Прибутковий будинок С. Н. Мнацаканової: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Uawikibot1 (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
BunykBot (обговорення | внесок)
м Додавання дати до шаблону
Рядок 1: Рядок 1:
{{помилки}}
{{помилки|дата=червень 2017}}
{{Пам'ятка
{{Пам'ятка
|тип = прибутковий будинок
|тип = прибутковий будинок

Версія за 01:01, 4 вересня 2019

Прибутковий будинок С. Н. Мнацаканової
рос. Доходный дом С.Н. Мнацакановой
Прибутковий будинок С. М. Мнацаканової
Прибутковий будинок С. М. Мнацаканової
Прибутковий будинок С. М. Мнацаканової
47°13′26″ пн. ш. 39°42′28″ сх. д. / 47.22389° пн. ш. 39.70778° сх. д. / 47.22389; 39.70778Координати: 47°13′26″ пн. ш. 39°42′28″ сх. д. / 47.22389° пн. ш. 39.70778° сх. д. / 47.22389; 39.70778
Країна Росія
Місто Ростов-на-Дону
Розташування Пушкінська вулиця, будинок 65
Стиль модерн
Початок будівництва 1911
Побудовано 1915

Прибутковий будинок С. Н. Мнацаканової. Карта розташування: Росія
Прибутковий будинок С. Н. Мнацаканової
Прибутковий будинок С. Н. Мнацаканової
Прибутковий будинок С. Н. Мнацаканової (Росія)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Прибутковий будинок С. Н. Мнацаканової (рос. Доходный дом С.Н. Мнацакановой) — будівля в Ростові-на-Дону, розташоване на Пушкінській вулиці (будинок 65). Особняк був побудований в 1911-1915 роках. За даними довідкових видань про оцінку нерухомого майна, в 1911-1915 роках будівлею володіла Серпуга Нікохосьяновна Мнацаканова. Згідно довідкового видання «Весь Ростов і Нахічевань-на-Дону на 1914 рік», в будівлі розміщувалася технічна контора Нессара. В даний час будинок складається з торгових приміщень, розташованих на першому поверсі і житлових, розташованих на другому і третьому поверхах, значна частина яких належить Ростовському підприємцю Олександру Геннадійовичу Курінова. Будівля має статус об'єкта культурної спадщини регіонального значення (наказ ГУ «Обласна інспекція по охороні та експлуатації пам'яток історії та культури» від 29.12.2004 № 191 «Про затвердження списку виявлених об'єктів культурної спадщини»)[1].

Історія

Будинок на Пушкінській вулиці між проспектом Будьонівський і провулком Соборний був побудований в період 1911-1915 рр. за проектом архітекторів Е. Гуліна і С. Попилина в стилі модерн[2]. С. Попилин був цивільним інженером, членом комісії з будівництва будівлі Окружного суду, гласним міської думи у 1903-1913 роках, брав участь у телефонній та технічної комісіях міста[3]. Через два роки після будівництва прибуткового будинку С. Н. Мнацаканову, у 1914 р., Семен Васильович Попилин на вулиці Пушкінська побудував близький по архітектурі прибутковий будинок Прибутковий будинок Бострикиных (нині будівля Ощадбанку Росії).

До жовтневого перевороту 1917 року прибутковий будинок С. Н. Мнацаканову мало адреса: вул. Пушкінська (Кузнецька), 81. До 1911 р. будинок оцінювався в 3 700 рублів, а в 1915 р. його оцінка склала 25 100 рублів. Будівлею володіла С. Н. Мнацаканова. Рід Мнацакановых був відомий у ділових колах старого Ростова. Кілька представників роду займалися торговельною діяльністю: А. М. і П. М. Мнацакановы торгували бакалійними товарами і вином; торговий дім спадкоємців К. Мнацаканова вів торгівлю бакалійними товарами і косами.

Після 1917 року цей будинок, як і багато інших, був націоналізований, і в ньому розмістилися комунальні квартири. Роками будинок в'янув, руйнувався, змінюючи початковий вигляд. За час експлуатації будівлі внутрішні приміщення зазнали множинні планування у зв'язку з кожним новим пристосуванням. Замінені заповнення віконних і дверних прорізів, ворота внутрішнього дворового проїзду, огородження балконів, влаштовані додаткових входи в приміщення першого поверху в східній і західній частинах південного фасаду будівлі[2].

В період кінця 1990-х — початку 2000-х років Ростовським підприємцем Олександром Геннадійовичем Курінова було придбано зазначений будинок. Десятки мешканців комуналок були переселені в індивідуальне житло. У період з 1998 по 2002 рр. був виконаний комплекс ремонтно-реставраційних робіт, що допомогло зберегти історичний вигляд однієї з центральних вулиць Ростова-на-Дону[2]. По збереженому деталей і фотографіями відновлений вигляд аттика, парапетів, балконів, ретельно підібрана забарвлення фасаду. Особлива гордість будівлі — ковані огорожі балконів і в'їзні ворота, виконані членами Союзу дизайнерів Росії Василем Салієнко і Союзу художників Росії Ігорем Савицьким. У верхній частині воріт виконані ініціали А. Г. Курінова. Унікальну ручку на вхідні двері виконали в ливарній майстерні «Класик». В процесі реставрації для облицювання цоколя і простінків першого поверху використано мармур та граніт, привезені з Італії[2]. Продумана і вирішена підсвічування будинку в нічний час[2]. Таким чином була виконана складне завдання по поверненню колишнього вигляду будівлі та збереження житлового призначення та прибуткового будинку.

Архітектура

Триповерхова будівля розташована по червоній лінії забудови вулиці Пушкінська. Будівля П-подібної конфігурації в плані, з підвалом і многоскатной дахом, цегляна, поштукатурена і забарвлене фасадними фарбами. Об'ємно-планировачная структура характерна для класичного прибуткового будинку з розміщенням багатокімнатних квартир, що здаються в найм на верхніх поверхах, і підприємств торгівлі — на першому поверсі. Ядром композиції є внутрішня парадні сходи з вестибюлем, розташовані в центральній частині будівлі. Композиційне рішення головного південного фасаду визначено розташуванням раскреповок — крайньої західної і східної, в рівні другого і третього поверхів акцентованих балконами. Строєні слухові віконні прорізи на рівні мансардного поверху завершують раскреповки. Архітектурно-художній образ головного південного фасаду доповнюють ковані сталеві огорожі балконів геометричного і ажурого орнаментів і двопільні сталеві ковані ворота з аналогічним орнаментом.

Примітки

  1. Ростов-на-Дону (объекты культурного наследия регионального значения). Официальный портал Правительства Ростовской области. 
  2. а б в г д Доходный дом С.Н. Мнацаканова
  3. Волошинова Л. Ф. Пушкинская улица. — Ростов-на-Дону, 2000. — ISBN 5-87688-250-X.