Державний департамент США: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 88: Рядок 88:


{{Міністерства США}}
{{Міністерства США}}
{{Бібліоінформація}}


[[Категорія:Міністерства США|Дипломатія]]
[[Категорія:Міністерства США|Дипломатія]]

Версія за 18:41, 5 січня 2020

Державний департамент США
(Міністерство закордонних справ)
англ. The United States Department of State
(DOS[1])
Печатка державного департаменту США
Загальна інформація
Країна США США
Дата створення 1789
Керівне відомство Федеральний уряд США
Кількість співробітників 41 577 осіб (грудень 2012)[2]
Річний бюджет 65 900 000 000 $[3]
Відповідальний міністр Держсекретар
Джон Керрі
державний секретар США Ентоні Блінкен
Підвідомчий орган Інститут іноземної служби (США), Bureau of Educational and Cultural Affairsd, Посольство США в Індіїd, Bureau of Diplomatic Securityd, Office of the Inspector General of the Department of Stated, Bureau for International Narcotics and Law Enforcement Affairsd, Посольство США в Україні, Bureau of Population, Refugees, and Migrationd, Bureau of Political-Military Affairsd, Under Secretary of State for Arms Control and International Security Affairsd і Bureau of Consular Affairsd
state.gov
Мапа

Державний департамент США (англ. The United States Department of State) (Держдепартамент або Держдеп) — міністерство закордонних справ США, очолюване Державним секретарем (Держсекретар).

Державний департамент США було створено в 1789. Першим держсекретарем США став Томас Джефферсон. З 26 квітня 2018 р. Держдепартамент очолює Майкл Річард Помпео (англ. Michael Richard «Mike» Pompeo).

Конституція США, прийнята у Філадельфії, Пенсильванія в 1787 і ратифікована штатами наступного року, надала президентові США відповідальність за ведення міжнародних відносин держави. Проте скоро стало ясно, що потрібен виконавчий підрозділ для підтримки президента у веденні справ нового федерального уряду.

Палата представників США і Сенат США схвалили закон щодо заснування Департаменту закордонних справ 21 липня, 1789 року, і президент Джордж Вашингтон підписав закон 27 липня, зробивши Департамент закордонних справ першим федеральним агентством, яке було створене за новою Конституцією. У вересні 1789 р., додаткове законодавство змінило назву агентства на Державний департамент і доручило йому низку обов'язків з внутрішньої політики.

Державний департамент знаходиться у будинку імені Гаррі Трумена, на відстані кількох кварталів від Білого дому у Вашингтоні. Туманне Дно (англ. Foggy Bottom) — метонім, жартівлива назва Державного департаменту. Походить від назви болотистої колись місцевості, на якій розміщується ця установа.

Підрозділ Держдепартаменту США — Бюро з демократії, прав людини і праці публікує щорічну доповідь Підтримка США прав людини і демократії у світі.

Обов'язки та відповідальність

Призначення Держдепартаменту включає:

  • Захист та допомога американським громадянам, що живуть або подорожують за кордоном;
  • Допомога американським бізнес-структурам на міжнародному ринку;
  • Координація і забезпечення підтримки міжнародних дій інших американських агентств (місцевого, штатного або федерального рівня), офіційні візити за кордон і в США та інші дипломатичні справи.
  • Забезпечення громадян інформацією про американську зовнішню політику і відносини з іншими країнами та забезпечення зворотного зв'язку від громади до посадових осіб адміністрації.
  • Забезпечення автомобільною реєстрацією транспортних засобів для недипломатичного персоналу і транспортних засобів дипломатів зарубіжних країн, що мають дипломатичну недоторканність у Сполучених Штатах.

Організація

Державний секретар США є головою Державного департаменту США і безпосередньо підпорядкується президенту США. Держсекретар США організовує діяльність і завідує департаментом і його персоналом.

Структура Державного департаменту США

Work and Travel

Державний департамент США з 60-х років організовує роботу популярної у світі студентської програми Work and Travel ([] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога) працюй та подорожуй).

Література

Примітки

Посилання