Дивні дива: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
мНемає опису редагування
вікіфікація
Рядок 16: Рядок 16:
|тривалість серії=42-55 хвилин}}
|тривалість серії=42-55 хвилин}}


'''"Дивні Дива"''' ({{lang-en|Stranger Things}}) — [[Сполучені Штати Америки|американський]] [[Наукова фантастика (кіно)|науково-фантастичний]] серіал, створений братами Даффер для сервісу [[Відео на замовлення|VOD]] [[Netflix]]. Всі вісім епізодів першого сезону серіалу були опубліковані 15 липня 2016 року на офіційному сайті телеканалу. Сюжет розвивається в [[1983|1983 році]] в штаті [[Індіана]], де таємничим чином зникає маленький хлопчик, а його мати, друзі і шеф місцевої поліції починають пошуки зниклого. Серіал отримав високі оцінки телекритиків, які відзначили атмосферність, акторську гру і відсилання до жанрових фільмів 1980-х років.
'''«Дивні Дива»''' ({{lang-en|Stranger Things}}) — [[Сполучені Штати Америки|американський]] [[Наукова фантастика (кіно)|науково-фантастичний]] серіал, створений братами Даффер для сервісу [[Відео на замовлення|VOD]] [[Netflix]]. Всі вісім епізодів першого сезону серіалу були опубліковані 15 липня 2016 року на офіційному сайті телеканалу.
Сюжет розвивається в [[1983|1983 році]] в штаті [[Індіана]], де таємничим чином зникає хлопчик, а його мати, друзі й шеф місцевої поліції починають пошуки зниклого. Серіал отримав високі оцінки телекритиків, які відзначили атмосферність, акторську гру і відсилання до жанрових фільмів 1980-х років.


== Синопсис ==
== Синопсис ==

Версія за 13:51, 24 лютого 2020

Дивні дива
Stranger Things
Тип телесеріал
Телеканал(и) Netflix
Дистриб'ютор(и) Netflix
Жанр Наукова фантастика
Драма
Жахи
Детектив
Трилер
Формат звуку Dolby Digitald
Тривалість серії 42-55 хвилин
Тривалість 96 ± 50 хв.
Компанія 21 Laps Entertainment
Monkey Massacre
Керівник проєкту Метт Даффер[d] і Росс Даффер[d]
Сценарист Росс Даффер[d] і Метт Даффер[d]
Режисер Шон Леві, Ендрю Стентон, Метт Даффер[d], Росс Даффер[d] і Richard Greenbergd
Виконавчий продюсер Метт Даффер
Росс Даффер
У головних ролях Вайнона Райдер
Девід Гарбор
Фінн Вулфгард
Міллі Боббі Браун
Гейтен Матараццо
Калеб Маклафлін
Наталія Даєр
Чарлі Гітон
Кара Буоно
Меттью Модайн
Композитор Kyle Dixond і Michael Steind
Країна-виробник США США
Місце зйомок Атланта, Джексон, Джексон[1][2], Альбукерке[1][2] і Вільнюс[1][2]
Мова оригіналу англійська
Перша поява 15 липня 2016
Кількість сезонів 3
Кількість серій 25
Посилання

«Дивні Дива» (англ. Stranger Things) — американський науково-фантастичний серіал, створений братами Даффер для сервісу VOD Netflix. Всі вісім епізодів першого сезону серіалу були опубліковані 15 липня 2016 року на офіційному сайті телеканалу.

Сюжет розвивається в 1983 році в штаті Індіана, де таємничим чином зникає хлопчик, а його мати, друзі й шеф місцевої поліції починають пошуки зниклого. Серіал отримав високі оцінки телекритиків, які відзначили атмосферність, акторську гру і відсилання до жанрових фільмів 1980-х років.

Синопсис

Перший сезон

6 листопада 1983 року в містечку Гокінз, у штаті Індіана, таємничим чином зникає 12-річний Вілл Баєрс. Його друзі Майк Віллер, Дастін Гандерсон і Лукас Синклер вирушають на пошуки до лісу, та натомість знаходять дивакувату дівчинку. Вона називає себе Одинадцята, тож їй дають нове ім'я Одді. Мати зниклого хлопчика, Джойс, не знаходить собі місця, намагаючись знайти сина. За допомогою вона звертається до начальника поліції Джима Гоппера, який починає розслідування зникнення.

В Одді виявляється здатність рухати предмети силою думки. Також вона відчуває, що Вілл перебуває в якомусь темному похмурому місці. Джим припускає, що Вілл міг потрапити на відео з камер спостереження секретної бази біля лісу. Поговоривши з її персоналом, Джим розумує, що до зникнення причетна урядова організація, котра займається там дослідженнями. До того ж її вже звинувачували раніше у викраденні дітей. Одді розповідає новим друзям, що керівник тієї організації та її названий батько Мартін Бреннер ставив над нею жорстокі експерименти аби розвинути паранормальні сили. Тим часом в околицях з'являється хижа істота, котру діти називають деміґорґоном.

Брат Вілла, Джонатан, самотужки розшукує зниклого, до нього приєднується сестра Майка Ненсі, коли так само таємниче зникає її подруга Барбара. Вони виявляють у лісі наріст плоті. Пролізши крізь нього, Ненсі опиняється в паралельному світі Догоридригом, де її ледве не вбиває деміґорґон. Джойс помічає, що лампи в її будинку блимають і вважає, що це Вілл намагається з нею зв'язатись. В озері знаходять труп хлопчика, проте Джойс не вірить, що це її син. Джим пробирається до моргу, де розкриває, що труп — це муляж.

Бреннер розшукує Одинадцяту та виходить на слід дітей, які виявили її раніше. Джойс із Джимом дізнаються про його експерименти, та вриваються на базу, де виявляють органічну браму в Догоридригом. Але їх схоплюють і повертають по домівках. З Гоппером укладають угоду — йому розкривають правду про експерименти в обмін на допомогу в упійманні Одинадцятої. Аби відчути точне розташування Вілла Одді радить створити ванну сенсорної депривації, схожу на ту, в яку її занурював Бреннер. Тоді її забирають люди Бреннера, проте Одді вдається звільнитись при допомозі друзів і воз'єднатися з Джимом і Джойс. Утрьох вони проходять в Догоридригом, де знаходять Вілла, обплутаного корінням, та отямлюють його. Демігоргон переслідує дітей, тоді Одді використовує всю свою силу аби знищити чудовисько, але її затягує в Догоридригом.

Згодом Вілл видужує після часу, проведеного в паралельному світі, та повертається в компанію друзів. Вони сумують за Одді, та Джим переконаний, що дівчинка поряд, тому лишає для неї в лісі ласощі.

Другий сезон

Минув рік, Вілла мучать видіння паралельного світу, та лікарі запевняють, що це наслідки психічної травми, отриманої від перебування в лісі. З нього кепкують школярі, називаючи «зомбі-малий». Одного разу Вілл вибльовує істоту, схожу на слимака. Після цього його видіння стають все яснішими і в них з'являється якась велетенська багатонога тінь. Тим часом до школи прибуває нова учениця Максін, яка дізнається про Одді. Сама Одді живе в хатині Джима в лісі, але той забороняє їй виходити, боячись, що її знову спіймають. В околицях поширюється таємнича хвороба рослин, від якої гниють плоди. На Гелловін з Вілла глузують хулігани, це потай знімає на відео Боб Ньюбі, що залицяється до Джойс. На відео в небі виявляється тінь, схожа на ту, що бачить у видіннях Вілл. Невдовзі поведінка хлопчика змінюється, його дратує тепло і світло. Він малює дещо, схоже на карту тунелів, котрі як коріння поширюються в околицях.

Дастін знаходить дивну істоту, схожу на пуголовка, та забирає її додому, вважаючи, що відкрив новий вид. Істота швидко росте, Дастін називає її Дартан'яном і врешті вирішує показати її друзям. Максін намагається подружитися з ним та іншими, проте не вірить в історію про Одинадцяту й деміґорґона. Прагнучи довідатись що від неї приховують, Максін випадково спричиняє втечу істоту. Дастін повертає її, але вже нікому не показує. Згодом створіння виростає ще більше та з'їдає Дастінового кота. Тоді хлопець розуміє, що Дартан'ян — це дитинча деміґорґона. Він кличе Джонатана допомогти убити чудовисько, але воно тим часом тікає.

Вілл розповідає друзям про свої видіння і що якась сила хоче поширитися звідси на наш світ. Її називають Проникач свідомості, як істоту з «Dungeons and Dragons». Джим вирушає розслідувати таємничу хворобу та виявляє мережу підземних тунелів, заповнених щупальцями й корінням. Вони схоплюють Джима, що Вілл відчуває і завдяки цьому його вдається врятувати. Доктор Сем Оуенс довідується про тунелі та зв'язується з Джимом і Джойс. Він розповідає про експерименти з брамою в Догоридригом, звідки й проникло тамтешнє життя. Оуенс посилає групу ліквідаторів спалити тунелі, але вогонь завдає болю Віллові. Хлопчик виявляється пов'язаний з Проникачем свідомості, котрий заразив його вірусом.

Тим часом Одді телепатично знаходить свою матір і наважується втекти, щоб розшукати її. Мати виявляється божевільною, що повторює набір фраз. Із них Одді розуміє, що її викрали в дитинстві, як і багатьох інших дітей. Згадавши дівчинку Калі зі спогадів матері, вона виявляє групу бездомних, які так само зуміли втекти. В їх компанії Одді розвиває свої сили і врешті вирішує помститися Реєві Керролу, що стояв за викраденнями. Група вривається до його будинку аби вбити, проте Одді, побачивши що той має двох дочок, не дає цього зробити. Вілл вказує на місце, де міститься центр Проникачем свідомості, але згодом зізнається, що Проникач змусив його збрехати.

Майк, Дастін, Лукас, Джонатан, Ненсі та Максін вирушають вбити деміґорґона, але бачать, що цих істот насправді багато. Деміґорґони оточують їх, проте тікають у тунелі, коли туди прибувають ліквідатори за вказівкою Вілла. Вони убивають всіх на шляху та вриваються до лабораторії, де перебуває Вілл. Одді, відчувши це, поспішає на допомогу. Вона закриває браму, знищивши разом і прибулих деміґорґонів.

Через місяць Джим удочеряє Одді, давши їй ім'я Джейн. Друзі зустрічаються на шкільній вечірці, де Майк із Джейн цілуються.

Історія створення

Шоураннери

Творцями серіалу стали 32-річні брати-близнюки Метт і Росс Даффери. Проект був задуманий за три роки до реалізації, але тоді братам не вистачало досвіду роботи на телебаченні. У 2015 році вони написали і спланували повнометражний фільм «Зачаївшись». Їх дебютом на телебаченні була робота в команді сценаристів серіалу «Сосни». «Дивні Дива» став повністю авторським проектом братів Даффер, в якому вони виступили як виконавчі продюсери, сценаристи і режисери.

У ролях

Перший сезон

Другий сезон

Список епізодів

Перший сезон (2016)

№ (в сезоні) Назва Режисер Сценарій Дата прем'єри
11«Chapter One: The Vanishing of Will Byers»
«Глава перша. Зникнення Вілла Баєрса»
Брати ДафферБрати Даффер15 липня 2016
22«Chapter Two: The Weirdo on Maple Street»
«Глава друга. Дивачка з Мейпл-стріт»
Брати ДафферБрати Даффер15 липня 2016
33«Chapter Three: Holly, Jolly»
«Глава третя. Світло ліхтариків»
Шон ЛевіДжессіка Маккленбурґе15 липня 2016
44«Chapter Four: The Body»
«Глава четверта. Тіло»
Шон ЛевіДжастін Добл15 липня 2016
55«Chapter Five: The Flea and the Acrobat»
«Глава п'ята. Блоха і акробат»
Брати ДафферЕлісон Татлок15 липня 2016
66«Chapter Six: The Monster»
«Глава шоста. Почвара»
Брати ДафферДжессі Ніксон-Лопес15 липня 2016
77«Chapter Seven: The Bathtub»
«Глава сьома. Ванна»
Брати ДафферДжастін Добл15 липня 2016
88«Chapter Eight: The Upside Down»
«Глава восьма. Догори дриґом»
Брати ДафферБрати Даффер, Пол Дігтер15 липня 2016

Другий сезон (2017)

№ (в сезоні) Назва Режисер Сценарій Дата прем'єри
91«Chapter One: MADMAX»
«Глава перша. Шалений Макс»
Брати ДафферБрати Даффер27 жовтня 2017
102«Chapter Two: Trick or Treat, Freak»
«Глава друга. Цукерка або смерть, вилупку»
Брати ДафферБрати Даффер27 жовтня 2017
113«Chapter Three: The Pollywog»
«Глава третя. Пуголовок»
Шон ЛевіДжастін Добл27 жовтня 2017
124«Chapter Four: Will the Wise»
«Глава четверта. Вілл Мудрий»
Шон ЛевіДжастін Добл27 жовтня 2017
135«Chapter Five: Dig Dug»
«Глава п'ята. Копати викопане»
Ендрю СтентонДжессі Ніксон-Лопес27 жовтня 2017
146«Chapter Six: The Spy»
«Глава шоста. Шпигун»
Ендрю СтентонКейт Трефрі27 жовтня 2017
157«Chapter Seven: The Lost Sister»
«Глава сьома. Сестра, що загубилася»
Ребекка Томас[en]Джастін Добл27 жовтня 2017
168«Chapter Eight: The Mind Flayer»
«Глава восьма. Проникач свідомості»
Брати ДафферБрати Даффер27 жовтня 2017
179«Chapter Nine: The Gate»
«Глава дев'ята. Брама»
Брати ДафферБрати Даффер27 жовтня 2017

Третій сезон (2019)

№ (в сезоні) Назва Режисер Сценарій Дата прем'єри
181«Chapter One: Suzie, Do You Copy?»
«Глава перша. Сьюзі, як чути?»
Брати ДафферНевідомо4 липня 2019
192«Chapter Two: The Mall Rats»
«Глава друга. Нероби з супермаркету»
Брати ДафферНевідомо4 липня 2019
203«Chapter Three: The Case of the Missing Lifeguard»
«Глава третя. Справа про зниклу рятувальницю»
Шон ЛевіНевідомо4 липня 2019
214«Chapter Four: The Sauna Test»
«Глава четверта. Випробування сауною»
Шон ЛевіНевідомо4 липня 2019
225«Chapter Five: The Flayed»
«Глава п'ята. Бранці»
Ута БрізевецНевідомо4 липня 2019
236«Chapter Six: E Pluribus Unum»
«Глава шоста. E Pluribus Unum»
Ута БрізевецНевідомо4 липня 2019
247«Chapter Seven: The Bite»
«Глава сьома. Укус»
Брати ДафферНевідомо4 липня 2019
258«Chapter Eight: The Battle of Starcourt»
«Глава восьма. Битва за Старкорт»
Брати ДафферНевідомо4 липня 2019

Критика і відгуки

Серіал «Дивні Дива» незабаром після виходу заслужив високі оцінки телекритиків. На веб-агрегаторі Rotten Tomatoes перший сезон має рейтинг 93 %, заснований на 41 відгуку, з середньою оцінкою 8 з 10. Рецензенти зійшлися на думці, що «захоплюючий, несамовитий, місцями лякаючий серіал „Дивні Дива“ діє, немов суміш, що викликає звикання, з фільмів Спілберґа і телехітів 1980-х років».[3] На сайті Metacritic першому сезону присвоєний рейтинг 76 з 100 на основі 32 схвальних відгуків.[4]

Саундтрек

Саундтрек до серіалу був написаний американськими композиторами Кайлом Діксоном та Майклом Стайном, учасниками колективу S U R V I V E. Завдяки використанню вінтажних синтезаторів вдалось створити супровід у дусі 80-х та в стилістиці таких гуру як Жан-Мішель Жарр, Вангеліс, Tangerine Dream та Джон Карпентер.

Див. також

Примітки

Посилання