Каско: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 40: Рядок 40:
== КАСКО в Україні ==
== КАСКО в Україні ==


* [http://strahovik.com/info/kasko Інформація про страхування КАСКО]
* [http://strahovik.com/info/kasko Про страхування КАСКО в Україні]


== Дивіться також ==
== Дивіться також ==

Версія за 13:23, 4 травня 2009

КАСКО — (страхування каско) — це страхування транспортного засобу (ТЗ) від ризиків, які можуть виникнути у процесі експлуатації автомобіля.

Під «повним КАСКО» розуміється страхування від усіх можливих ризиків, в той час як «часткове КАСКО» покриває лише деякі ризики.

Під страхуванням КАСКО розуміється тільки страхування самих транспортних засобів і воно не включає в себе страхування відповідальності перед третіми особами, страхування водія та пасажирів, майна, що перевозиться у автомобілі.

Історія виникнення

Обєкти страхування

Об'єктами страхування КАСКО є засоби наземного транспорту — вантажні, легкові, спеціальні автомобілі, мотоцикли, причепи та деякі інші транспортні засоби, що належать юридичним або фізичним особам, в тому числі додаткове обладнання й устаткування, які належать Страхувальнику на правах власності, користування чи розпорядження.

Страхування здійснюється за тарифами, складеними з урахуванням типу транспортного засобу, його віку, вартості, характеру використання, стану зберігання. У цьому виді страхування беруться також до уваги стаж водія, випадки участі в ДТП, тривалість здійснення страхування та деякі інші чинники.

Ризики які страхуються

Головними ризиками є пошкодження, знищення, викрадення транспортного засобу, збиток, зумовлений здебільшого пошкодженням або конструктивним знищенням корпусу та механізмів транспортного засобу (автомобілів, суден, літаків, залізничних вагонів), і не містить у собі страхування пасажирів, перевезеного майна, екіпажу та відповідальності перед третіми особами.

Страхова сума (сума, в межах якої Страховик зобов'язаний провести виплату при настанні страхового випадку) встановлюється в межах дійсної ринкової вартості транспортного засобу на момент укладання договору страхування.

Страхові випадки

Страховими випадками є наступні події: — угону — майнові збитки, завдані викраденням Транспортного засобу. Під «Угоном» слід розуміти протиправне заволодіння транспортним засобом шляхом скоєння злочинів, визначених законодавством України;
— протиправних дій третіх осіб — навмисне викрадення, пошкодження чи знищення приладів, обладнання та окремих частин транспортного засобу, пошкодження чи знищення транспортного засобу шляхом порушення норм чинного законодавства України; — дорожньо-транспортної пригоди (ДТП);
— стихійного явища — удару блискавки, каменепаду, зсуву ґрунту, землетрусу, паводку, селі, просадки ґрунту, обвалу, завалу гірською породою, лавини, граду, урагану, шторму, зливи, смерчу, падіння дерев;
— пожежі або вибуху (крім підпалу).

Страховий внесок

Розмір страхового внеску (Страхової премії ) залежить від наступних факторів:

— страхової суми (вартості транспортного засобу);
— обраних страхових ризиків (повне КАСКО чи окремі ризики);
— умов зберігання і експлуатації транспортного засобу

Законодавче регулювання в Україні

Закон України "Про страхування"

КАСКО в Україні

Дивіться також

Страхування
Страхування цивільної відповідальності
Страхуваня життя
Страхування нерухомості
Страховання майнових прав