Кобальтин: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
примітки за допомогою AWB
Немає опису редагування
Рядок 31: Рядок 31:
|}}
|}}


'''Кобальтин''' (кобальтин; cobaltite, cobalt glance, bright white cobalt; Kobald) — [[мінерал]] класу [[персульфід]]ів.
'''Кобальтин''' ({{lang-en|cobaltite, cobalt glance, bright white cobalt}}; {{lang-de|Kobald}}) — [[мінерал]] класу [[персульфід]]ів.


''Синонім ''- кобальтовий блиск.
Синонім: кобальтовий блиск.


== Загальний опис ==
== Загальний опис ==
Рядок 85: Рядок 85:
== Посилання ==
== Посилання ==
* [https://web.archive.org/web/20050305132356/http://mineral.galleries.com/minerals/sulfides/cobaltit/cobaltit.htm Mineral galleries]
* [https://web.archive.org/web/20050305132356/http://mineral.galleries.com/minerals/sulfides/cobaltit/cobaltit.htm Mineral galleries]
* [http://webmineral.com/data/Cobaltite.shtml Cobaltite - Webmin]
* [http://webmineral.com/data/Cobaltite.shtml Cobaltite — Webmin]


{{Руди}}
{{Руди}}

Версія за 19:44, 13 липня 2019

Кобальтин
Кобальтин
Загальні відомості
Статус IMA чинний (успадкований, G)[d][1]
Абревіатура Cbt[2]
Хімічна формула CoAsS
Клас мінералу Персульфідів
Nickel-Strunz 10 2.EB.25[3]
Dana 8 2.12.3.1
Генезис контактово-метасоматичний
Ідентифікація
Колір білий, сталево-сірий
Форма кристалів кубічні, октаедричні
Сингонія ромбічна сингонія
Спайність середня по кубу
Твердість 5,5
Блиск металевий
Прозорість непрозорий
Колір риси чорний
Густина 6,3
Інші характеристики
Названо на честь кобальт[4]
CMNS: Кобальтин у Вікісховищі

Кобальтин (англ. cobaltite, cobalt glance, bright white cobalt; нім. Kobald) — мінерал класу персульфідів.

Синонім: кобальтовий блиск.

Загальний опис

Хімічний склад: CoAsS Містить (%) Co — 26-34; As — 42-48; S — 18-21 (за Є. К. Лазаренко). Містить домішки заліза (до 16 %), нікелю і сурми. Відміна, багата залізом, має назву ферокобальтину.

Сульфоарсенід кобальту острівної будови.

Кристалографія

Сингонія кубічна, вид симетрії пентагон-тритетраедричний.

Кристалічна структура кобальтину подібна до структури піриту.

Агрегати і габітус. Добре утворені кристали кобальтину за зовнішнім виглядом нагадують пірит. Перважно вони мають октаедричний, кубічний, додекаедричний габітус. Крім того, спостерігаються комбінації пентагонального додекаедра і тетраедра, які звичайно однаково розвинені і утворюють типову форму так званого мінерального ікосаедра. Найбільш поширені форми — {111}, {100}, {102}, {110}. Кобальтин зустрічається також у вигляді зернистих і масивних агрегатів.

Фізичні властивості

Колір кобальтину білий або сталево-сірий, з бліднорожевим відтінком. Багаті залізом відміни мають темносірий або сіруваточорний колір. Колір риси сіруваточорний.

Під мікроскопом кобальтин часто анізотропний і при перехрещених ніколях виявляє пластинчасту будову. Непрозорий. Густина 6,1-6,4.

Твердість 6. Блиск металічний. Злом нерівний. Крихкий.

При високих температурах утворює безперервний ізоморфний ряд з герсдорфітом NiAsS із вмістом Fe до 40 атомних % і зональним розподілом багатих Со і Ni компонентів.

Утворення і родовища

Кобальтин належить до основних кобальтвміщуючих мінералів, але порівняно рідко утворює великі самостійні скупчення. Він трапляється головним чином у гідротермальних родовищах, де утворює арсенопірит-глаукодот-кобальтинову і смальтин-хлоантит-аргенитову формації. У першому випадку це найчастіше контактово-метасоматичні (залізорудні скарни), в другому — жильні утворення. Прикладом жильних родовищ (в гідротермальних золото-кварцових і срібло-арсенідних карбонатних жилах) кобальтину є родовище Кобальт у провінції Онтаріо в Канаді. До контактово-метасоматичнних родовищ належить Дашкенське у Закавказзі, в родовищах Ni-Co-Ag-Bi-U-формації (Рудні гори, Чехія, Німеччина).

Добре утворені кристали кобальтину (піритоедри) зустрінуті в родовищах Тунарберг (Швеція) і Кобальт.

Руйнування. При вивітрюванні за рахунок кобальтину утворюється землистий або кристалічний еритрин (кобальтові квіти).

Практичне значення. Кобальтин — одна з найважливіших руд кобальту. Мінімальний промисловий вміст кобальтину в рудах становить 0,1-0,2 %.

Основний метод збагачення — флотація з подальшою селекцією. З мідно-кобальтово-піритних руд кобальтит вилучається в колективний концентрат.

Переробка

Осн. метод збагачення — флотація з подальшою селекцією. З мідно-кобальтово-піритних руд К. вилучається в колективний концентрат, з якого флотують мідні мінерали, а потім кобальтит, якщо він не зв'язаний з піритом. Флотореагенти: збирачі — ксантогенати, аерофлоти, меркаптобензотіазол (додатково подаються аполярні масла); спінювачі — крезиловий аерофлот, соснове масло; активатори — мідний купорос з сірчаною кислотою, невеликі кількості сірчистого натрію; регулятори середовища — сода, сірчана кислота; депресори — вапно, тривала аерація та ін. З метою підвищення якості концентрату його випалюють для окиснення піриту з перефлотовують з вилученням кобальтиту в концентрат. Із нікель-кобальтових руд кобальтит і інші арсенати кобальту вилучаються разом з нікелевими мінералами і відділяються від них в металургійному переділі.

Див. також

Примітки

Література

Посилання