Жульєн Сорель: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
стиль
Виправлено джерел: 1; позначено як недійсні: 0. #IABot (v2.0beta15)
Рядок 43: Рядок 43:
== Література ==
== Література ==


* [http://ual.net.ua/files/svitlit/10_klas_svitova_literatura_kovbasenko_2010_ukr_prof.pdf Зарубіжна література: Підручник для профільних 10 класів (академічний і профільний рівні). — К.: Грамота, 2010. — 320 с.]
* [https://web.archive.org/web/20171001031134/http://ual.net.ua/files/svitlit/10_klas_svitova_literatura_kovbasenko_2010_ukr_prof.pdf Зарубіжна література: Підручник для профільних 10 класів (академічний і профільний рівні). — К.: Грамота, 2010. — 320 с.]


== Посилання ==
== Посилання ==

Версія за 13:40, 18 серпня 2019

Жульєн Сорель
фр. Julien Sorel
Портрет
Ілюстрація Анрі Дюбоше (1884)
Творець: Стендаль
Твори: «Червоне і чорне» (1830)
Стать: чоловіча
Національність: француз
Раса: європеоїдна
Родина: батько, брати
Рід занять: секретар, учень, preceptor
Роль виконує: Жерар Філіп

Жульєн Сорель (фр. Julien Sorel)  — головний герой роману Стендаля «Червоне і Чорне», який був виданий у 1830 році.

Про роман

Цей роман називають соціально-психологічним або романом-хронікою, він написаний в традиціях реалізму. У творі розповідається історія життя сина теслі з невеликого французького містечка. Автор описує боротьбу талановитої людини та реальності, протистояння соціуму та тісні зв'язки в ньому. Роман складається з двох частин.

Життєпис

Жульєн Сорель — син бідного теслі з Вер'єра, любить читати, але батьку дуже не подобалася ця його звичка, він не любив свою родину, тож за першої можливості йде як гувернер до тамтешнього мера де Реналя. Пан де Реналь має жінку та трьох дітей. Дружина — пані де Реналь — була здивована побачити талановитого, освіченого і гарного юнака з чудовим знанням латини. Згодом молода жінка закохалася в нього і стала коханкою Жульєна.

Коли постає ризик викриття їхніх відносин, Сорель їде до духовної семінарії у Безансон. Він швидко всьому вчиться, і тому його не люблять інші семінаристи, там він обирає собі наставника абата Пірара, той вбачає в ньому талант. У абата був знайомий в Парижі — маркіз де Ла-Моль, коли він дізнався про його потребу в секретарі, то порадив Жульєна, тоді Сорель перебрався до Парижу.

Весь цей час його хитрість та лицемірство допомагало йому досягти його цілей — самоствердитися і збудувати кар'єру. Тепер він — престижний секретар у Парижі. У маркіза де Ла-Моля є дружина і двоє дітей. У головного героя починається бурхливе кохання з Матильдою де Ла-Моль, вони долають багато суперечностей та складнощів. Коли маркіз дізнався про це, то дозволяє їм одружитися, робить Сореля поручиком у гусарському полку. Він досяг своєї мети.

Все повертається проти нього в один день, коли пані де Реналь під впливом священика пише лист, в якому викриває всі темні сторони Жульєна. Все зруйновано… Він їде до провінції, купує пістолети і прямує до церкви, де знаходиться його колишня кохана. Він стріляє в неї двічі, проте куля потрапила їй в плече, і вона залишилася живою, його замикають до в'язниці. Пані де Реналь одразу його пробачила і благала всіх судей, щоб вони змилувалися над ним, але герой не бажає цього, він хоче піти з життя гідно. У тюрмі він плаче та роздумує над своїм життям, тоді можна побачити справжнього і природнього Жульєна Сореля. До нього приходить пані де Реналь і вони плачуть разом, тільки тоді він розуміє, що це — кохання всього його життя.

Відбувається його страта, йому відрубали голову. Він хотів, щоб його дитина від де Ла-Моль залишилася у де Реналь. Після його страти Матильда забирає його голову, як Королева Маргарита. А його любов помирає через три дні, обіймаючи своїх дітей.

Характеристика

Протягом твору в душі Жульєна борються його природна і лицемірна частини. Він сам вирішує, чи показувати іншим свою любов, заплутується в собі. Він то лицемірить, то соромиться, не боїться своїх невдач, стрімко досягає цілей. Незважаючи на його негативні риси, він уміє щиро кохати, належно поводиться у вищому суспільстві та захоплюється Наполеоном. Сорель сміливий, наполегливий, іноді його почуття переважають над розумом. У нього дуже розвинуте почуття власної гідності, через це йому здається, що всім хочеться його образити та підставити. Головний герой цього твору — це символ боротьби із самим собою, із світом, протистояння червоного і чорного.

Література

Посилання