2017 року[8]. Метою його роботи було позбутися "колгоспності" в ефірі та зорієнтувати мовлення на слухачів, котрі приймають рішення: про свою родину, свій бізнес чи свою країну[9].

Наприкінці 2014 року Нацрада передала в користування Національній радіокомпанії FM-частоти обласних державних ТРК, більша частина яких покриває невеликі райцентри. Регіональним мовникам на їхні потреби залишили чотири години на добу, решта часу пішла на мовлення УР-1[10].

У березні 2015 року заступник генерального директора НРКУ з питань розвитку мереж радіомовлення Валерій Юрченко повідомив про майбутнє скорочення обсягів мовлення УР-1 на середніх хвилях з 18 до 14 годин на добу; в УКХ-діапазоні з 18 до 16 годин на добу. Крім цього планується припинення мовлення в УКХ-діапазоні в тих населених пунктах, де НРКУ отримала ліцензії на мовлення в FM-діапазоні. Мовлення Першого каналу Українського радіо в FM-діапазоні (обсяги мовлення в якому в залежності від ліцензій становлять від 20 до 24 годин на добу) не зміниться. Причиною став наказ Міністерства фінансів і Державного комітету телебачення та радіомовлення про скорочення витрат на трансляцію програм НРКУ до 34 млн. гривень на рік[11]. Пізніше фінансування було збільшено до 42 млн. гривень у результаті внутрішньої реструктуризації грошових потоків[10].

З квітня 2015 року відбулися зміни в штатному розкладі, програмуванні та в контенті з метою наблизитися до стандартів суспільного мовлення. Колектив радіостанції разом з технічними працівниками, режисерами, адміністрацією становить 85 осіб, з них ведучих, редакторів, коментаторів — 40.

31 березня 2016 року УР-1 виграв 17 FM-частот у Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Черкаській та Чернігівській областях. Завдяки цьому мережа «Українського радіо» зросла до 55 частот у 19 областях України, неохопленими залишилися Івано-Франківська, Одеська та Харківська області[12].

Перший сезон UA:Українське радіо у форматі суспільного мовлення розпочався у вересні 2017 року[13]. Під керівництвом Дмитра Хоркіна було повністю перезавантажено сітку мовлення трьох загальнонаціональних каналів радіо. За підсумками першого медіасезону, на UA: Українське радіо з'явилося 37 нових програм, на UA: Радіо Промінь — 16, на UA: Радіо Культура — 21 програма[14], крім того запущено два цілодобових онлайн-радіо станцій: «UA: Казки» для дитячої аудиторії[15] та «UA: Класична музика» для дорослої аудиторії.[16]

За 9 місяців першого радіосезону тижневе охоплення аудиторії Першого каналу Українського радіо зросло на 67%[17] (дані національного дослідження аудиторії радіо, що проводиться на замовлення міжгалузевого індустріального об`єднання «Радіокомітет» дослідницькою компанією Кantar TNS в Україні).

Мовлення

Трансляція ведеться за допомогою проводового, супутникового та Інтернет-мовлення, а також на ультракоротких, середніх хвилях та в FM-діапазоні. Програми «Українського радіо» транслюються на супутнику Amos 3.

Середні хвилі

Супутникове мовлення

  • Супутник Amos 3,
  • Частота — 11139,5 МГц,
  • Символьна швидкість — 30000,
  • Поляризація — горизонтальна,
  • FEC — 3/4.

Частоти мовлення

Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Луганська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Херсонська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернігівська область
Чернівецька область

Канали Українського радіо

Логотипи

Роки

застосування

Логотип
(1990-2017)
(2017 по теперішній час)
Файл:Українське радіо лого.png

Див. також

Джерела

  1. Про Українське радіо | Українське радіо. www.nrcu.gov.ua (ua) . Процитовано 12 листопада 2017.
  2. Зареєстровано юридичну особу ПАТ НСТУ. stv.detector.media. Процитовано 17 липня 2018.
  3. Дмитро Хоркін став генеральним продюсером «Українського радіо». stv.detector.media. Процитовано 12 листопада 2017.
  4. Про затвердження Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору. Законодавство України (укр.). Процитовано 6 лютого 2018.
  5. FM-мережа «Українського радіо» розширилася до 134 міст. stv.detector.media. Процитовано 6 лютого 2018.
  6. Із квітня «Промінь» розпочне мовлення на семи додаткових ФМ-частотах, «Культура» – на п’яти. stv.detector.media. Процитовано 6 лютого 2018.
  7. Дмитро Хоркін став генеральним продюсером «Українського радіо». stv.detector.media. Процитовано 6 лютого 2018.
  8. «Українське радіо» оприлюднило нову сітку мовлення. stv.detector.media. Процитовано 6 лютого 2018.
  9. Телеканали, яким можна довіряти: запізніла на 26 років реформа нарешті зрушила. Українська правда _Життя. Процитовано 6 лютого 2018.
  10. а б Стас Юрасов. Нові частоти і новий продукт. Національному радіо дають друге життя 19.06.2015
  11. НРКУ через нестачу фінансування змушена скоротити обсяги мовлення радіо «Промінь» і «Культура» до 11 годин на добу
  12. «Українське радіо» отримало ліцензію ще на 17 частот у FM-діапазоні "Детектор Медіа", 10.06.2016
  13. «Українське радіо» оприлюднило нову сітку мовлення. stv.detector.media. Процитовано 23 листопада 2017.
  14. Дмитро Хоркін: «До перетворення на Суспільне в “Українського радіо” була абсолютно бездарна структура». stv.detector.media. Процитовано 2 липня 2018.
  15. 19 червня – презентація радіохвилі авторських казок «UA:Казки». stv.detector.media. 13 червня 2018.
  16. У НСТУ створили сайт «UA: Класична музика». stv.detector.media. 12 березня 2018.
  17. Тижневе охоплення «Українського радіо» зросло на 67% за 9 місяців. stv.detector.media. Процитовано 6 серпня 2018.

Посилання