Сінгасарі: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
джерела, шаблон, доповнення
Немає опису редагування
Рядок 49: Рядок 49:


{{Asia-hist-stub}}
{{Asia-hist-stub}}
[[Категорія:1222]]
[[Категорія:1222 в Азії]]
[[Категорія:Історія Індонезії]]
[[Категорія:Історія Індонезії]]
[[Категорія:Історичні держави Південно-Східної Азії]]
[[Категорія:Історичні держави Південно-Східної Азії]]
[[Категорія:Історичні індуїстські держави]]
[[Категорія:Історичні індуїстські держави]]
[[Категорія:Ява]]
[[Категорія:Ява]]
[[Категорія:1292]]
[[Категорія:1292 в Азії]]

Версія за 08:07, 26 вересня 2019

Сінгасарі
1222 – 1292


Столиця Маланг
Мова(и) давнояванська мова, санскрит
Релігія індуїзм, анімізм, буддизм, яванізм
Форма правління монархія
Магараджа
 - 1182–1227 Кен Ангрок
 - 1268–1292 Кертанагара
Спадкоємність
Кедірі
Маджапагіт
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Сінгасарі

Сінгасарі — середньовічна індуїстська держава на сході острова Ява з 1222 по 1293 рік.

Заснування

Кен Ангрок, засновник держави Сінгасарі — надзвичайно популярна фігура яванского фольклору. За легендами, він був сином незаміжньої жінки і Брахми. Мати залишила немовля на кладовищі, проте його врятував і виховав розбійник. В молодості Кен Ангрок пережив багато пригод. Він служив у намісника князівства Тумапель, обманом захопив у нього владу і одружився на його вдові, красуні Кен Дедес. У 1222 році Кен Ангрок переміг армію Кедірі[1] і застував нову державу Сінгасарі[2]. Однак уже в 1227 р. Кен Ангрока вбив син вбитого ним правителя Тумапеля[3].

Розширення

Найбільш успішним нащадком Кен Ангрока був п'ятий раджа Сінгасарі, Кертанагара (1268—1292 рр.), який підкорив Балі і організував морську експедицію на захід Зондських островів. Кертанагара підтримував активні відносити з іншими державами на території сучасних Індонезії та Малайзії, а також з Чампа на півдні сучасного В'єтнаму.

Конфлікт з монголами і захоплення Сінгасарі

У 1289 р. Хубілай звернувся до Кертанагари з вимогою виплачувати данину, проте той відмовився і спотворив присланих монгольських послів. У відповідь Хубілай почав організацію військової експедиції на Яву. Підготовка до захисту і утримання військ за межами держави, послабили сили Кертанагари. Це використав у своїх цілях Джайакатванг, володар залежного Кедірі. Він повстав проти Сінгасарі, переміг її армію і вбив раджу.

У 1293 році, коли на Яві висадилася монгольська армія, Раден Віджая (принц), зять Кертанагари, вступив з ними в союз проти Джайакатванга. Але після розгрому військ Кедірі, Раден Віджая несподівано зрадив союзників і почав проти них військові дії. Монголи були змушені покинути Яву. Зять Кертанагари став засновником нової держави — Маджапагіт.


Примітки

  1. Кедири (государство) - «Энциклопедия». Большая российская энциклопедия (рос.). Процитовано 6 вересня 2017. 
  2. Погадаев В.А. Правитель яванского государства Сингасари Раджаса (1182-1227) // Вопросы истории. — 2017. — Вип. 6. — С. 154-157.(рос.)
  3. Государство Сингасари // История стран зарубежной Азии в средние века. www.hrono.info. Процитовано 6 вересня 2017. (рос.)

Джерела

  • Индонезия в XI—XV вв. // История стран зарубежной Азии в средние века / отв. ред.: А. М. Голдобин и др. — Москва : Наука, 1970. — 640 с.