Яблуко: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Виправлено джерел: 2; позначено як недійсні: 0. #IABot (v2.0beta14)
Рядок 151: Рядок 151:


== Посилання ==
== Посилання ==

* [https://tandicook.com.ua/tag/yabluko/ Рецепти страв та напоїв з яблук] від Тандікук
{{Портал|Сільське господарство}}
{{Портал|Сільське господарство}}



Версія за 17:51, 20 червня 2019

Яблука на яблуні
Яблука сорту Фуджі
Яблуки сорту Гренні Сміт

Я́блуко, також я́бко[1] — їстивний плід яблуні, соковитий, багатий на вітаміни та мікроелементи.Фрукт вагою 70—200 грам, що вживається в їжу в свіжому, квашеному, печеному вигляді, є сировиною в кулінарії, у виробництві дитячого харчування, джемів, повидла, безалкогольних та алкогольних напоїв тощо.

Походження та сорти яблук

Вважається, що «батьківщиною» яблуні є передгір'я Алатау Казахстану[2].

Найбільше розповсюдження отримала яблуня домашня. Сьогодні існує безліч сортів цього виду яблуні, що ростуть в різних кліматичних умовах. Сорти яблук поділяють за вмістом цукрів, твердістю, придатність до зберігання тощо. За швидкістю визрівання сорти поділяються на:

Найбільш комерційні сорти яблук[3]:

  • Джонатан — пізній зимовий сорт. Плоди середнього розміру 100—120 г. Добре лежать тільки у сховищах-холодильниках. Місце походження — США. М'якоть зеленувато-біла, при визріванні — кремова, солодко-кисла, ароматна, дуже соковита, щільна, відмінного десертного смаку.
  • Голден делішес — сорт американського походження, відібраний 1890 року у Східній Вірджинії А. Х. Моллінгсом із сіянців невідомого походження. Плоди вагою 110—120 г, золотаво-жовті.
  • Гренні Сміт — плоди дуже красиві, великі, вагою до 190 г. М'якоть зеленувата, дуже щільна, середньої соковитості, кисло-солодка. Місце походження — Австралія. Зелене, дуже кисле, хрустке, соковите, з перемінним смаком яблуко.
  • Фуджі — яблука зимового сорту. Місце походження — Японія. Сорт має округлі форми, червоно-малинового кольору.[4]

Харчові якості

Яблука не є лідерами серед інших овочів та фруктів за вмістом вітамінів і корисних мікроелементів, проте вважаються одними з найбільш універсальних і доступних дієтичних фруктів, багатих на сік, клітковину, вітаміни і мікроелементи.

Вирощування яблук у світі. Середня врожайність з гектара

Вирощування і торгівля

На вирощування 1 кг яблук необхідно до 700 л (віртуальних одиниць) води[5]. Світове виробництво яблук склало 55 млн т у 2005 р., вартістю 10 млрд дол. Китай виробив дві п'ятих цього об'єму. США — другий за величиною виробник яблук, — 7,5 % світового виробництва. 60 % яблук, зібраних у США, вирощують в штаті Вашингтон[6]. Імпорт яблук із Нової Зеландії та інших країн з більш помірним кліматом конкурує з американським виробництвом і збільшується із року в рік[7].

Найбільші експортери яблук за даними на 2006 р.: Китай, Чилі, Італія, Франція і США; найбільші імпортери за даними 2006 р.: Росія, Німеччина, Велика Британія, Нідерланди[8].

Найбільші виробники яблук — 11 червня 2008
Країна Виробництво (тонн) Примітки
КНР КНР 27 507 000 F
США США 4 237 730
Іран Іран 2 660 000 F
Туреччина Туреччина 2 266 437
Росія Росія 2 211 000 F
Італія Італія 2 072 500
Індія Індія 2 001 400
Франція Франція 1 800 000 F
Чилі Чилі 1 390 000 F
Аргентина Аргентина 1 300 000 F
Всього у світі 64 255 520 A
Без символу = за офіційними даними, F = за оцінками FAO, A = Сукупний (може включати в себе офіційні дані, напівофіційні дані або за оцінками);

Джерело: FAO

Екологічна безпека

При зберіганні і транспортуванні яблука можуть покривати дифенілом.

Яблука в кулінарії

Способи приготування

Яблучний пиріг
  • Свіжі — цілком або в салаті (наприклад, в салаті «Черепаха»).
  • Сушені — сухофрукт, що отримуються сушкою на сонці або в духовці.
  • Мочені — в цих заготовках розрізняють три види мочення: просте, кисле і цукрове.
  • Квашені. У соліннях концентрація солі в розсолах — не менше 6-8 %, в моченнях — 1,5-2 %.[9]
  • Консервовані.
  • Повидло з яблук.
  • Печені — солодкі (з медом, горіхами тощо) і як гарнір до м'яса і птиці. В Україні запечена гуска з яблуками є традиційною різдвяною стравою.
  • Яблука можуть використовуватися як сировина для приготування варення, джемів, мусів. Яблука дрібноплідних сортів можуть використовуватися у варені в цілому вигляді.[10] Для підсилення аромату до страв і заготовок з яблук зазвичай додають корицю.
  • Яблука у свіжому вигляді і у вигляді джему використовуються як начинка для пирогів (наприклад, шарлотка). В угорській, німецькій і чеській кухнях популярний рулет — штрудель (нім. Strudel) із листкового тіста і начинки із свіжих яблук або вишень.
  • У яблуках є пектин, що широко використовується як желююча речовина під час виготовлення мармеладу і пастили.

Напої з яблук

Обробка

Для обробки яблук перед приготуванням використовують яблукорізки, ножі для серцевини. Ножі мають бути виготовлені з високоякісної і стійкої до окислення сталі, свіжі яблука, нарізані неякісним ножем отримують характерний «металевий» присмак.

Яблуко в культурі

Адам і Єва. Альбрехт Дюрер. 1507

Яблуко як символ

Яблуко може символізувати блаженство, особливо сексуальне, що, ймовірно, пов'язане з тим, що в поздовжньому розрізі серцевина яблука нагадує вульву. Також яблоко символізує здоров'я і життєву силу, молодість, любов, шлюб і весну[11].

Європейська традиція (але не оригінальний текст Біблії) вважає яблуко плодом з дерева пізнання Добра і Зла.

У фільмі «Земля» Олександр Довженко яблука у яблуневому саду використовуються як символ продовження життя.

Яблуко у мистецтві

Зображення яблук є вкрай поширеним в картинах на біблійні теми, як символ Гріхопадіння, який є одним з найпопулярніших сюжетів середньовічної живопису. Пізніше, в епоху Відродження, стали популярні живописні сюжети на античні мотиви — суд Паріса і дванадцятий подвиг Геракла — «яблука Гесперид».

Міфологічні та фольклорні сюжети, пов'язані з яблуками, використані в багатьох творах живопису та скульптури (суд Паріса, гріхопадіння Єви, яблука Гесперид), а також в літературних і музичних творах (в драмі Фрідріха Шиллера «Вільгельм Телль», однойменній опері Джоаккіно Россіні та ін.)

Яблуко в науці

За відомою легендою, закон всесвітнього тяжіння був відкритий Ньютоном, який начебто спостерігав, як в саду падають яблука[12].

Алхіміки, зауваживши, що серцевина розрізаного впоперек яблука нагадує п'ятикутну зірку, використовували яблуко як символ знання[11].

Карл Вільгельм Шеєле 1785 року з незрілих яблук виділив нову органічну кислоту, яку назвав яблучною[13].

Випуклість на передній поверхні шиї у чоловіків (борлак) називається адамовим яблуком.[14]

Яблуко в географічних назвах

  • Казахська назва колишньої столиці Казахстану — Алмати — перекладається як «Яблуневий». Місто розташоване біля гір Заілійський Алатау на південному сході Казахстану. В Україні використовується варіант Алма-Ата, що можна перекласти з казахської мови як «яблуко» («алма») і «дідусь» («ата»).
  • «Велике яблуко» (англ. The Big Apple) — прізвисько Нью-Йорка. Виникло у 1920-х роках.
  • Кара-Алма (Чорне яблуко) — киргизьке село. Село розташоване в дуже мальовничому місці, поруч розташований піонерський табір і база відпочинку.

Образи яблука в політиці і бізнесі

  • Apple Records — звукозаписний лейбл, заснований The Beatles.
  • Apple — американська корпорація, виробник персональних і планшетних комп'ютерів, аудіоплеєрів, телефонів і програмного забезпечення.
  • Російська об'єднана демократична партія «Яблуко» — політична партія.

Див. також

Примітки

  1. Великий тлумачний словник сучасної української мови / Голов. ред. В. Т. Бусел, редактори-лексикографи: В. Т. Бусел, М. Д. Василега-Дерибас, О. В. Дмитрієв, Г. В. Латник, Г. В. Степенко. — К.: Ірпінь: ВТФ «Перун», 2005. 2-ге вид. — стор. 1645
  2. Тулегенова, Асель (24 липня 2003 року). ЭХ, ЯБЛОЧКО, КУДА ТЫ КОТИШЬСЯ…. Архів оригіналу за 4 липня 2013. Процитовано 3 липня 2009.
  3. http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=23601 Плоды пресыщения. Журнал «Деньги» № 45 (249) от 17.11.1999
  4. http://www.franko.franko-terminal.com/content/view/18/136/
  5. [1]
  6. Desmond, Andrew (1994). The World Apple Market. Haworth Press. с. 144—149. ISBN 1560220414. OCLC 243470452.
  7. Kristin Churchill. Chinese apple-juice concentrate exports to United States continue to rise. Great American Publishing. Архів оригіналу за 16 жовтня 2006. Процитовано 22 січня 2008.
  8. FAO
  9. http://www.syrnikov.ru/Mycookery/mochenya.html Мочения, соления и квашения — три источника, три составных части русской закуски
  10. Варенье из райских яблок
  11. а б Энциклопедия символов
  12. Британські вчені розмістили оригінал історії про Ньютона і яблуко у всесвітній мережі
  13. Історія відкриття активних речовин у лікарських рослинах
  14. Словник української мови

Посилання