Світлофорні чоловічки (Німеччина): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Mykola lv (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Рядок 35: Рядок 35:
[[Категорія:Піктограма]]
[[Категорія:Піктограма]]
[[Категорія:Дорожні знаки]]
[[Категорія:Дорожні знаки]]
[[Категорія:Німецька Демократична Республіка]]

Версія за 13:28, 11 червня 2019

Світлофорний чоловічок (нім. Ampelmännchen, ампельменхен) — символічне зображення людини на світлофорах для пішоходів на території Німеччини. Зелений чоловічок швидко переходить вулицю, а червоний чоловічок стоїть і має розведені руки, немовби зупиняючи інших пішоходів.

Європейський пішохідний світлофор

Щоб зменшити кількість нещасних випадків на пішохідних переходах у колишній Східній Німеччині німецький психолог дорожнього руху Карл Пеглау (18 травня 1927 — 29 листопада 2009) у 1961 році придумав зображення світлофорних чоловічків для зеленого та червоного світла на світлофорах для пішохоходів. Фігурки були привабливими і для дітей, і легко доступними та зрозумілими для літніх німців. Їх поява значно зменшила кількість нещасних випадків на пішохідних переходах. У Західній Німеччині та Західному Берліні в цей час на пішохідних переходах застосовувалися загальноєвропейські пішохідні світлофори.

Сувеніри з чоловічками

Після падіння Берлінської стіни 9 листопада 1989 року чоловічок спочатку зник з вулиць Берліна, але внаслідок явища остальгії[1] не тільки знову появився на світлофорах східних німецьких міст, а й набув культового статусу, ставши популярним сувеніром туристичного бізнесу.

Світлофорні чоловічки створені Карлом Пеглау видрізняються різким рухом, на відміну від інших чоловіків з Німеччини та інших країн, які ходять поважно. Тепер у Німеччині існують три типи світлофорних чоловічків: один з НДР, інший — з ФРН та європейський.

Світлофор Карла Пеглау (лівий)

Крім світлофорних чоловічків для пішоходів Карл Пеглау запропонував також нову форму світлофора для автомобілів, яка не тільки кольором, але і формою світлових сигналів, вказує водіям на можливість проїзду через перехрестя доріг (див. фото справа).[2]

Галерея

Жіночий варіант
Жіночий варіант 
Для велосипедистів
Для велосипедистів 
Великий чоловічок
Великий чоловічок 
Вартбург
Крамниця в Берліні
Крамниця в Берліні 
Берлінський амфітеатр
Берлінський амфітеатр 

Примітки

  1. Ампельменшен - все ще на місці Deutsche Welle 16.06.2005 (англ.)
  2. На підставі Das Buch vom Ampelmännchen, Markus Heckhausen, Eulenspiegel Verlag, 1997, p. 23

Посилання