Боги: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Darkicebot (обговорення | внесок)
м робот змінив: zh:神
Idioma-bot (обговорення | внесок)
м робот додав: bat-smg:Dievībė
Рядок 15: Рядок 15:


[[ar:رب]]
[[ar:رب]]
[[bat-smg:Dievībė]]
[[be-x-old:Боскасьць]]
[[be-x-old:Боскасьць]]
[[bg:Божество]]
[[bg:Божество]]

Версія за 16:23, 12 травня 2009

Ця стаття - про божества або богів з немонотеїстичної перспективи. Див. Бог для інформації про монотеїстичні концепції.

Боги́ (БОЖЕСТВА́) (від лат. deus, бог), є міфічними надприродними сутностями, зазвичай, але не завжди, люди їм приписують суттєву владу, вклоняються, вважають святими або священними, їм віддається належна повага та шана. Боги набувають різних подоб, але часто зображуються у вигляді людини або тварини. Надання богам будь-якої конкретної форми іноді вважається богохульством. Зазвичай боги безсмертні. Часто вважається, що вони мають розум, інтелект, бажання та емоції подібно до людей. Їм приписують такі руйнівні природні явища як блискавка, повінь, буревій, вважається, що вони є розпорядниками кожного аспекту життя людини (на кшталт народження або потойбічного життя). Деякі боги вважаються вершителями часу та долі, укладачами людського закону та етики, остаточним мірилом цінностей та поведінки, зодчими та творцями Землі, та навіть цілого Всесвіту.

Боги зазвичай невидимі або недоступні людям; головним чином мешкають в потойбічних, віддалених або ізольованих і святих місцях, таких як Небеса, Пекло, небо, підземний світ, морські глибини, високі гори, непрохідні ліси, або в надприродних чи божественних сферах. Рідко з’являються людям, але проявляються головним чином через свої діяння.

Деяким правителям, наприклад, римським імператорам, або імператорам Японії вклонялися як божествам за життя, в той час в багатьох культурах правителів та інших видатних або святих людей починають вважати божествами після смерті. В багатьох культурах вважається, що правителі походять від богів.

Посилання:

Бог - i язичницькі "боги"