Взвод: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м уточнення
м оформлення
Рядок 58: Рядок 58:
* [http://www.ryadovoy.ru/militarizm/orgstruktures/VDV_soviet/pdp80/org_vdv_signal_pdb_3.htm Взвод связи парашютно-десантного батальона ВДВ (на бронетехнике, 1969-91)]
* [http://www.ryadovoy.ru/militarizm/orgstruktures/VDV_soviet/pdp80/org_vdv_signal_pdb_3.htm Взвод связи парашютно-десантного батальона ВДВ (на бронетехнике, 1969-91)]
* [http://www.ryadovoy.ru/militarizm/orgstruktures/DSHV_soviet/odshbr_1t/org_dshv_mto_dshb.htm Взвод материального обеспечения десантно-штурмового батальона ОДШБР 1979-90]
* [http://www.ryadovoy.ru/militarizm/orgstruktures/DSHV_soviet/odshbr_1t/org_dshv_mto_dshb.htm Взвод материального обеспечения десантно-штурмового батальона ОДШБР 1979-90]

{{Портали|Війна}}


{{Військова організація}}
{{Військова організація}}

Версія за 14:09, 17 травня 2019

Взвод, історично чота́[1] — військове формування, тактичний підрозділ, що входить до складу роти, батареї. Окремі чоти можуть знаходитися також за самостійними штатами в складі батальйону, дивізіону, полку або бригади, і навіть управлінь, установ тощо.

Стандартне умовне позначення чоти NATO

Вперше чоти були створені наприкінці XVII століття в піхоті й кінноті, а потім в артилерії, як складова частина роти, ескадрону та батареї. У подальшому, з появою нових родів військ (танкових, повітряно-десантних) і розвитком спеціальних військ (інженерних, зв'язку, залізничних та інших), чоти ввійшли й до їх організаційної структури.

Термін

Згідно зі статутом ЗС України використовується термін взвод. Це слово запозичене з російської мови, де утворене від дієслова взводить («зводити»). У XVIII ст. в армії Російської імперії аналогічний підрозділ називався плутонг.

Історично в українських збройних силах (армія УНР, УПА) щодо цього підрозділу використовувалось слово чота[1]. Воно походить угор. czata, де має слов'янське походження: від серб. чета[2] (у сучасній Сербії — позначення роти, звідси також і «четники»).

Історія

На початку XXI століття чотні структури існують у всіх родах військ і спеціальних військах, а також у частинах і підрозділах забезпечення й обслуговування збройних сил більшості держав світу. Залежно від призначення та складу існують чоти: мотострілецькі, механізовані, мотопіхотні, піхотні, парашутно-десантні, танкові, артилерійські, мінометні, протитанкові, розвідувальні, саперні, зв'язку, управління, комендантські, регулювання, медико-санітарні, підвозу боєприпасів, господарські, ремонтні, постачання, матеріального забезпечення, обслуговування тощо.

Чота німецької армії (Бундесверу)

Організаційно чота залежно від її призначення, включає декілька відділень, секцій або команд (обслуг, екіпажів, груп). Очолюється командиром, який призначається з числа молодших офіцерів, унтер-офіцерів, ворент-офіцерів, прапорщиків, а іноді й сержантів.

Чисельність чоти в більшості армій світу — 10-36 військовослужбовців, залежно від військових традицій країни, роду військ і функціонального призначення.

Збройні сили України

Див. також

Примітки

  1. а б Чота // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 2012. — Т. 6 : У — Я / укл.: Г. П. Півторак та ін. — 568 с. — ISBN 978-966-00-0197-8.

Джерела

  • Бойовий правильник піхоти ч. 3: Чота Передрук видання УПА Військове видавництво при Закордонному Представництві УГВР
  • С. Ф. Хмель Українська партизанка (з крайових матеріалів); «Шлях Перемоги», Львів 1993.